DMMH | Eksamen

Eksamen

Alt du trenger å vite om eksamen ved DMMH.

Før og under eksamen:

Frist for å melde seg opp til eksamen:

  • 1. september (eksamener høstsemester)
  • 15. januar (eksamener vårsemester)
  • 15. juli (ny/utsatt eksamen for eksamener fra vårsemesteret)
  • 1. februar (ny/utsatt eksamen for eksamener fra høstsemesteret)

Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eksamen/vurdering i Studentweb. Oppmelding til ordinære eksamener gjøres ved å bekrefte utdanningsplanen. For å ta igjen eksamener må studentene selv melde seg opp. 

Eksamensrett/eksamensadgang:

For å få eksamensrett til en eksamen må alle tilhørende arbeidskrav og obligatorisk tilstedeværelse være godkjent. Se den aktuelle emneplanen for nærmere informasjon. 

Endelig resultat av arbeidskrav publiseres i studentweb senest fem (5) virkedager før eksamensstart. 

Informasjon om manglende arbeidskrav og manglende tilstedeværelse

Fusk ved eksamen:

Det gjennomføres plagieringskontroll på alle skriftlige eksamensinnleveringer ved høgskolen. Fusk og forsøk på fusk behandles etter de enhver tid gjeldende regler i universitets- og høyskoleloven.

For å unngå fusk, sett deg godt inn i følgende sider:

Informasjon om fusk ved DMMH

Hvordan skrive og referere

Retningslinjer ved bruk av KI

Frist for å melde seg av eksamen
  • 2 uker før eksamen

Studenter som trekker seg fra ordinær eksamen, har ikke adgang til neste ny/utsatt eksamen. De må vente til neste ordinære eksamen. Trekk fra eksamen gjøres via studentweb. 

Trekk fra masteroppgaven gjøres ved å sende mail til eksamen@dmmh.no. Det er to ordinære eksamensgjennomføringer på masteroppgaven, eventuelle arbeidskrav må gjennomføres før vårens innlevering. 

Gjennomføring av skriftlig skoleeksamen

Brukerveiledning - gjennomføring av skoleeksamen i WISEflow

Brukerveiledning -Hvordan laste ned FLOWlock

 

Skriftlig skoleeksamen er en vurderingsform som foregår under tilsyn, og som gjennomføres på papir eller digitalt. 

Før eksamensstart

Eksamenslokalet åpner 30 minutter før eksamen starter. Kandidatene bør møte til dette tidspunktet. 

Kandidater som ikke er i eksamensrommet ved eksamensstart får ikke adgang til eksamen. Hvis en kandidat ønsker å levere blankt, må kandidaten vente 30 minutter fra oppgaven er utlevert før kandidaten kan forlate eksamenslokalet. 

Kun i særskilte tilfeller kan en eksamenskandidat forlate lokalet i løpet av de første 30 minuttene etter at eksamen har begynt. Vurdering av det særskilte tilfellet foretas av hovedvakt eller eksamensansvarlig. 

En kandidat som ikke møter til eksamen, trekker seg under eksamen eller leverer blankt, har brukt ett (1) eksamensforsøk. 

Kandidaten skal kun ha følgende tilgjengelig på pulten: 

  • Gyldig legitimasjon (førerkort, pass eller lignende)
  • Blå eller svart penn og PC (ved digital eksamen)
  • tillatte hjelpemidler (kun fysiske hjelpemidler, se aktuell emnebeskrivelse)
  • Mat og drikke
  • Kladdeark som deles ut av eksamensvakt

Eksamenskandidater som ikke har gyldig legitimasjon, nektes adgang til eksamen. 

Det er kandidatens eget ansvar å skaffe seg fysiske eksemplar av de tillatte hjelpemidlene. Lån av hjelpemidler under eksamen er ikke tillatt. Sekk, veske, yttertøy, mobiltelefoner, armbåndsur, smartklokker og andre gjenstander som bringes med til eksamenslokalet skal legges på anvist plass i lokalet. Mobiltelefon (eller andre enheter med sim-kort eller tilgang til internett) skal være avslått eller satt i flymodus. Det skal ikke skrives eller noteres noe før eksamen starter. Kandidatene må unngå bruk av sterk parfyme.

Ved digital skoleeksamen må kandidaten disponere egen bærbar datamaskin med Windows eller MacOS. Nettbrett, iPad eller chromebook kan ikke benyttes under eksamen. Før eksamen må kandidaten installere og teste FLOWlock-nettleseren fra WISEflow. Denne må lastes ned på nytt eller oppdateres før hver eksamen. Under eksamen kan det kontrolleres at kun nødvendig programvare er installert/tilgjengelig. Det er ikke mulig å bruke trådløst tastatur eller trådløs mus. Kandidaten har ansvar for å sjekke at egen datamaskin/macbook virker på skolens tråløse nettverk (Eduroam) før eksamen.

Andre anbefalinger:

  • Skru av ad-blockers (som Ghostery eller AdBlock)
  • Skru av VPN
  • Google Chrome og Mozilla Firefox er anbefalte nettlesere. 

Under eksamen

Det skal være ro i eksamenslokalet. Dersom en eksamenskandidat oppfører seg på en slik måte at det forstyrrer eksamensavviklingen, kan kandidaten bortvises fra lokalet. Besvarelsen leveres slik den er på det aktuelle tidspunktet. 

Under eksamen er enhver kommunikasjon mellom kandidatene forbudt. Henvendelser skal rettes til eksamensvakt. 

Kandidaten skal ikke ha kontakt med noen utenfor eksamenslokalet. 

Dersom en kandidat har behov for flere ark, skal kandidaten signalisere dette til en vakt ved å vise hvilken type ark kandidaten trenger. Dersom en kandidat har behov for pause, skal kandidaten signalisere dette til en vakt. Kandidaten skal alltid følges av en eksamensvakt. 

Eksamenstid skal framgå av informasjon gitt på forhånd og av eksamensoppgaven. Eksamenstid inkluderer også eventuell spisetid og pause. 

Dersom det oppdages at en kandidat har tilgang til ulovlige hjelpemidler under eksamen, skal eksamensvakt konfiskere disse og tilkalle eksamensansvarlig. Kandidaten kan da fullføre eksamen uten det aktuelle hjelpemidlet, men kandidaten skal ta kontakt med eksamensansvarlig umiddelbart etter fullført eksamen. Forholdet vil kunne anses som fusk eller forsøk på fusk, og behandles i tråd med gjeldende lovverk.

Levering av eksamensoppgaven

Når kandidaten er klar til å levere sin besvarelse, skal kandidaten ta kontakt med en eksamensvakt. Etter at eksamenstiden er ute, skal all skriving på besvarelsen opphøre. Kandidaten har inntil 15 minutter ekstra tid til å klargjøre besvarelsen til innlevering av eksamen på papir. Det er ikke anledning til å levere kladdeark som en del av besvarelsen. En besvarelse som er levert til eksamensvakt kan ikke leveres tilbake til kandidaten. Ved bruk av gjennomslagsark beholder kandidaten den bakerste kopien, dersom ikke annet er angitt. 

Når besvarelsen leveres skal kandidaten bli sittende til alle papirer, eller den digitale innleveringen, er kontrollert og eksamensvakt gir signal om at kandidaten kan forlate lokalet. Når eksamensvakten gir beskjed om at kandidaten kan forlate lokalet, skal dette skje på en stille og rolig måte, uten unødvendig opphold og uten noen form for kommunikasjon med andre kandidater.

Låne PC

Dersom du har behov for å låne PC til å gjennomføre skoleeksamen kan du søke om dette ved å sende søknad til eksamen@dmmh.no. Det er førstemann til mølla for å låne PC, men man må senest søke 2 virkedager før eksamen. Søknaden må inneholde emnekode, eksamensdato, eksamensrom og studentnummer.

Det er kun noen få låne PCer tilgjengelig så dersom du har mulighet til å låne privat, anbefaler vi at man gjør dette slik at det er nok til de som ikke har denne muligheten.

Gjennomføring av praktisk og muntlig eksamen

Praktisk eksamen er en eksamen hvor kandidaten vurderes ut ifra en praktisk handling, som f.eks. en forestilling. På en muntlig eksamen besvarer kandidaten eksamensoppgaven(e) muntlig til en sensorkommisjon. Disse eksamensformene er ikke etterprøvbare, som betyr at det ikke er mulig å klage på sensur. 

Form, innhold og tillatte hjelpemidler for praktisk og muntlig eksamen er nærmere beskrevet i emnebeskrivelsen og/eller presiseringsinstruks for den aktuelle eksamen.

Eksamenskandidater må ha med gyldig legitimasjon, uten dette kan kandidaten nektes adgang til eksamen. 

Oppmøte

Dersom ikke annet er oppgitt, skal kandidaten være til stede utenfor eksamenslokalet senest 15 minutter før eksamensstart. Dersom kandidaten ikke er til stede ved eksamensstart, settes resultatet til «ikke møtt». Kandidaten har da brukt ett (1) eksamensforsøk. 

Øving og forberedelse som del av praktisk eksamen

Dersom eksamen har øvinger, veiledning eller andre obligatoriske forberedelser som en del av eksamensgjennomføringen, skal disse være beskrevet i emnebeskrivelsen. Kandidater som ikke har deltatt på obligatoriske aktiviteter nektes adgang til videre eksamensgjennomføring og får resultatet «ikke møtt». I tvilstilfeller avgjør studiesjef. 

Gjennomføring av mappeeksamen, oppgave og hjemmeeksamen

Mappeeksamen betyr at kandidaten leverer ett eller flere mappebidrag til vurdering. Ytterligere informasjon finnes i presiseringsinstruksen. Oppgave er en tekst om et gitt tema skrevet gjennom et eller flere semester. Tema eller oppgave vil normalt beskrives i en presiseringsinstruks. Dette gjelder prosjektoppgave, bacheloroppgave og masteroppgave. Ved hjemmeeksamen får kandidaten utdelt en eksamensoppgave på et gitt tidspunkt, og skal innen en gitt frist levere en besvarelse på denne oppgaven. 

Form, innhold og tillatte hjelpemidler for disse eksamensformene er nærmere beskrevet i emnebeskrivelsen og/eller presiseringsinstruks for den aktuelle eksamen.

Eksamensoppgaven skal inneholde følgende informasjon: 

  • Oppgavetekst eller -beskrivelse
  • Omfang (antall ord)
  • Eventuelle krav til utforming
  • Innleveringsfrist/eksamensdato  

Dersom ikke annet er angitt aksepteres +/- 10 % avvik i omfang. Større avvik i omfang kan medføre trekk i karakter. I omfanget regnes ikke forside, innholdsfortegnelse, referanseliste og vedlegg. Besvarelsen skal følge den til enhver tid gjeldende mal. Bachelor- og masteroppgave har egen forside og mal. Referanser oppgis i tråd med gjeldende referansestil ved DMMH. Besvarelsen leveres elektronisk i WISEflow dersom ikke annet er oppgitt. Eventuelle vedlegg til besvarelsen som ikke er i digitalt format leveres etter nærmere angitte instrukser. 

Dersom kandidaten opplever tekniske problemer med å levere i WISEflow, skal kandidaten først sende besvarelsen på e-post til eksamen@dmmh.no innen frist for innlevering, for så å ringe Eksamenskontoret på telefon 73 56 83 00 for å få bistand til levering innen frist. Dersom kandidaten ikke ringer etter å ha sendt oppgaven på e-post, vil den anses som ikke levert. 

Ved manglende innlevering, vil kandidaten bli stående med resultatet «ikke møtt». Kandidaten har da brukt ett (1) eksamensforsøk.

 

Mal for innlevering i WISEflow (Dokumentet må lagres som PDF før innlevering)

Bachelor- og masteroppgaver

Bachelor og masteroppgaver regnes som en eksamensoppgave, se derfor generell informasjon ovenfor. 

Noen tilleggsopplysninger for bachelor- og masteroppgaver: 

Kandidaten registrerer selv tittel på bachelor- eller masteroppgaven i Studentweb. For at tittel på oppgaven skal inkluderes i studentens vitnemål, må registrering av tittel (norsk og engelsk) i Studentweb skje før ordinær innleveringsfrist. 

Brukerveiledning for å registrere tittel i studentweb

Bacheloroppgave:

Bruk korrekt mal, dokumentet omgjøres til PDF før innlevering. 

Mal Bacheloroppgave bokmål

Mal Bacheloroppgave nynorsk

Ved innlevering får du valg om oppgaven omhandler noe konfidensielt og om du ønsker at oppgaven publiseres ved ev. A eller B resultat. 

Masteroppgave:

Bruk korrekt mal, dokumentet omgjøres til PDF før innlevering. 

Mal for masteroppgave i spesialpedagogikk med vekt på tidlig barndom

Mal for masteroppgave i barnehageledelse

Mal for massteroppgave i barnehagekunnskap

Mal for masteroppgave  i barnekultur og kunstpedagogikk

Ved innlevering får du valg om oppgaven omhandler noe konfidensielt og om du ønsker at oppgaven publiseres ved bestått resultat. 

Om du ønsker å trykke opp masteroppgaven din, for egen regning, kan du gjøre dette hos Skipnes ved å sende oppgaven på mail til support@skipnes.no.

Dersom man ønsker å utsette innlevering på master må man kontakte eksamenskontoret på eksamen@dmmh.no senest to uker før innleveringsfrist, slik at de kan melde deg av innlevering. Du må også ta kontakt med studiveiledning på studieveiledning@dmmh.no slik at de kan justere studieplanen og utvide studieretten. Du er selv ansvarlig for å melde deg opp til ny innlevering via Studentweb. Fristene er 15 juli for for innlevering på høstsemesteret og 15 januar for innlevering på vårsemesteret. Etter at du har meldt deg opp er det viktig å sjekke at oppmeldingen har blitt riktig på Studentweb. 

Fravær og sykdom under eksamen

For å få gyldig fravær på eksamen må det leveres dokumentasjon på sykdom eller andre tungtveiende årsaker innen fristen. Tungtveiende årsaker kan være dødsfall i nær familie, fødsel eller pålegg fra offentlig myndighet som forhindrer kandidaten til å møte til eksamen. Trafikkforsinkelser, private avtaler/reiser eller lignende gir ikke rett på gyldig fravær ved eksamen. Gyldig fravær teller ikke som et eksamensforsøk. 

Ved skriftlig skoleeksamen må dokumentasjon på gyldig fravær være DMMH i hende senest tre (3) virkedager etter eksamensinnlevering. Blir en kandidat syk under eksamen, skal hovedvakten varsles før kandidaten kan forlate lokalet. Legeattest må være DMMH i hende senest tre (3) virkedager etter eksamensinnlevering for å gi gyldig fravær på eksamen. 

Ved praktiske og muntlige eksamener må dokumentasjon på gyldig fravær være DMMH i hende senest tre (3) virkedager etter eksamensslutt for å gi gyldig fravær fra eksamen. 

For å få gyldig fravær på oppgave, mappe- eller hjemmeeksamen må dokumentasjon på gyldig fravær være DMMH i hende senest tre (3) virkedager etter eksamensinnlevering. 

Ved mappeeksamen eller oppgave, herunder bachelor- og masteroppgave, kan kandidaten ved dokumentert sykdom eller annen tungtveiende og dokumentert årsak som beskrevet ovenfor i løpet av de siste 5 virkedagene før innlevering, få innvilget inntil en uke utsatt innlevering av eksamensmappe eller oppgave. Søknad om utsatt frist må være eksamenskontoret i hende senest siste virkedag før opprinnelig innleveringsfrist. Det må oppgis i søknaden at kandidaten søker utsatt frist på inntil en uke og dokumentasjon må legges ved. 

Krav til dokumentasjon for gyldig fravær på eksamen:

Legeattest skal inneholde opplysninger om hvilket tidsrom den gjelder for, og en vurdering av om sykdommen påvirket studentens mulighet til å avlegge eksamen.  

Dokumentasjonen må være signert og stemplet av sakkyndig instans, og sendes til DMMH på Digipost eller leveres i ekspedisjonen på campus i Trondheim.

Blank innlevering:

Dersom du ikke har fravær med gyldig grunn, men ikke ønsker å levere eksamen kan du levere blankt. Du får da resultatet "ikke bestått" og mister et eksamensforsøk, men får tilgang til eventuell ny/utsatt eksamen ved oppmelding. 

Etter eksamen:

Ny/utsatt eksamen ved gyldig fravær eller stryk

Dersom du får «ikke bestått» eller har gyldig fravær ved ordinær eksamen, blir det arrangert ny/utsatt eksamen i emnet. Dette gjelder normalt ikke praktisk- eller gruppeeksamen som kun arrangeres som ordinær eksamen. Datoer for alle eksamener finner du i eksamensplanen øverst på sida.   

For å ta ny/utsatt eksamen, må du selv melde deg opp til denne eksamen på Studentweb innen gjeldende frist. 

Antall eksamensforsøk

Du kan avlegge samme eksamen maksimalt tre ganger. Dersom du etter tre forsøk fortsatt ikke har bestått en eksamen, er det mulig å søke om et fjerde og siste eksamensforsøk. Slike søknader innvilges kun i særskilte tilfeller og man må betale et eksamensgebyr. Du søker om dette ved å sende e-post til studieveiledning@dmmh.no.
 

Gyldig fravær ved eksamen teller ikke som ett eksamensforsøk. 

Forbedring av karakter

Forbedring av karakter skjer normalt ved ordinær eksamen. Hvis det likevel skal arrangeres ny/utsatt eksamen (på grunn av studenter som har krav på ny/utsatt eksamen), kan man ta kontakt med eksamen@dmmh.no for å melde seg til forbedring av karakter også ved ny/utsatt eksamen.

Ved gjentak av allerede bestått eksamen må man betale et eksamensgebyr. Semesteravgift for inneværende semester må også være betalt.  

Dersom samme eksamen avlegges flere ganger, er det den beste karakteren som gjelder.

Har du ikke lenger en aktiv studierett ved Dronning Mauds Minne Høgskole, men ønsker å forbedre karakter, må du ta kontakt med eksamen@dmmh.no 

Det er ikke adgang til å forbedre en bestått bachelor- eller masteroppgave.

Kontakt eksamenskontoret:

E-post: eksamen@dmmh.no

Telefon: 73568300

Eksamenskontoret holder til i 1. etasje ved Hovedinngangen.

Ansatte ved eksamenskontoret