Gå til innholdet

DMMH-student på vidda

Jildau Sierksma var NECEC student på DMMH våren 2012. Turene hun deltok på i regi av høgskolen gjorde et sterkt inntrykk på henne. Da hun ble ferdig utdannet barneskolelærer bestemte hun seg for å gå Europas nye langrute E1, fra Nordkapp til Trondheim. Alene.
e1
E1 er en sammenhengende vandrerute mellom Nordkapp til Sicilia.

- Jeg ble forelsket i Norge, smiler Jildau. - I Trondheim lærte jeg mye om nordmenn og deres kjærligheten til naturen og friluftslivet og jeg følte meg i slekt med dere. Her brukes naturen mye mer, i Nederland er naturen mer kunstig. I Norge kan du høre fuglene, mens hjemme er det ikke mulig å finne et sted hvor man ikke hører noe. Når man er alene i naturen skjerpes hørselen. 

DMMH arrangerte tur til Røros sammen med medstudentene mine. Jeg så ut av vinduet på bussen og drømte om å gå der ute, det gjør  jeg hver gang jeg er i bil, buss eller båt. 

31. mai i realiserte hun drømmen. 20 kilo bagasje ble plassert på ryggen, matpakker ble sendt til depoter langs ruta.  
fiske
- Jeg lærte fluefiske på turen av noen jeg haiket med.

Etter en tid ble hun stoppet av snøen.  - Det ble veldig tungt å gå uten ski, jeg gikk i snø til knes og midja. Hun kom seg ikke over Finnmarksvidda å grunn av snøen og måtte haike til Alta. – Herfra gikk jeg videre, jeg måtte hoppe over elva og fikk problemer med Akillessenen.
snø

- I Kautokeino ble jeg boende på en flott campingplass i 1 mnd., mens jeg ventet på at hælen skulle bli bedre. Jeg hjalp til og fikk mat og losji samt litt lønn for jobben. 

Oppholdet på Duottar Camp ble en spesiell opplevelse. Bosatt i et samisk miljø lærte Jildau mye om samisk kultur og tradisjoner, i form av bursdagsfeiringer og bryllup.

gamme

Sommeren var varm da hun fortsatte turen. Overalt var det mygg, knott og veps. Til tross for 50 myggstikk på en hånd fant hun turen gjennom Reisadalen utrolig vakker. Hun traff på mange fugler og dyr, i Isdalen havnet hun blant en reinflokk på 10 000 reinsdyr.

 - Synet, lukten og lyden av kalven og simla som kaller på hverandre var overveldende.
rein

Til tross for at hun dro alene traff hun flere hyggelige mennesker underveis. Den siste uka gikk hun sammen med en sveitsisk gutt, og de ble invitert hjem til flere hytter. Blant annet traff de sangeren i den svenske bander Àra, som bød på gamle joiker og historien bak dem.
 
-Det er veldig fint å gå alene på tur, jeg føler meg veldig trygg. Jeg har fått hjelp da jeg trengte det, jeg har fått haik og mat og blitt varmt mottatt overalt hvor jeg kom. Jeg har også lært mye om meg selv, forteller Jildau. -  Neste år kommer jeg tilbake. 
måne
Alle foto: Privat

Jildau har opprettet en egen Facebookside for turen.  www.facebook.com/alleendeE1
 
Oppdatert