Gå til innholdet
Lukk

Trondheimsleksikon

Alt du trenger å vite om Trondheim, pluss litt til. 

Trondheim fra A til Å

A - C
Akebakker
Trondheim er en bakkeby. Sentrum ligger godt plassert langs Trondheimsfjorden, og strekker seg et lite stykke utover flata. Resten av byen består av bakker. Kjedelige å gå hjem etter en lang kveld på byen, men desto morsommere å ake ned.  

Byen er full av akebakker. Ta med deg akebrettet og gå opp til Festningen. Ved Duedalen er det både skøytebane og en superbratt bakke. Du kan også ta bussen til akebakken Spruten på Valentinlyst. For den ultimate akeopplevelsen busser du opp til Skistua og selveste Akebakken.

Akademikere
Trondheim er hjemby for landets eldste vitenskapelige institusjon. Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) ble stiftet i 1760 under navnet Det Trondhiemske Selskab. 
Med rundt 205 000 innbyggere og 35 000 studenter sier det seg selv at en stor del av byens arbeidstakere, omlag 5000, er tilknyttet akademia gjennom DMMH, BI eller NTNU. 

Akademika
Pensumlitteratur får du på campus. Akademika selger pensumpakker og har prisgaranti ved semesterstart. 

Badeplasser
Ta båten fra Ravnkloa og til Munkholmen. Langs Ladestien ligger badeplassene tett i tett, som Grilstad, Hansbakkfjæra, Devlebukta, Ringvebukta, Devlebukta og Korsvika. 

I tillegg kan du også bade i vannene, for eksempel Lianvannet, Tømmerholtdammen i Estenstadmarka og Theisendammen og Haukvatnet i Bymarka.

Vil du gjøre litt mer ut av dagen kan du dra til Midtsandtangen i Malvik. Der kan du både skate, fiske, raste, bade og spille sandvolleyball. Væretrøa på Ranheim, Brennebukta i Trolla og Øysand i Melhus er også gode badeplasser. 

Sjøbadet er Trondheims mest sentrale badeplass. Her kan du bade sommer som vinter, og varme deg i badstua etterpå. 

Bakklandet
Bakklandet er bydelen du ser på alle postkortene fra Trondheim. Tett inn til Nidelva ligger noen trange gater med gamle trehus og spennende kafèer og butikker. Her ligger blant annet Antikvariatet som har mange konserter og improteater. 

Barnehagehovedstad
Trondheim var den første byen som oppnådde full barnehagedekning. Med et stort forskningsmiljø på barn har Trondheim et sterkt fagmiljø innen forskning på barn og barnehager.

Barteby
Slett ikke alle i trøndere har bart. Men det blir itj no fæst uten skinnvest. 

Basse
Trondheims nasjonalsport, men varianter er også funnet i Larvik og Marokko. Klipp opp en sykkelslange i små ringer og helt dem sammen til en slags flatklemt ball. Tegn sirkler av kritt på bakken og still deg inne i sirkelen. Du skal nå sparke bassen til en av de andre deltagerne. Faller den ned i sirkelen din får du minuspoeng. 

VM i basse arrangeres ofte i Trondheim. 

BI
Bedriftsøkonomisk institutt ligger på Brattøra og har ca 1800 studenter i Trondheim. Sammen med DMMH og NTNU er de en del av studentsamskipnaden SIT.

Bondens marked
Bondens Marked finer du på Torvet. Her får du grønnsaker fra Frosta, Trondheims kjøkkenhage, de legendariske Trønderbæra (jordbær) og mat direkte fra mange lokale produsenter. 

Brygger
Langs Kjøpmannsgata, på Bakklandet og i Fjordgata ligger de gamle bryggene, malt i tradisjonelle Trondheimsfarger. Bryggene har bitt gjort om til butikker, kafèer, gallerier, kontorlokaler og hybler.

Bryggemarkedet
Bryggemarkedet ligger i allmenningen nederst i Kongens gate/Kjøpmannsgata. Hver søndag i sommerhalvåret er det et lite marked her, hvor alle som vil kan leie seg en bod og selge ut alt fra leker og tallerkener til lamper og er du heldig, kanskje en skinnvest? 

Bryggerifestival
I begynnelsen av august hvert år (med unntak av i 2020) arrangeres Bryggerifestivalen sammen med Trøndersk matfestival på Torvet i Trondheim. Bryggerifestivalen er en festival for brygg, spesialøl og håndbrygget øl. Du kan lære om gamle tradisjoner, oppdage nye smaker og få et innblikk i hvilket type øl som passer til ulike matretter. 

Burmaklippen
Rett bak Dragvold, på skogsstien mellom Bekken gård og Stokkanhaugen,  finner du Burmaklippen, Trondheims egen Trolltunge. Kjenn på høydeskrekken og ta et perfekt turbilde fra en skummel dag i Estenstadmarka. 

Bybrua
Den gamle bybro er med sin røde portal et av Trondheims mest kjente landemerker.  Broa har sin egen sang og binder sammen Midtbyen og Bakklandet. Den strekker seg tilbake til 1681 og har med sin Lykkens Portal blitt et yndet fotoobjekt blant turister og brudepar. 

Bymarka
Bymarka ligger vest i Trondheim, og er byens største og mest populære turmål. Her finner du flere betjente hytter, blant annet Skistua, Grønlia, Elgsethytta, Lian og Rønningen. Bymarka har mange vann og gode badeplasser, det har små fjelltopper og muligheter til å slå opp telt og fiske. Deler av Bymarka er vernet som naturreservat, og området har et svært variert turterreng. 
 
Caeca Regina 
Caea Regina er linjeforeningen på DMMH, bli med da vel! 

Cinemateket
Cinemateket holder til i Olavshallen, og viser både klassikere fra filmhistorien og nye perler. 

Cicignons plass
Cicignons plass er blant annet tilholdssted for Trondheim Camping, hvor du kan spille innendørs minigolf. 

Cielo - Trondheim sjokolade
Varemerket Cielo eies av Trondheim sjokolade, som både tilbyr sjokoladekurs og din egen håndplukkede konfekteske. 

Cirka Teater
Cirka Teater holder til på Nyhavna, og har i snart 40 år vært et friskt alternativ til storesøsteren Trøndelag Teater. 

Coralua korfestival
Coralua er en internasjonal korfestival som arrangeres i Trondheim hvert år.
D - F
En Dahls, takk. 
E. C. Dahl eier mange eiendommer i Trondheim, men er nok best kjent for bryggerivirksomheten sin. Dahls er det tradisjonelle Trondheimsølet, men de siste årene har det fått konkurranse fra lokale bryggerier som Austmann. 

Området rundt bryggeriet har huset flere konserter og festivalen Trondheim Rocks. 

DMMH
Norges beste barnehagelærerutdanning. 

DMMHI
Idrettslaget for DMMH-studentene.

Domkirka
Domkirka, sier vi på trøndersk, og mener selvsagt Nidarosdomen, byens smykke og stolthet. Nidarosdomen er Norges nasjonalhelligdom. Her er Olav den hellige gravlagt og her kommer tusenvis av pilgrimmer hvert år. Kronjuvelene ligger i museet Erkebispegården som ligger vegg i vegg. 

Det er stadig konserter i Domen, både med egne kor, blant annet det anerkjente Nidarosdomens guttekor, og med innleide artister. 

Domen er snart 1000 år gammel og er midtpunktet rundt Olavsfestdagene. 

Dragvoll
Dragvoll ligger sørøst i Trondheim, nær Estenstadmarka. Her finner du flere av NTNUs institutter. 

Dødens Dal
Dalen ligger tett opp til NTNU på Gløshaugen, og har mange idrettsbaner. Under UKA er det også en konsertarena. 

E – Estenstadmarka
Estenstadmarka er et stort skogsområde sørøst i Trondheim, rett bak Dragvoll. Herfra går det turstier til Rotvoll, du kan bade i Tømmerholtdammen, spise kanelboller på Estenstadhytta, teste høydeskrekk og Instafilter ved Burmaklippen eller rett og slett ta en tur til Månen (349 moh). Som DMMH-student er sjansene store for at du havner på ekskursjon her. 

Fadderuka
I fadderuka får du mange sjanser til å bli kjent med både din nye studieby og med de nye studiekameratene dine. 

Fadderuka arrangeres av studenter ved de ulike utdanningsinstitusjonene.

Festningen musikkfestival
Festningen er en forholdsvis ny festival som finner sted i parkområdet ved Kristiansten festning. Musikkprofilen er pop, EDM og urban. Den retter seg mot studenter både som publikum og som frivillige. 

Fosenkaia
Fosenkaia ligger på skrå over Trondheim sentralstasjon. Her kan man rusle langs kanalen og se på båtene som ligger fortøyd. Ta middagen på Troll restaurant og fortsett kvelden med konsert på Kafè Skuret. 

Fretex 
Fretex har avdelinger i Fjordgata, på Møllenberg og på Nardo. Her finner du mye kult og mye annet. 

Frøset gård
Frøset gård er et lite gårdsbruk som eies av DMMH. Det ligger ved Leirsjøen, ca 20 minutters gange fra parkeringsplassen på Granåsen. Her foregår det en del undervisning, og hvert år arrangeres det vinterkurs og teaterfestival på Frøset. 

På vinterkurset lærer alle førsteklassestudentene hvordan de kan legge til rette for utelek og snøaktiviteter for barn. Uka avsluttes med at barnehagebarn kommer og boltrer seg i alle installasjonene. 

Om sommeren er det eksamenstid og teaterfestival på Frøset. Da blir barnehagene også invitert mens studentene oppfører selvproduserte stykker rundt omkring i uteområdet rundt gården. 

Hvert år bygger 2. klassingene opp en naturlekeplass på Frøset, som barnehagene i området kan benytte seg av. Det er også kajakker og griller tilgjengelig. 
G - I
Gløshaugen
Gløshaugen, eller Gløs, ligger ved Berg/Lerkendal og er hovedsetet for de tekniske fagene på NTNU. Hovedbygget minner litt om Galtvort, og ble bygget for ærverdige NTH, den gangen man flokket til Trondheim for å finne seg en sivilingeniør. 

Granåsen
Granåsen er Trondheims hovedarena for all vinteridrett knyttet til hopp, langrenn og kombinert. Her arrangeres World Cup og det er baner for skiskyting og rulleskianlegg. DMMH ansatte er også kjent for å kose seg med trappetrening de 438 trinnene opp til toppen av hoppbakken. 

Granåsen brukes også som en konsertarena. 

Fra parkeringsplassen på Granåsen er det bare en liten spasertur opp til Frøset gård. 

Gråkallbanen
Gråkallbanen er verdens eneste trikkelinje. Den kjører mellom Lian og St. Olavs gate i Midtbyen. 

Gråkallen
Gråkallen er det nest høyeste punket i Bymarka. Her ligger Skistua, og en skileik og en slalombakke i regi av Trondheim Skiklubb. Øverst på fjellet har Luftforsvaret en stor radarkuppel. 

Hamam
På Trondheim Hamam blir du vasket og skrubbet. Hamam er den tyrkiske/persiske/indiske/arabiske versjonen av et dampbad, og tilbyr en rekke spa-behandlinger. 

Byen har flere spa-anlegg, blant annet på Britannia Hotel og på Solsiden. 

Humor
Trondheim har mange scener der lokale og internasjonale stand-up komikere byr på seg selv. Følg med på hva som skjer blant annet i Olavshallen, Antikvariatet, Trondheim Spektrum og på Samfundet.
 
Iskrem
Softisen på Coop bak DMMH går for å være byens beste. Og rett ved Solsiden ligger Gola, der trønderne gladelig står i kø for å få smake på argentinsk gelato.

Boblevafler med brunostis, vegansk milkshake og belgiske vafler er bare noe av utvalget til Simes Isbar. Simen finner du i Ravnkloa, på Brattøra og på Lade. Og rett som det er popper han opp en med iskremvogna akkurat der du er.

Ilsvikøra og Ilabekken 
Gå langs fjorden fra Pirbadet og utover mot Ilsvikøra. Du kan enten gå langs fjorden, og kanskje ta et bad underveis, eller gå langs den gamle trehusbebyggelsen fra 1700-tallet. 

Du kan gå opp mot Bymarka gjennom Ilabekken, som binder sammen Theisendammen, Baklidammen og Kobberdammen. Langs Ilabekken kan du treffe på både rev, rådyr, oter og Fossekallen. Turstien går fra Ilsvikøra og nesten helt opp til Theisendammen.

ISFIT
Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim er verdens største tematiske studentfestival med over 500 deltakere. Den arrangeres annet hvert år. Studentenes Fredspris deles ut på Isfit.
J - L
Juba Juba
Juba Juba er lillesøsteren til Pstereo-festivalen og fyller årlig festningsområdet med mange aktiviteter og konserter for barn. I likhet med byens øvrige festivaler er det stort behov for studenter som kan jobbe som frivillige. 

Julemarked
Julemarkedet i i Midtbyen har blitt trukket frem av utenlandske medier som et marked det er verdt å besøke. Barneteater, hest og slede, konserter, kunsthåndverk og mat er noe av det som kjennetegner det tradisjonsrike markedet.

Kino
Film er best på kino. De fleste filmene finner du på Prinsen eller Nova, mens også Trondheim filmklubb, Cinemateket og Samfundet har spennende forestillinger. 

Kjellerne på Moholt
Linjeforeningene på Gløshaugen har tradisjon for å samle seg i de ulike kjellerne i studentbyen på Moholt. Her er det nachspiel når Samfundet er stengt. 

Knutsen og Ludvigsen
Kanskje kommer Kongen, eller er det kanskje grevlingen? Uansett så danser vi dumme og deilige foran speilet, og mimrer oss tilbake til barndommen i Knutsen og Ludvigsen-rommet på Rockheim. Juba Juba!

Kosmorama
Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival viser filmer fra hele verden. Her deles også filmbransjens egen filmpris ut, Kanonprisen, som karakteriseres som det nærmeste du kommer Oscar i Norge. 

Kristiansten festning og Småbergan
Kristiansten, eller Festningen, ligger på høyde over Bakklandet. Festningen er fredet. Området rundt kalles Småbergan og er et attraktiv rekreasjonsområde for byens befolkning. Fra festningen har du en flott utsikt over Trondheim, og du kan også besøke cafèen. 

Kunsthallen
Kunsthall Trondheim er den største internasjonale arenaen for samtidskunst i Trondheim og Trøndelagsregionen. Kunsthallen tilbyr et variert offentlig program inkludert formidling for barn og unge, workshops, konserter, performancer, filmvisninger og foredrag.

Kvilhaugen
Spisested/selskapslokale på toppen av Blussuvoldsbakken med egetprodusert øl og en av byens beste utebrusutsikter.

Ladestien
Ladestien er en bred tursti som går ca 14. km. langs fjorden fra Korsvika mot Charlottenlund. Her kan du for eksempel stoppe på Sponhuset for byens beste vafler, lete etter sjødyr i Rotvollfjæra eller handle økologisk hos Landhandleren på Camphill Rotvoll, oppsøke det årlige Vikingmarkedet i Djupvika eller kanskje se et band på Ladekaia?

Ladeparken
Ladeparken ble kåret til Norges beste uterom i 2013. Den nyopprettede parken er formet som et sirkus og kalles også Sirkusparken. Den ligger 10-15 minutters gange fra DMMH, mot Lade kirke. 

Ladehammerfestivalen 
Ladehammerfestivalen er en gratisfestival, med eget program for barna på dagtid. På kveldstid spiller lokale band. 

Skulpturen «Ladehammern” (EQUILIBRIO) er et stort monument som ligger ytterst på kanten av Ladehammerplatået. Den tyske kunstneren Rolf Schaffner har laget fire andre EQUILIBRIO-monumenter rundt om i Europa. Sammen danner de et fredskors som symboliserer balanse og samhørighet mellom de ulike folkeslag og jorden vi bor på.

Ladejarlen
Ladejarlene hersket over Lade gård i 5 generasjoner fra sist på 800-tallet. De hadde stor makt og sammen med danskekongen Harald Blåtann var ladejarlen Håkon Sigurdsson i praksis enekonge over Norge. I Korsvikaspillet følger vi Håkon Jarl fra fødsel til et blodig endelikt.

Ladejarlen er også en gastropub/pizzeria i Innherredsveien, med live musikk og quiz noen kvelder. 

Dagens Ladejarl er Rema-Reitan, da Rema har hovedsete på Lade gård. 

Ladekaia
På Østmarkneset, rett ut i sjøen. ligger det prisvinnende serveringsstedet Ladekaia. Ladekaia tilbyr enkel matservering, en samling brettspill, quiz, konserter og byens vakreste utsikt. 

Lager11
Lager11 på Sluppen er et nytt tilbud i Trondheims mattilbud, et steinkast fra Lerkendal studentby. Her finner du streetfood fra mange land. I tillegg arrangerer Lager11 klesbyttemarked, familiesøndager, lårskriverworkshops og festivaler. 

Lerkendal stadion
Lerkendal er storstua til Rosenborg – Norges beste fotballag. Her er det fest, godt anført av supporterklubben Kjernen. 

Litteraturhuset
Litteraturhuset tilbyr smale og brede kulturarrangementer med litteraturen i fokus. Huset ligger i Kulturkvartalet i Kongens gate.

M - O
Makers Faire
Makers Faire er en familievennlig festival som hyller skaperglede, kreativitet og oppfinnelser. Er du interessert i tekniske duppedingser er dette festivalen du ikke må gå glipp av.  

Marinen
Marinen er friområdet nedenfor Domkirka. Her er det stor mulighet for å treffe på studenter som soler seg i gressvollene. Det er også hjemmebanen for Pstereofestivalen. 

Michelinstjerner
Credo, Fagn og Speilsalen på Britannia har alle stjerner i Michelinkatalogen, og har vært med på å gi trønderne lyst på annet enn trøndersodd. 

Minimalen
Kortfilmfestivalen satser på unge talenter og korte filmer. 

MiniUka
Hvert år det er UKA arrangerer SIT-barnehagen på Moholt sin egen lille Miniuke. Det er en barnefestival der DMMH-studenter ofte er med og bidrar. 

Mormors Stuer
Kafèen/baren ligger i Enkeltskillingsveita  i Midtbyen. Med studentrabatt og kakebuffèt er Mormors et populært samlingssted for studenter. Stuene ser kanskje ikke helt ut som stua til bestemora di, men hopper du opp en generasjon og drar på besøk til oldemor så begynner det å ligne noe. 

Musèene i Trondheim
Her finner du noe for enhver interesse. 

Musikkhistorie på Ringve, Folkemuseet på Sverresborg, Rockheim på Brattøra, Døvemusèet, Justismusèet med gamle skurker, Nordenfjeldske Kunstsforening, Gråmølna. Og enda mange flere. Google!

Om sommeren kan man kjøpe museumskort og få gratis inngang til alle musèene i Trøndelag. 

Munkholmen
En 10 minutters båttur fra Ravnkloa tar deg til den gamle festningen og klostercella på Munkholmen. Her har du badestrender, cafè og uterestaurant. Hver sommer setter amatørteaterlaget BUL opp en barneforestilling der. 

Munkholmen er også nevn i Viktor Hugos ukjente roman, «Fangene på Munkholmen», som handler om Peder Griffenfeld som satt fengslet der i 18 år. 

Nidar
Trondheim har hatt sin egen sjokoladeproduksjon helt siden 1912, da flaggskipet Nidar ble grunnlagt. Fabrikkutsalget til Nidar ligger et steinkast fra DMMH, her finner du ofte godbiter på tilbud. 

Nidarosdomen

Se Domen

Nidelva 
Nidelva går tvers gjennom Trondheim, og byr både på elvepadling, elvesurfing, ribturer, sightseeingbåter og laksefiske. Ved Leirfossen er det laget et populært friluftsområde og herfra kan man gå ned til sentrum.

Norges beste studentby
Ingen over, ingen ved siden. Studentene i byen har flere ganger kåret Trondheim til Norges beste studentby. Næringslivet, kommunen og utdanningsinstitusjonene samarbeidet godt for å forsvare tittelen.

NTNU
NTNU er Norges største universitet, og har flere campus spredt rundt i byen. 

Olav Tryggvason statuen
Olav Tryggvason regnes som Trondheims grunnlegger. Kongen spilte en viktig rolle i kristningen av Norge. Olav Tryggvason-statuen står nå trygt plasserter på Torvet i Trondheim. Statuen er også verdens største solur. 

Olavsfestdagene
Olavsfestdagene arrangeres i juli/august hvert år, og sentrerer rundt Nidarosdomen. Med både barneaktiviteter, markedsboder, pilegrimsvandring, konserter, gudstjenester og folkemøter søker den å være en arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. 

Olavshallen
Olavshallen ligger i Midtbyen, og er vertskap til alt fra Trondheim symfoniorkester til platebutikk og Cinemateket. Her får du opera, stand- up og konserter i skjønn forening.

Pedagogstudentene
Pedagogstudentene er en underavdeling av Utdanningsforbundet, og har et lokallag ved DMMH. 

Pirbadet
Badekatedralen Pirbadet har alt fra massasjebad, 10 –metern, idrettsbasseng og utendørsbasseng. 

Planetariet
Norges eneste 3 D Planetarium finner du på Vitensenteret rett ovenfor biblioteket. 

Pstereo-festivalen
Navnet Pstereo er hentet fra byens stoltheter Dum Dum Boys og deres album fra 1990. Festivalen fokuserer på rock, pop og elektronika, og har en uttalt miljøprofil. Etter at det offisielle programmet på Marinen er over, og alle 40-åringen har dratt hjem, arrangeres det klubbkonserter på byens utesteder.