Facebook
Gå til innholdet
Lukk
bryggene

Trondheim fra A til Å

Velkommen som student i Trondheim, Norges beste studieby, og landets barnehagehovedstad.
Mange av de 200 barnehagene i Trondheim har studenter fra DMMH i praksis. Studentene er godt synlige i bybildet, nesten 20 % av innbyggerne er studenter. Det setter sitt preg på byen, som er godt utbygd med studentboliger, sykkelveier og flere hundre studentorganisasjoner.

Her er alt du trenger å vite om Trondheim, og litt til:

Trondheim fra A til Å

A - C

Akebakker
Trondheim er en bakkeby. Sentrum ligger godt plassert langs Trondheimsfjorden, og strekker seg et lite stykke utover flata. Resten av byen består av bakker. Kjedelige å gå hjem etter en lang kveld på byen, men desto morsommere å ake ned.  

Byen er full av akebakker. Ta med deg akebrettet og gå opp til Festningen. Ved Duedalen er det både skøytebane og en superbratt bakke. Du kan også ta bussen til akebakken Spruten på Valentinlyst. For den ultimate akeopplevelsen busser du opp til Skistua og selveste Akebakken.

Akademikere
Trondheim er hjemby for landets eldste vitenskapelige institusjon. Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) ble stiftet i 1760 under navnet Det Trondhiemske Selskab. 
Med rundt 205 000 innbyggere og 35 000 studenter sier det seg selv at en stor del av byens arbeidstakere, omlag 5000, er tilknyttet akademia gjennom DMMH, BI eller NTNU. 

Akademika
Pensumlitteratur får du på nett. Akademika selger pensumpakker og har prisgaranti ved semesterstart. Akademika vil være til stede ved semesterstart, men ellers kan du bestille pensum på akademika.no

AtB
Hvordan reiser du billigst med bussen? Hvilke linje er den beste for å komme seg til skolen? Lurer du på hvordan du får studentrabatt eller når nattbussen går?

AtB er busselskapet i Trondheim, og kjører deg ikke bare fra Alfheimsvingen til Bakkegata, de tar også turen innom Churcills vei, Dalen Hageby, Eggen og hele vegen til Æ, Ø og Å.

Se AtBs guide til deg som kollektivreisende student på atb.no/student


Badeplasser og Badstu
Ta båten fra Ravnkloa og til Munkholmen. Langs Ladestien ligger badeplassene tett i tett, som Grilstad, Hansbakkfjæra, Devlebukta, Ringvebukta, Devlebukta og Korsvika. 

I tillegg kan du også bade i vannene, for eksempel Lianvannet, Tømmerholtdammen i Estenstadmarka og Theisendammen og Haukvatnet i Bymarka.

Vil du gjøre litt mer ut av dagen kan du dra til Midtsandtangen i Malvik. Der kan du både skate, fiske, raste, bade og spille sandvolleyball. Væretrøa på Ranheim, Brennebukta i Trolla og Øysand i Melhus er også gode badeplasser. 

Sjøbadet er Trondheims mest sentrale badeplass. Her kan du bade sommer som vinter, og varme deg i badstua etterpå. Bartstua ved Ladekaia har også badstu. Den kan du leie med en vennegjeng eller droppe innom på sparket. Havet på Nyhavna har både flere badstuer, servering, utekino og konserter.

Bakklandet
Bakklandet er bydelen du ser på alle postkortene fra Trondheim. Tett inn til Nidelva ligger noen trange gater med gamle trehus og spennende kafèer og butikker. Her ligger blant annet Antikvariatet som har mange konserter og improteater. 

Trondheim har Nordens lengste sammenhengende trehusbebyggelse og kalles også trehusbyen. De gamle husene på Bakklandet utgjør en viktig del av denne. 

Barnehagehovedstad
Trondheim var den første byen som oppnådde full barnehagedekning. Med et stort forskningsmiljø på barn har Trondheim et sterkt fagmiljø innen forskning på barn og barnehager.

Barteby
Slett ikke alle i trøndere har bart. Men det blir itj no fæst uten skinnvest. 

Basse
Trondheims nasjonalsport, men varianter er også funnet i Larvik og Marokko. Klipp opp en sykkelslange i små ringer og helt dem sammen til en slags flatklemt ball. Tegn sirkler av kritt på bakken og still deg inne i sirkelen. Du skal nå sparke bassen til en av de andre deltagerne. Faller den ned i sirkelen din får du minuspoeng. 

VM i basse arrangeres ofte i Trondheim. 

BI
Bedriftsøkonomisk institutt ligger på Brattøra og har ca 1800 studenter i Trondheim. Sammen med DMMH og NTNU er de en del av studentsamskipnaden SIT.

Bondens marked
Bondens Marked finer du på Torvet. Her får du grønnsaker fra Frosta, Trondheims kjøkkenhage, de legendariske Trønderbæra (jordbær) og mat direkte fra mange lokale produsenter.

Bruktbutikker
Trondheim er full av bruktbutikker. Den største er Brukom, her finner du alt unntatt klær. Brukom ligger på Nyhavna og driftes av Trondheim renholdsverk. Ting som kastes på Heggstadmoen blir reparert og  selges for en billig penge.

I sentrum ligger det flere gjenbruksbutikker, blant annet NMS Gjenruk ved Torvet, Sirkulus i Kjøpmannsgata og Gjenbruken, Fretex og Transit i Fjordgata..

Brygger
Langs Kjøpmannsgata, på Bakklandet og i Fjordgata ligger de gamle bryggene, malt i tradisjonelle Trondheimsfarger. Bryggene har bitt gjort om til butikker, kafèer, gallerier, kontorlokaler og hybler.

Bryggemarkedet
Bryggemarkedet ligger i allmenningen nederst i Kongens gate/Kjøpmannsgata. Hver søndag i sommerhalvåret er det et lite marked her, hvor alle som vil kan leie seg en bod og selge ut alt fra leker og tallerkener til lamper og er du heldig, kanskje en skinnvest? 

Bryggerifestival
I begynnelsen av august hvert år arrangeres Bryggerifestivalen sammen med Trøndersk matfestival på Torvet i Trondheim. Bryggerifestivalen er en festival for brygg, spesialøl og håndbrygget øl. Du kan lære om gamle tradisjoner, oppdage nye smaker og få et innblikk i hvilket type øl som passer til ulike matretter. 

Burmaklippen
Rett bak Dragvold, på skogsstien mellom Bekken gård og Stokkanhaugen,  finner du Burmaklippen, Trondheims egen Trolltunge. Kjenn på høydeskrekken og ta et perfekt turbilde fra en skummel dag i Estenstadmarka. 

Bybrua
Den gamle bybro er med sin røde portal et av Trondheims mest kjente landemerker.  Broa har sin egen sang og binder sammen Midtbyen og Bakklandet. Den strekker seg tilbake til 1681 og har med sin Lykkens Portal blitt et yndet fotoobjekt blant turister og brudepar. 

Bymarka
Bymarka ligger vest i Trondheim, og er byens største og mest populære turmål. Her finner du flere betjente hytter, blant annet Skistua, Grønlia, Elgsethytta, Lian og Rønningen. Bymarka har mange vann og gode badeplasser, det har små fjelltopper og muligheter til å slå opp telt og fiske. Deler av Bymarka er vernet som naturreservat, og området har et svært variert turterreng. 
 
Caeca Regina 
Caea Regina er linjeforeningen på DMMH, bli med da vel! 

Café Le Frère
Café Le Frère er med i konkurransen om Trondheims beste kaffe. Beliggende nederst i Søndre hersker en avslappet stemning med gamle vinylplater og lokal kunst på veggene.

Cinemateket
Cinemateket holder til i Olavshallen, og viser både klassikere fra filmhistorien og nye perler. 

Cicignons plass
Cicignons plass er blant annet tilholdssted for Trondheim Camping, hvor du kan spille innendørs minigolf. 

Cirka Teater
Cirka Teater holder til på Nyhavna, og har i snart 40 år vært et friskt alternativ til storesøsteren Trøndelag Teater. 

Coralua korfestival
Coralua er en internasjonal korfestival som arrangeres i Trondheim hvert år.

D - F

En Dahls, takk. 
E. C. Dahl eier mange eiendommer i Trondheim, men er nok best kjent for bryggerivirksomheten sin. Dahls er det tradisjonelle Trondheimsølet, men de siste årene har det fått konkurranse fra lokale bryggerier som Austmann. 

Området rundt bryggeriet har huset flere konserter og festivalen Trondheim Rocks. 

DMMH
Norges beste barnehagelærerutdanning. 

DMMHI
Idrettslaget for DMMH-studentene.

Domkirka
Domkirka, sier vi på trøndersk, og mener selvsagt Nidarosdomen, byens smykke og stolthet. Nidarosdomen er Norges nasjonalhelligdom. Her er Olav den hellige gravlagt og her kommer tusenvis av pilgrimmer hvert år. Kronjuvelene ligger i museet Erkebispegården som ligger vegg i vegg. 

Det er stadig konserter i Domen, både med egne kor, blant annet det anerkjente Nidarosdomens guttekor, og med innleide artister. 

Domen er snart 1000 år gammel og er midtpunktet rundt Olavsfestdagene. 

Dragvoll
Dragvoll ligger sørøst i Trondheim, nær Estenstadmarka. Her finner du flere av NTNUs institutter. 

Drivhuset
Drivhuset er et kafè og kulturlokale i Midtbyen, drevet av og for studenter. Her kan du komme for å slappe av, ta en kaffe eller noe å bite i (helt gratis!), delta på spennende arrangementer eller bare være. Tre dager i uken vil Innom ha arrangementer i Drivhuset.

Dødens Dal
Dalen ligger tett opp til NTNU på Gløshaugen, og har mange idrettsbaner. Under UKA er det også en konsertarena. 

E – Estenstadmarka
Estenstadmarka er et stort skogsområde sørøst i Trondheim, rett bak Dragvoll. Herfra går det turstier til Rotvoll, du kan bade i Tømmerholtdammen, spise kanelboller på Estenstadhytta, teste høydeskrekk og Instafilter ved Burmaklippen eller rett og slett ta en tur til Månen (349 moh). Som DMMH-student er sjansene store for at du havner på ekskursjon her. 

Fadderuka
I fadderuka får du mange sjanser til å bli kjent med både din nye studieby og med de nye studiekameratene dine. 

Fadderuka arrangeres av studenter ved de ulike utdanningsinstitusjonene.

Festningen musikkfestival
Festningen er en forholdsvis ny festival som finner sted i parkområdet ved Kristiansten festning. Musikkprofilen er pop, EDM og urban. Den retter seg mot studenter både som publikum og som frivillige. 

Frisbeegolf
Diskgolf, eller frisbeegolf spiller du blant annet på Dragvoll, på Rotvoll eller på Øya. Det er flere baner og klubber i byen, så finn tak i den gamle frisbeen din og sleng deg med, sommer som vinter.

For deg som vil prøve deg har vi satt opp 3 kurver i parken på DMMH.


Fosenkaia
Fosenkaia ligger på skrå over Trondheim sentralstasjon. Her kan man rusle langs kanalen og se på båtene som ligger fortøyd. Ta middagen på Troll restaurant og fortsett kvelden med konsert på Kafè Skuret. 

Fretex 
Fretex har avdelinger i Fjordgata, på Møllenberg og på Nardo. Her finner du mye kult og mye annet. Avdelinen på Møllenberg har spesielt mange retroklær. 

Frøset gård
Frøset gård er et lite gårdsbruk som eies av DMMH. Det ligger ved Leirsjøen, ca 20 minutters gange fra parkeringsplassen på Granåsen. Her foregår det en del undervisning, og hvert år arrangeres det vinterkurs og teaterfestival på Frøset. 

På vinterkurset lærer alle førsteklassestudentene hvordan de kan legge til rette for utelek og snøaktiviteter for barn. Uka avsluttes med at barnehagebarn kommer og boltrer seg i alle installasjonene. 

Om sommeren er det eksamenstid og teaterfestival på Frøset. Da blir barnehagene også invitert mens studentene oppfører selvproduserte stykker rundt omkring i uteområdet rundt gården. 

Hvert år bygger 2. klassingene opp en naturlekeplass på Frøset, som barnehagene i området kan benytte seg av. Det er også kajakker og griller tilgjengelig. 

G - I

Gaming
Bor det en gamer i deg? Savner du gamingpc-en, -stolen, -musa, -tastaturet -colaen osv? Ta turen til Jotunheimen E-sport i Kjøpmannsgata da vel? Her tilbys gamle og nye klassikere på mange konsoller, shufflebord og e-sport på storskjerm.

Gløshaugen

Gløshaugen, eller Gløs, ligger ved Berg/Lerkendal og er hovedsetet for de tekniske fagene på NTNU. Hovedbygget minner litt om Galtvort, og ble bygget for ærverdige NTH, den gangen man flokket til Trondheim for å finne seg en sivilingeniør. 

Granåsen
Granåsen er Trondheims hovedarena for all vinteridrett knyttet til hopp, langrenn og kombinert. Her arrangeres World Cup og det er baner for skiskyting og rulleskianlegg. DMMH ansatte er også kjent for å kose seg med trappetrening de 438 trinnene opp til toppen av hoppbakken. 

Granåsen brukes også som en konsertarena. 

Fra parkeringsplassen på Granåsen er det bare en liten spasertur opp til Frøset gård. 

Grønn guide
Vil du leve mer miljøvennlig? Fremtiden i våre hender har laget en grønn guide som hjelper deg til å lage en grønnere hverdag.

Gråkallbanen
Gråkallbanen er Trondheims eneste trikkelinje. Den kjører mellom Lian og St. Olavs gate i Midtbyen. 

Gråkallen
Gråkallen er det nest høyeste punket i Bymarka. Her ligger Skistua, en populær skileik og en slalombakke i regi av Trondheim Skiklubb. Øverst på fjellet har Luftforsvaret en stor radarkuppel. 

Havet
Havet Arena ligger ved (surprise) havet, nærmere bestemt på Nyhavna. Her er det flere badstuer og bademuligheter. Havet arrangerer også konserter, designmarked, utekino, sportsendinger og mye mer. 

Humor
Trondheim har mange scener der lokale og internasjonale stand-up komikere byr på seg selv. Følg med på hva som skjer blant annet i Olavshallen, Antikvariatet, Trondheim Spektrum og på Samfundet.

Høljregn
Ta med paraply, sydvest, regnfrakk - og bukse og støvler. Et ikke ukjent fenomen i Trondheim (også kalt en trøndersk sommerdag).

Ila brainnstasjon
Bydelscafèen ved Ilaparken har en liten scene og byr både på rockekonserter, søndagsjazz og kortreist mat. Brannmenn- og kvinner, derimot, er det lite av. 
 
Iskrem
Softisen på Coop bak DMMH går for å være byens beste. Og rett ved Solsiden ligger Gola, der trønderne gladelig står i kø for å få smake på argentinsk gelato.

Boblevafler med brunostis, vegansk milkshake og belgiske vafler er bare noe av utvalget til Simens Isbar. Simen finner du i Ravnkloa, på Brattøra og på Lade. Og rett som det er popper han opp med iskremvogna akkurat der du er.

Det nyeste tilbudet på iskremfronten er isbaren Sundøys på Trondheim Torg. Her disker Alma Sundøy fra Trondheim sjokolade opp iskrem basert på de smakene fra sjokoladeutvalget til butikken.

Ilsvikøra og Ilabekken 
Gå langs fjorden fra Pirbadet og utover mot Ilsvikøra. Du kan enten gå langs fjorden, og kanskje ta et bad underveis, eller gå langs den gamle trehusbebyggelsen fra 1700-tallet. 

Du kan gå opp mot Bymarka gjennom Ilabekken, som binder sammen Theisendammen, Baklidammen og Kobberdammen. Langs Ilabekken kan du treffe på både rev, rådyr, oter og Fossekallen. Turstien går fra Ilsvikøra og nesten helt opp til Theisendammen.

ISFIT
Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim er verdens største tematiske studentfestival med over 500 deltakere. Den arrangeres annet hvert år. Studentenes Fredspris deles ut på Isfit.

J - L

Juba Juba
Juba Juba er lillesøsteren til Pstereo-festivalen og fyller årlig festningsområdet med mange aktiviteter og konserter for barn. I likhet med byens øvrige festivaler er det stort behov for studenter som kan jobbe som frivillige. 

Julemarked
Julemarkedet i i Midtbyen har blitt trukket frem av utenlandske medier som et marked det er verdt å besøke. Barneteater, hest og slede, konserter, kunsthåndverk og mat er noe av det som kjennetegner det tradisjonsrike markedet.

Kakskiv
Har du lyst på kake må du be om noe annet enn ei kakskiv - ei kakskiv på trøndersk betyr rett og slett ei brødskive. Gode kakskiver får du blant annet på Onkel Svanhild, litt ovenfor Nova kino. Der har de også veldig gode kaffebrød, som selvsagt ikke har noe med brød å gjøre men som rett og slett betyr kaker. 

Karsk
Trøndere på fest er ofte farlig gavmilde med denne blandingen av kald kaffe og heimert. Styr unna hvis du vil bevare helsa, hukommelsen og omdømmet. 

Kino
Film er best på kino. De fleste filmene finner du på Prinsen eller Nova, mens også Trondheim filmklubb, Cinemateket og Samfundet har spennende forestillinger. 

Kjellerne på Moholt
Linjeforeningene på Gløshaugen har tradisjon for å samle seg i de ulike kjellerne i studentbyen på Moholt. Her er det nachspiel når Samfundet er stengt. 

Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K)
Her kan du gjøre et kupp og sikre deg et verk fra en kommende stor kunstner. Du kan oppleve samtaler, konserter, visuell kunst og sceneopptredener. Den kjente kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen har etablert et 1000 kvm stort kunsthus, med verk fra både kjente og ukjente kunstnere. Blir du sulten spiser du på restauranten Gubalari.

Klatring og klatreparker
Grip Klatring holder til på Sluppen og på Leangen, mens Trondheim Buldresenter ikke er langt unna Solsiden. Her kan du komme på drop-in. 

Klatreparken Høyt og Lavt holder til ved Rotvoll, et par steinkast fra DMMH. 

Knutsen og Ludvigsen
Kanskje kommer Kongen, eller er det kanskje grevlingen? Uansett så danser vi dumme og deilige foran speilet, og mimrer oss tilbake til barndommen i Knutsen og Ludvigsen-rommet på Rockheim. Juba Juba!

Konserter
Trondheim er en musikkby, det yrer av scener og genre. Uffa, Samfundet, Byscenen, Dokkhuset, Sukkerhuset, Trondheim Spektrum, Moskus, Trykkeriet, Tapperiet, Ila Brainnstasjon, Tyven, Lokal Bar, Fru Lundgren, Verkstedhallen og Lobbyen, Kafe Skuret, Good Omen, Rockheim, Antikvariatet, Olavshallen, Isak, Rosendal Teater med flere, du trenger ikke se langt for å finne en spennende ny artist eller band.

Kosmorama
Kosmorama - Trondheim internasjonale filmfestival viser filmer fra hele verden. Her deles også filmbransjens egen filmpris ut, Kanonprisen, som karakteriseres som det nærmeste du kommer Oscar i Norge. 

Kristiansten festning og Småbergan
Kristiansten, eller Festningen, ligger på høyde over Bakklandet. Festningen er fredet. Området rundt kalles Småbergan og er et attraktiv rekreasjonsområde for byens befolkning. Fra Festningen har du en flott utsikt over Trondheim, og du kan også besøke cafèen. 

Kuhaugen
Kuhaugen er nærmeste nabo til Luftkrigsskolen på Persaunet. Med sine 120 meter over havet og skogvegetasjon er Kuhaugen et av Trondheims mest romantiske utsiktspunkt. Kyrne som en gang beitet der tilhørte Rønningen Gård, som lå svært nær der DMMH holder til i dag.

Kunst
Trondheim har fostret mange store kunstnere, og det myldrer av muséer og gallerier. 
Sjekk ut Galleri Ismene, Galleri SG, Trondheim Kunstmuseum, Kjøpmannsgata Ung Kunst, Dropsfabrikken og andre steder for inspirasjon og provokasjon. 

Kunsthallen
Kunsthall Trondheim er den største internasjonale arenaen for samtidskunst i Trondheim og Trøndelagsregionen. Kunsthallen tilbyr et variert offentlig program inkludert formidling for barn og unge, workshops, konserter, performancer, filmvisninger og foredrag.

Kvilhaugen
Spisested/selskapslokale på toppen av Blussuvoldsbakken med egetprodusert øl og en av byens beste utebrusutsikter.

Ladestien
Ladestien er en bred tursti som går ca 14. km. langs fjorden fra Korsvika mot Charlottenlund. Her kan du for eksempel stoppe på Sponhuset for byens beste vafler, lete etter sjødyr i Rotvollfjæra eller handle økologisk hos Landhandleren på Camphill Rotvoll, oppsøke det årlige Vikingmarkedet i Djupvika eller kanskje se et band på Ladekaia?

Ladeparken
Ladeparken ble kåret til Norges beste uterom i 2013. Den nyopprettede parken er formet som et sirkus og kalles også Sirkusparken. Den ligger 10-15 minutters gange fra DMMH, mot Lade kirke. 

Ladehammerfestivalen 
Ladehammerfestivalen er en gratisfestival, med eget program for barna på dagtid. På kveldstid spiller lokale band. 

Skulpturen «Ladehammern” (EQUILIBRIO) er et stort monument som ligger ytterst på kanten av Ladehammerplatået. Den tyske kunstneren Rolf Schaffner har laget fire andre EQUILIBRIO-monumenter rundt om i Europa. Sammen danner de et fredskors som symboliserer balanse og samhørighet mellom de ulike folkeslag og jorden vi bor på.

Ladejarlen
Ladejarlene hersket over Lade gård i 5 generasjoner fra sist på 800-tallet. De hadde stor makt og sammen med danskekongen Harald Blåtann var ladejarlen Håkon Sigurdsson i praksis enekonge over Norge. I Korsvikaspillet følger vi Håkon Jarl fra fødsel til et blodig endelikt.

Ladejarlen er også en gastropub/pizzeria i Innherredsveien, med live musikk og quiz noen kvelder. 

Dagens Ladejarl er Rema-Reitan, da Rema har hovedsete på Lade gård. 

Ladekaia
På Østmarkneset, rett ut i sjøen. ligger det prisvinnende serveringsstedet Ladekaia. Ladekaia tilbyr enkel matservering, en samling brettspill, quiz, konserter og byens vakreste utsikt. 

Lager11
Lager11 på Sluppen er et nytt tilbud i Trondheims mattilbud, et steinkast fra Lerkendal studentby. Her finner du streetfood fra mange land. I tillegg arrangerer Lager11 klesbyttemarked, familiesøndager, lårskriverworkshops og festivaler. 

Lerkendal stadion
Lerkendal er storstua til Rosenborg – Norges beste fotballag. Her er det fest, godt anført av supporterklubben Kjernen. 

Litteraturhuset
Litteraturhuset tilbyr smale og brede kulturarrangementer med litteraturen i fokus. Huset ligger i Kulturkvartalet i Kongens gate.

Lærerstudentene
Lærerstudentene er en underavdeling av Utdanningsforbundet, og har et lokallag ved DMMH. 

M - O

Makers Faire
Makers Faire er en familievennlig festival som hyller skaperglede, kreativitet og oppfinnelser. Er du interessert i tekniske duppedingser er dette festivalen du ikke vil gå glipp av.  

Marinen
Marinen er friområdet nedenfor Domkirka. Her er det stor mulighet for å treffe på studenter som soler seg i gressvollene. Det er også hjemmebanen for Pstereofestivalen. 

Martnan
I juni er det martna i gatene rudnt Torvet, med godis og martnasboder i mengder. Her finner du mye av det du ikke visste du trengte.

Michelinstjerner
Har du litt til overs fra studielånet denne måneden? Credo, Fagn og Speilsalen på Britannia har alle stjerner i Michelinkatalogen, og har vært med på å gi trønderne lyst på annet enn trøndersodd. I tillegg har Spontan vinbar fått en anbefaling.

Minigolf
På Trondheim Camping svinger du golfkølla, stort sett med klær men en sjelden gang inviteres det også til nakengolf.

Minimalen
Kortfilmfestivalen satser på unge talenter og korte filmer. 

MiniUka
Hvert år det er UKA arrangerer SIT-barnehagen på Moholt sin egen lille Miniuke. Det er en barnefestival der DMMH-studenter ofte er med og bidrar. 

Mormors Stue
Kafèen/baren ligger i Enkeltskillingsveita i Midtbyen. Med studentrabatt og kakebuffèt er Mormors et populært samlingssted for studenter. Stuene ser kanskje ikke helt ut som stua til bestemora di, men hopper du opp en generasjon og drar på besøk til oldemor så begynner det å ligne noe. 

Musèene i Trondheim
Her finner du noe for enhver interesse. 

Musikkhistorie på Ringve, Folkemuseet på Sverresborg, Rockheim på Brattøra, Døvemusèet, Justismusèet med gamle skurker, Nordenfjeldske Kunstsforening, Gråmølna. Og enda mange flere. Google!

Om sommeren kan man kjøpe museumskort og få gratis inngang til alle musèene i Trøndelag. 

Munkholmen
En 10 minutters båttur fra Ravnkloa tar deg til den gamle festningen og klostercella på Munkholmen. Her har du badestrender, cafè og uterestaurant. Hver sommer setter amatørteaterlaget BUL opp en barneforestilling der. 

Munkholmen er også nevnt i Viktor Hugos ukjente roman, «Fangene på Munkholmen», som handler om Peder Griffenfeld som satt fengslet der i 18 år. 

Neon-festivalen
Neopn-festivalen oppstod i 2022, på E.C. Dahls-tomta. Festivalen tar sikte på å presentere norsk musikk, sammen med utenlandske stjerner.

Nidar
Trondheim har hatt sin egen sjokoladeproduksjon helt siden 1912, da flaggskipet Nidar ble grunnlagt. Fabrikkutsalget til Nidar ligger et steinkast fra DMMH, her finner du ofte godbiter på tilbud. 

Nidaros
Olav Tryggvason ble kronet til konge i Trondheimen i 995 og 2 år senere grunnla han byen Nidaros. Byen har vekslet mellom å hete Trondhjem, Trondheim og Niaros, og de lærde strides fremdeles om det var Trondheim eller Nidaros som var det opprinnelige navnet. 

Nidarosdomen

Se Domen

Nidelva 
Nidelva går tvers gjennom Trondheim, og byr både på elvepadling, elvesurfing, ribturer, sightseeingbåter og laksefiske. Ved Leirfossen er det laget et populært friluftsområde og herfra kan man gå ned til sentrum.

NMS Gjenbruk
Billige møbler og kjøkkentøy, sentralt i Sommerveita ved Torget. 

Norges beste studentby
Ingen over, ingen ved siden. Studentene i byen har flere ganger kåret Trondheim til Norges beste studentby. Næringslivet, kommunen og utdanningsinstitusjonene samarbeidet godt for å forsvare tittelen.

NTNU
NTNU er Norges største universitet, og har flere campus spredt rundt i byen. 

Olav Tryggvason-statuen
Olav Tryggvason regnes som Trondheims grunnlegger. Kongen spilte en viktig rolle i kristningen av Norge. Olav Tryggvason-statuen står nå trygt plassert på Torvet i Trondheim. Statuen er også verdens største solur.

Olavsfestdagene
Olavsfestdagene arrangeres i juli/august hvert år, og sentrerer rundt Nidarosdomen. Med både barneaktiviteter, markedsboder, pilegrimsvandring, konserter, gudstjenester og folkemøter søker den å være en arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. 

Olavshallen
Olavshallen ligger i Midtbyen, og er Trondheims kulturhus. Her får du alt fra operaforestillinger, standupshow og  konserter med Trondheim symfoniorkester, til øvelseslokaler for Kulturskolen, platebutikk, spisesteder, Cinemateket og Trondheim filmklubb. I Foodcourten velger du billig og velsmakende mat fra ulike kjøkken.

P - R

Padel
Liker du tennis og squash så er denne komboen definitivt noe for deg. Padel tar veggene fra squash og poengsystemet fra tennis. Padelbaner finner du på Lade, Rosten og påp Nyhavna.

Parker
Når sola stikker frem er det tid for parker og rekreasjon. Trondheim kan ikke skryte av de største parkene, men vi har i det minste mange av dem spredt rundt om i byen. Gåsaparken på Bakklandet langs Nidelva, Festningen, Ilaparken med mange lekeapparater, Marinen, Sirkusparken, Lamoparken, Stiftsgårdparken med flere, finn en grønn flekk og nyt bysommeren. 

Parkour
Går du snart på veggen? Sammen med Trondheim Parkour kan du både gå løpe over den og rulle under. 


Pirbadet
Badekatedralen Pirbadet har alt fra massasjebad, 10 –metern, idrettsbasseng og utendørsbasseng. Den siste timen er prisen lavere.

Planetariet
Norges eneste 3D-Planetarium finner du på Vitensenteret rett ovenfor biblioteket. 

Pstereo-festivalen
Navnet Pstereo er hentet fra byens stoltheter Dum Dum Boys og deres album fra 1990. Festivalen fokuserer på rock, pop og elektronika, og har en uttalt miljøprofil. Etter at det offisielle programmet på Marinen er over, og alle 40-åringene har dratt hjem, arrangeres det klubbkonserter på byens utesteder. 

Quinoa 
På Etikken kan du kjøpe quinoa og andre matvarer i løsvekt. Hele vareutvalget har en etisk og miljøvennlig profil.

Quiz
Er du glad i quiz har du mange muligheter i Trondheim. Du trenger ikke å dra lengre enn til Studentkroa på campus, men det er også mange utesteder som tilbyr quiz. 

Amen til Ramen
Elsker du den japanske nudelretten? Da skal du oppsøke Koie Ramen i Midtbyen, ryktene sier de har byens beste. 

Ellers byr også blant annet  Edoramen på Lilleby og Four i Olavstorvet på deilig ramen.
 

Ravnkloa
Herfra går båten til Munkholmen. Om sommeren kan du ringe i bjella for å fløtmannen til å frakte deg over kanalen til Fosenkaia. Utsikten strekker seg til Fosenalpene den ene vegen og til Nidarosdomen den andre. 

Reko-ringen
Reko-ringen har utdeling flere steder i Trondheim, blant annet bak Ikea. Via Facebook kan du bestille mat direkte fra produsentene.

Rollespill
Er du glad i D & D? Bor det en eventyrer i deg? Bli med i DMMH Rollespill, en studentdrevet forening som spiller på campus. 

Rosenborg
Troillongan i svart og i kvitt banker de fleste andre lag på fotballbanen. Å alle ælske RBK og hei og hei og hei åhååååå.

Rosendal Teater
Rosendal teater i Innherredsveien byr på unike teateropplvelser, kafè og bar, konserter og festivaler.  

S - U

Sandvolleyball
Flere og flere har fått øynene opp for sand mellom tærne. Det finnes baner på Bergheim, Blussuvoll, Lade, Djupvika, Jakobsli, Tiller med mer, ta med deg en ball og en kompis og du er i gang.

Sellanraa Bok og Bar

Denne trivelige bokkkafèen ligger øversti Søndre gate, midt i mellom Hovedbiblioteket, Kunsthallen og Litteraturhuset.  Her kan du både bla i og kjøpe bøker, og kanskje få med deg en debatt, boklansering eller annet kulturelt arrangement.

Sirkulus
Billig brukthandel i Kjøpmannsgata.

Sit

Sit er studentsamskipnaden i Trondheim. De kan hjelpe deg med studenthybel, gratis mestringskurs, barnehage, tannlege, helsesykepleier, treningssentre og kantine – de er der for deg. 

Skøytebaner
Du kan stå på skøyter i Midtbyen, på Leangen ishall, på alle byens balløkker og mage av de tilliggende vannene. 

Sjø
Sjø betyr rett og slett "skjønner du?", og er en frase du vil høre nesten hver gang du er i kontakt med en trønder. Må ikke forveksles med læll, som er like mye brukt og tilsvarer "allikevel". 

Solsiden 
Solsiden er bygd på restene av gamle Trondheim Mekaniske Verksted ved kanalen, og har beholdt det røffe eksteriøret. Området heter egentlig Nedre Elvehavn, men kalles Solsiden i håp om at navnet forplikter. Her ligger restaurantene på rekke og rad, med varmelamper slik at trøndersommeren kan nytes til fulle. 

Spel
Alle byer, bygder og tettsteder med respekt for seg selv har selvsagt sitt eget spel. Det er mange av dem i Trøndelag, storebror er selvsagt Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Her i byen har vi vår egen variant, Slaget på Testiklestad. Mens Korsvikaspillet Håkon og Kark byr på vikingkamp og ladejarler, vakkert tonesatt av Frode Fjellheim som også har komponert åpningslåten til Frost.

Stiftsgården
Som gammel hovedstad er det bare rett og rimelig at Trondheim har Nordens største trepalé som bolig for kongefamilien når de besøker Trondheim. Bygget rommer over 140 værelser fordelt på 4000 kvadratmeter. Du kan også finne spor etter kroningen av Haakon den VII og Dronning Maud i 1906.

Stiftsgården ligger rett ved Torvet og er åpen for omvisninger i sommersesongen.

Studentersamfundet
Studentersamfundet, eller Samfundet, er det store røde huset ved Elgeseter bru. Her har studentene samlet seg i snart 100 år. Samfundet drives av over 20 forskjellige gjenger, som har ansvar for alt fra debattmøter til matlaging, ølservering, bookinger, teater, foto, lyd osv. Hver høst er det opptaksprøve til gjengene, som har egne lokaler på huset. På Samfundet samles studenter fra alle utdanningsinstitusjonene i Trondheim. 

Annethvert år arrangerer Samfundet UKA, verdens lengste uke, for å få inn midler til vedlikehold. Et av høydepunktene under UKA er revyen med skuespillere fra Studentesamfundets Interne Teater. 

Samfundet er også hjem for Strindens Promenade orchester, som i sjakettjakker og rutete bukser er kjent for å dukke opp på passende og upassende steder. Det 12 stk store orchesteret har for øvrig verdensrekord i å fremføre Stars and Stripes (50.6 sek, i motsetning til de sedvanlige 3.50 00), som de gjør på alle Festmøter i Samfundet.  

Studentparlamentet
Studentparlamentet ved DMMH består av representanter fra alle klassene ved Høyskolen. De arbeider for å bedre studentens vilkår. 

Svartlamon
Svartlamon er Trondheims alternative bydel. Her er et rikt kulturliv med konsertlokaler, spisesteder, gratisbutikk, gjenbrukssenter og barnehage.  Området er regulert til et byøkologisk forsøksområde og har en rekke ulike boligformer.

Med ujevne mellomrom arrangeres kultur- og rockefestivalen Eat the Rich på Svartlamon. Festivalen er gratis, og her får du se lokal band som også gjerne opptrer på Uffa. 

Sykkelby
Trondheim kommune har lagt opp til en nullvekst i bilkjøring. Det er derfor et stort fokus på sykkelveger i byen, og det er mange bysykler plassert rundt om kring i sentrum og i bydelene.

På Bakklandet finner du verdens første sykkelheis, Trampe, som går fra Bybrua og opp mot Festningen. Se etter alle turistene som leende faller av sykkelen, og så er du der. 

Teknologihovedstaden
Trondheim kalles Norges svar på Silicon Valley, og har med utspring i NTNU et svært sterkt teknomiljø. Over 700 teknologiselskaper har base i byen. 

Toppturer
Den høyeste toppen i Bymarka er Storheia. Med sine 565 meter gir den en flott utsikt over Trondheim og omegn. Andre populære topper er Våttakammen og Geitfjellet. 

Den aller høyeste toppen finner du imidlertid sør i Trondheim, i gamle Klæbu kommune. Der ligger Kråkfjellet på 817 meter. 

Trondhjems turistforening har mange forslag til små og større turer, og arrangerer også Topp 7, Trondheims råeste tur, som gjennom 30 km tar deg til 7 topper i Bymarka. 

Torvet
På Torvet midt i byen finner du Olav Tryggvason-statuen, konserter, uteservering, martna, julemarked og bondens marked.

Transform, Trondheim internasjonale festival
Med konserter, seminarer og samtaler søker world music festivalen å bygge broer mellom ulike kulturer. 

Transit
Brukte møbler for en billig penge. Transit finner du i sentrum. Her kan du få reparert ting, eller finne en brukt skatt. Butikken tar også i mot donasjoner av gamle ting. Ved studiestart stiller Transit med stort salgstelt på Moholt studentby. 

Trondheim Calling
Trondheim Calling er en bransjefestival, med seminarer, workshops og konserter med band som er up and coming. 

Trondheim filmklubb
Filmklubben er landets eldste filmklubb. Forestillingene vises på Cinemateket. Trondheim har også en egen barnefilmklubb. 

Trondheim kammermusikkfestival
I tillegg til kammermusikk i alle former og fasonger satser festivalen på å kombinere kunstarter, som litteratur og musikk, dans og musikk, gastronomi og musikk og visuell kunst og musikk. Festivalen har vokst seg til å være en av de viktigste kammermusikkfestivalene i verden. Er du en av de heldige får du oppleve en konsert i din egen stue. 

Trondheim Rocks 
Trondheims mest rocka festival, godt plassert på E.C. Dahlstomta nær DMMH.

Trøndelag Teater
Trøndelag Teater er det eldste teaterhuset i Norden som har vært i kontinuerlig drift. Teateret har 5 scener og et variert repertoar. 

Trønderrock
Trøndelag har alltid hatt et sterkt musikkmiljø og trønderrocken favner navn som Tre små kinesere, Motorpsycho, Dum Dum Boys, John Doe, Stage Dolls, Gåte, TNT, John Doe, Rotmo, Cadillac, Spidergawd, The Kids, Tysland, Cora Sandel, og studentklassikeren DDE.  

Men intet øye er tørt når selveste Gudfaren av Trønderrock, Åge Aleksandersen, stemmer i med nasjonalsangen Trondheimsnatt. Da kommer lighterne frem i takt med stjerna som skinn over Trondhjem i natt…

Åge er som flere andre trønderrockere representert i Rocheim Hall of Fame. 

Tråante
Tråante er det sør-samiske navnet på Trondheim. 

DMMH har i samarbeid med Trondheim kommune utviklet en egen samisk språk- og kulturkiste. Denne kan låne av barnehager og skoler i Trondheim. 

Som Norges første museum inkorporerte Sverresborg i 1935 sørsamisk kultur og historie i sine samlinger og i sitt satsingsområde og har siden hatt et fokus på samisk historie både i formidling og utstillingsarbeid.

Det første samiske fellesmøtet ble avholdt i Trondheim i 1917, og byen var også vertskap for markeringen av 100-årsjubilèet for dette, 

Tyholttårnet 
Tyholttårnet har Norges eneste roterende restaurant. På toppen av det 120 meter høye radio-tårnet kan du spise pizzabuffet på Egon, mens verden snurrer rundt deg. Tårnet ligger ved NRK på (denne får du ingen poeng for å gjette… ) Tyholt. 

UFFA
UFFA (Ungdom for fri aktivitet) er et selvstyrt ungdomshus med en sterk politisk bevissthet. Her finner du Ivar Matlaus, byens billigste vegetarkafè. UFFA har flere konserter, gjerne innen punk og hardcore. Band som Motorpsycho har sitt utspring i UFFA og miljøet på Svartlamon. 

UKA
UKA er Norges største og eldste studentuke, og har bestått i over 100 år. Det er også Norges største kulturfestival. I løpet av 3 uker fylles byen av forskjellige arrangementer, med Ukerevyen i sentrum. Internasjonale og nasjonale artister fyller små og store konsertscener. 

UKA arrangeres annet hvert år, og er en enorm dugnad. Byens studenter står for alle arrangementene. Ukejobbene blir lyst ut på høstsemesteret og er veldig populære. Inntektene går til Studentersamfundet. 

V - X

Vassfjellet
Vassfjellet Vinterpark ligger i Klæbu, sør for byen. Alpinsenteret har 12 ulike nedfartsløyper av ulik vanskelighetsgrad. Fredager kjøres egen skibuss for studenter fra Trondheim sentralstasjon.

Vegan
Flere restauranter har veganske retter på menyen, prøv for eksempel Hagen i Thomas Angells gate i Midtbyen.  

Veiter
En veit er en smal gatestump, eller smug. Må ikke forveksles med veitj, som betyr jentunge. (Æ veit itj kor i veita veitja e – jeg vet ikke hvor i gata jenta er.)

Velferdstinget
Velferdstingets oppgave er å ivareta og bedre velferdstilbud for studentene. De bestemmer hvordan semesteravgiften skal brukes og uttaler seg om hvordan Sit skal prioritere. Eierorganenet til Velferstinget er Studenttinget NTNU, Studentparlamentet DMMH, Studentersamfunn BI, Trondheim Juridiske Studenters Forening, og Fagskolen Innlandet.

Vinyl
LP-platene er tilbake, og byens koseligste platesjappe, All Good, Clean Records finner du i Innherredsveien, 5 min med buss fra Dronninga. 

I Olavshallen ligger Crispin Glover Records, Aftermath Music ligger ved Leutenhaven og Todal Musikk og hermetikk på Svartlamon.

Vudu
Endelig et utsted med 18-års grense, nederst i Nordre.

Walk of Peace
I Jomfrugata finner du navnet på vinnerne av Studentens Fredspris som deles ut under ISFIT-festivalen. 

Work Work
Work Work er både et arbeidsfellesskap og en kafè med brettspill og shuffleboard. Her kan du bli bedt om å teste det nye spillet til de mange spillutviklerne som sitter i etasjen over. Flipperspill og egen gaming-bar gir mange muligeter for å leke seg gjennom kvelden.  

X - Laser X
Lasermaxx i Fossegrenda, Megazone på Heggstadmoen og Arena Trondheim på Lade tilbyr ulike aktiviteter som paintball, go-kart og laser-X.

Y - Å

Yr
Ja, vi sjekker Yr i Trondheim. Ofte mange ganger om dagen. Trondheim er byen der du kan oppleve alle årstidene på en dag. Flertallet av trøndere har bytta ut skinnvesten med en allværsjakke.

Zumba
Zumba, aikido, volleyball og curling – nesten samme hva du vil trene så finner du et tilbud i Trondheim. I tillegg til DMMHs eget idrettslag DMMHI og Sits treningstilbud finnes det en rekke trenigssentere og idrettsklubber i byen. 

Æ e trønder
Innrøm det, det er vel derfor du flytta til Trondheim?

Øya
Nidarø, eller Øya, er en halvøy rett nedenfor Studentersamfundet. Her finner du Legevakten og St. Olavs, sykehuset i Trondheim. Du finner også Trondheim spektrum som har store håndballhaller og konserter. Det er et fint turområde langs elva ned til Trondheim spektrum og over brua mot Ila. 

Åge 
Trondheims nasjonalskald, Åge Aleksanderesen. Se trønderrock.

Åfjord
Rett over fjorden ligger Fosenhalvøya. Her finner du et unikt kystlandskap der fjellene går rett ned i havet. Åfjord er en av de største kommunene på Fosen og har gitt navn til den legendariske Åfjordspizzaen med grønnkål og blåskjell.

Om sommeren er det fiskefestival på Bessaker, og lenger sør i kommunen finner du vakre Stokkøya som har bygd seg opp til å bli et strandparadis ute i havgapet.