Gå til innholdet
Lukk

A-E

A - Akebakker, akademikere, Akademika
B - Badeplasser, Bakklandet, barnehagehovedstad, barteby, basse, BI, Bondens marked, brygger, bryggemarkedet, bryggerifestival, Burmaklippen, Bybrua, Bymarka
C - Caeca Regina, Cinemateket, Cicignons plass, Cielo sjokolade, Cirka Teater, Coralura korfestival
D - Dahls, DMMH, DMMHI, Domkirka,  Dragvoll, Dødens dal
E - Estenstadmarka
Akebakker
Trondheim er en bakkeby. Sentrum ligger godt plassert langs Trondheimsfjorden, og strekker seg et lite stykke utover flata. Resten av byen består av bakker. Kjedelige å gå hjem etter en lang kveld på byen, men desto morsommere å ake ned.  

Byen er full av akebakker. Ta med deg akebrettet og gå opp til Festningen. Ved Duedalen er det både skøytebane og en superbratt bakke. Du kan også ta bussen til akebakken Spruten på Valentinlyst. For den ultimate akeopplevelsen busser du opp til Skistua og selveste Akebakken.

Akademikere
Trondheim er hjemby for landets eldste vitenskapelige institusjon. Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) ble stiftet i 1760 under navnet Det Trondhiemske Selskab. 
Med rundt 205 000 innbyggere og 35 000 studenter sier det seg selv at en stor del av byens arbeidstakere, omlag 5000, er tilknyttet akademia gjennom DMMH, BI eller NTNU. 

Akademika
Pensumlitteratur får du på campus. Akademika selger pensumpakker og har prisgaranti ved semesterstart. 

Badeplasser
Ta båten fra Ravnkloa og til Munkholmen. Langs Ladestien ligger badeplassene tett i tett, som Grilstad, Hansbakkfjæra, Devlebukta, Ringvebukta, Devlebukta og Korsvika. 

I tillegg kan du også bade i vannene, for eksempel Lianvannet, Tømmerholtdammen i Estenstadmarka og Theisendammen og Haukvatnet i Bymarka.

Vil du gjøre litt mer ut av dagen kan du dra til Midtsandtangen i Malvik. Der kan du både skate, fiske, raste, bade og spille sandvolleyball. Væretrøa på Ranheim, Brennebukta i Trolla og Øysand i Melhus er også gode badeplasser. 

Sjøbadet er Trondheims mest sentrale badeplass. Her kan du bade sommer som vinter, og varme deg i badstua etterpå. 

Bakklandet
Bakklandet er bydelen du ser på alle postkortene fra Trondheim. Tett inn til Nidelva ligger noen trange gater med gamle trehus og spennende kafèer og butikker. Her ligger blant annet Antikvariatet som har mange konserter og improteater. 

Barnehagehovedstad
Trondheim var den første byen som oppnådde full barnehagedekning. Med et stort forskningsmiljø på barn har Trondheim et sterkt fagmiljø innen forskning på barn og barnehager.

Barteby
Slett ikke alle i trøndere har bart. Men det blir itj no fæst uten skinnvest. 

Basse
Trondheims nasjonalsport, men varianter er også funnet i Larvik og Marokko. Klipp opp en sykkelslange i små ringer og helt dem sammen til en slags flatklemt ball. Tegn sirkler av kritt på bakken og still deg inne i sirkelen. Du skal nå sparke bassen til en av de andre deltagerne. Faller den ned i sirkelen din får du minuspoeng. 

VM i basse arrangeres ofte i Trondheim. 

BI
Bedriftsøkonomisk institutt ligger på Brattøra og har ca 1800 studenter i Trondheim. Sammen med DMMH og NTNU er de en del av studentsamskipnaden SIT.

Bondens marked
Bondens Marked finer du på Torvet. Her får du grønnsaker fra Frosta, Trondheims kjøkkenhage, de legendariske Trønderbæra (jordbær) og mat direkte fra mange lokale produsenter. 

Brygger
Langs Kjøpmannsgata, på Bakklandet og i Fjordgata ligger de gamle bryggene, malt i tradisjonelle Trondheimsfarger. Bryggene har bitt gjort om til butikker, kafèer, gallerier, kontorlokaler og hybler.

Bryggemarkedet
Bryggemarkedet ligger i allmenningen nederst i Kongens gate/Kjøpmannsgata. Hver søndag i sommerhalvåret er det et lite marked her, hvor alle som vil kan leie seg en bod og selge ut alt fra leker og tallerkener til lamper og er du heldig, kanskje en skinnvest? 

Bryggerifestival
I begynnelsen av august hvert år (med unntak av i 2020) arrangeres Bryggerifestivalen sammen med Trøndersk matfestival på Torvet i Trondheim. Bryggerifestivalen er en festival for brygg, spesialøl og håndbrygget øl. Du kan lære om gamle tradisjoner, oppdage nye smaker og få et innblikk i hvilket type øl som passer til ulike matretter. 

Burmaklippen
Rett bak Dragvold, på skogsstien mellom Bekken gård og Stokkanhaugen,  finner du Burmaklippen, Trondheims egen Trolltunge. Kjenn på høydeskrekken og ta et perfekt turbilde fra en skummel dag i Estenstadmarka. 

Bybrua
Den gamle bybro er med sin røde portal et av Trondheims mest kjente landemerker.  Broa har sin egen sang og binder sammen Midtbyen og Bakklandet. Den strekker seg tilbake til 1681 og har med sin Lykkens Portal blitt et yndet fotoobjekt blant turister og brudepar. 

Bymarka
Bymarka ligger vest i Trondheim, og er byens største og mest populære turmål. Her finner du flere betjente hytter, blant annet Skistua, Grønlia, Elgsethytta, Lian og Rønningen. Bymarka har mange vann og gode badeplasser, det har små fjelltopper og muligheter til å slå opp telt og fiske. Deler av Bymarka er vernet som naturreservat, og området har et svært variert turterreng. 
 
Caeca Regina 
Caea Regina er linjeforeningen på DMMH, bli med da vel! 

Cinemateket
Cinemateket holder til i Olavshallen, og viser både klassikere fra filmhistorien og nye perler. 

Cicignons plass
Cicignons plass er blant annet tilholdssted for Trondheim Camping, hvor du kan spille innendørs minigolf. 

Cielo - Trondheim sjokolade
Varemerket Cielo eies av Trondheim sjokolade, som både tilbyr sjokoladekurs og din egen håndplukkede konfekteske. 

Cirka Teater
Cirka Teater holder til på Nyhavna, og har i snart 40 år vært et friskt alternativ til storesøsteren Trøndelag Teater. 

Coralua korfestival
Coralua er en internasjonal korfestival som arrangeres i Trondheim hvert år. 

En Dahls, takk. 
E. C. Dahl eier mange eiendommer i Trondheim, men er nok best kjent for bryggerivirksomheten sin. Dahls er det tradisjonelle Trondheimsølet, men de siste årene har det fått konkurranse fra lokale bryggerier som Austmann. 

Området rundt bryggeriet har huset flere konserter og festivalen Trondheim Rocks. 

DMMH
Norges beste barnehagelærerutdanning. 

DMMHI
Idrettslaget for DMMH-studentene.

Domkirka
Domkirka, sier vi på trøndersk, og mener selvsagt Nidarosdomen, byens smykke og stolthet. Nidarosdomen er Norges nasjonalhelligdom. Her er Olav den hellige gravlagt og her kommer tusenvis av pilgrimmer hvert år. Kronjuvelene ligger i museet Erkebispegården som ligger vegg i vegg. 

Det er stadig konserter i Domen, både med egne kor, blant annet det anerkjente Nidarosdomens guttekor, og med innleide artister. 

Domen er snart 1000 år gammel og er midtpunktet rundt Olavsfestdagene. 

Dragvoll
Dragvoll ligger sørøst i Trondheim, nær Estenstadmarka. Her finner du flere av NTNUs institutter. 

Dødens Dal
Dalen ligger tett opp til NTNU på Gløshaugen, og har mange idrettsbaner. Under UKA er det også en konsertarena. 

E – Estenstadmarka
Estenstadmarka er et stort skogsområde sørøst i Trondheim, rett bak Dragvoll. Herfra går det turstier til Rotvoll, du kan bade i Tømmerholtdammen, spise kanelboller på Estenstadhytta, teste høydeskrekk og Instafilter ved Burmaklippen eller rett og slett ta en tur til Månen (349 moh). Som DMMH-student er sjansene store for at du havner på ekskursjon her. 

F-K     L-P     Q-T     U-Å