Hvor vil du publisere?
Kanalregisteret
Kanalregisteret er en kilde til informasjon om vitenskapelig kvalitet. Du finner oversikt over hvilke publiseringskanaler som regnes som vitenskapelige og hvilket nivå de har. Du vil også kunne finne informasjon om publiseringskanalene publiserer artikler åpent og tilgjengelig gjennom informasjon fra Directory of Open Access Journals (DOAJ) og forlagsavtalene til Sikt.
DOAJ- The Directory of Open Access Journals
Fagfellevurderte tidsskrifter fra mange fagområder, åpent og gratis tilgjengelig.
Ulike måter å publisere åpent
I "Åpen vitenskap politikk ved DMMH" oppfordres forskerne til å publisere i åpne tidsskrifter eller arkiv.
Diamant åpen tilgang Tidsskrift hvor alle artikler har åpen tilgang. Tidsskriftets kostnader dekkes av andre kilder enn abonnement – og krever ikke betaling av publiseringsavgift (Article Processing Charge - APC). Vilkår for gjenbruk bestemmes ofte av en åpen lisens, Creative Commons er mye brukt.
Gull åpen tilgang Tidsskrift hvor alle artikler har åpen tilgang. Publiseringsavgift (APC) betales. Vilkår for gjenbruk bestemmes ofte av en åpen lisens, Creative Commons er mye brukt.
Hybrid tilgang Abonnementsbaserte tidsskrifter hvor det er mulig å kjøpe fri enkeltartikler for å gjøre en artikkel umiddelbart åpent tilgjengelig for alle. DMMH deltar i publiseringsavtaler/overgangsavtaler med flere forlag. Vilkår for gjenbruk bestemmes ofte av en åpen lisens, Creative Commons er mye brukt. Institusjonene faktureres for å lese artikler og publisere artikler.
Grønn åpen tilgang En vitenskapelig artikkel som er publisert i et lukket tidsskrift kan ofte gjøres åpent tilgjengelig gjennom egenarkivering, i for eksempel NVA. Forlagets krav til hvilken versjon forfatteren kan publisere i institusjonens vitenarkiv må overholdes, ofte er dette siste fagfellevurderte versjon (Author Accepted Manuscript) uten logo, paginering o.l.
Les mer om åpen forskning på OpenScience.no
Publiseringsavtaler
Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør har på vegne av norske UH-institusjoner inngått publiser- og les-avtaler med en rekke forlag. DMMH har inngått avtale med noen av disse forlagene. Våre ansatte får gjennom disse avtalene dekket publiseringsavgift (APC).
Informasjonsside om våre publiseringsavtaler
Betaling av publiseringsavgift
DMMH støtter åpen publisering og bidrar til å betale publiseringsavgift (APC/BPC) for åpen publisering. Sjekk at tidsskrift/forlag finnes i DOAJ/DOAB, og at publiseringskanalen finnes i Kanalregisteret. Korresponderende forfatter må være ansatt ved DMMH.
Egenarkivering i Cristin
Fulltekst av vitenskapelig artikkel lastes opp i Cristin.
- Har du publisert artikkel med åpen tilgang laster du opp den publiserte versjonen av artikkelen.
- Har du publisert bak betalingsmur? Gjennom egenarkivering i Cristin kan du ofte gjøre en versjon av artikkelen åpent tilgjengelig. Versjonen som du ofte kan laste opp er AAM (Author Accepted Manuscript), og i noen tilfeller den publiserte versjonen.
Biblioteket kvalitetssikrer at opplastet fil kan publiseres åpent.
AAM=versjonen av en vitenskapelig artikkel som er ferdig bearbeidet etter fagfellevurdering og som er forfatterens siste versjon, men uten forlagets layout.
Creative Commons lisenser
Creative Commons (CC) sine lisenser har blitt en internasjonal standard for deling av verk med åpen tilgang. CC-lisenser erstatter ikke opphavsretten, men ved å bruke CC-lisenser lar du andre få bruke dine publikasjoner/data.
Det fines seks ulike CC-lisenser. Lisensene forteller oss om verket kan bli brukt kommersielt, om det kan bearbeides, og på hvilke vilkår. Alle lisensene har kravet om navngivelse (BY), og alle lisensene tillater kopiering og deling av verket. Lisensene kan tenkes i grader av åpenhet, fra mer til mindre åpne.
Forlag tilbyr som regel ikke alle lisensene når du publiserer åpent. Det er gjerne den mest åpne lisensen som tilbys (CC BY), i tillegg til en av de mer restriktive.
Mer om Creative Commons her.
Universitetsbiblioteket ved UiO forklarer de ulike lisensene og setter de også inn i en opphavsrettslig og forskningsetisk sammenheng.
Forskningsrådets krav til CC-lisenser beskrives i Åpen tilgang til publikasjoner
Forskningsrådets veiledning for forskere til åpen publisering
Hvilke krav gjelder for artikler som har fått prosjektmidler fra og med 2021?
Hva er Forskningsrådets retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige bøker fra 2023?
Les mer hos Forskningsrådet