Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Blir barnehagelærere med ekstra kunnskap om ledelse

Barnehagelærer med vekt på ledelse er DMMHs utdanningstilbud i Kristiansund. 
To kvinner sitter ved et bord
Marie Theres Vestnes Kongshaug og Siri Kvernberg går på deltidsutdanningen Barnehagelærer med vekt på ledelse. 

Tilbudet kom i stand som et samarbeid mellom Nettverk NordMøre og DMMH, og bunner i stor mangel på barnehagelærere i Møre og Romsdal. Nå er opptaket åpnet for det 4. kullet med Kristiansundstudenter. 

- Jeg er barne- og ungdomsarbeider og trives veldig godt i barnehage, forteller 2. års - student Siri Kvernberg.

- Etterhvert fikk jeg et ønske om å få mer kompetanse, og å komme meg litt opp og frem i barnehagen. 

- Jeg jobbet 9 år i hotellbransjen før jeg begynte her. Etter at jeg fikk egne barn fikk jeg veldig lyst til å jobbe med barn, forteller Marie Theres Vestnes Kongshaug fra samme kull. Hun hadde aldri jobbet i barnehage da hun bestemte seg for å begynne på DMMH. 

- Det er ikke så enkelt for meg å reise langt for å ta en utdanning, så det passet veldig bra at studiet er i Kristiansund. Jeg syntes også det er fint at studiet fokuserer på ledelse. Det er noe vi alle har bruk for og det er veldig greit å ta med seg.  

- Barnehagelærerjobben er en jobb hvor man har lederansvar for pedagogiske prosesser med barnegruppa og personalet. Så ledelesesfordypningen vil vi ha nytte av, uansett om man ønsker å bli styrer i barnehage eller ikke, mener Kvernberg.

Stor arbeidsmengde

Utdanningen går på deltid over 4 år, studentene møtes til 3 dager lange samlinger ca. 4 ganger per semester. I tillegg er det digital undervisning hver tirsdag. Flere av medstudentene til Kvernberg og Kongshaug arbeider ved siden av, men ikke alle.

To kvinner i en trapp
-  Noen gang oppleves det som et fulltidsstudium, sier de to Kongshaug og Kvernberg, som ikke legger skjul på at studiet er tidkrevende.

- Det er  mye arbeid på egen hånd i tillegg til nettundervisning og samlinger. 

- Samtidig har jeg fått mer forståelse for hvorfor vi gjør det vi gjør i barnehagen, sier Kvernberg, som har jobbet 9 år i barnehage. - Det  er deilig å få noen knagger å henge ting på.

En del arbeidsgivere fra barnehagen legger til rette slik at det blir enklere å studere og jobbe noe samtidig. Noen gir også lønnstilskudd. Dette er avtaler studentene selv må forhandle frem. De aller fleste som jobber i barnehage har rett på lesedager og fri for å ta eksamen.  

Koronastudenten

Studietiden har fram til nå vært sterkt preget av pandemien. Men Kvernberg og Kongshaug har også hatt fysiske samlinger med kullet sitt. 

-  Mye har jo foregått digitalt. Allikevel har vi fått til et godt klassemiljø. Vi har en Snap-gruppe vi bruker aktivt, i tillegg har vi hatt vinkvelder på Zoom. Folk er ikke redde for å ta kontakt med hverandre, sier Kvernberg. 

- Jeg har hatt veldig stort utbytte av studiegruppene, sier Kongshaug.

- Her snakker vi også om andre ting. Vi har bakgrunn fra mange ulike yrkesgrupper og utdanninger. 

Flere bord og stoler
DMMH-studentene i Kristiansund kan møte andre studenter i Studenthuset. 

Høgskolesenteret i Kristiansund som huser DMMH-studentene er også vertskap for studenter fra andre høgskoler. De har lagt vekt på å skape et godt studiemiljø, og har blant annet innredet er flunkende nytt studenthus. Her serveres kveldsmat og vafler, det er quiz- og filmkvelder og andre arrangementer der studentene møtes på tvers av utdanningen. Linjeforeningen Æ-studenten arrangerer både samlinger og felles turer, og Fadderuka er et tilbud til alle studentene ved Høgskolesenteret. 

Kongshaug kan tenke seg å fortsette studiene etter at bachelorgraden barnehagelærer er i mål. 

- Jeg blir veldig motivert av utdannelsen, den gir meg veldig mye. Kanskje tar jeg en master i spesialpedagogikk? 
Publisert: 22.02.2022 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter