DMMH | LUBA-prosjektet

LUBA-prosjektet

Barnehagelærerutdanningen må være relevant for praksisfeltet. Våre studenter på vei til å bli ferdig utdannede barnehagelærere må ha den kunnskapen som barnehagesektoren trenger i dag og i framtiden. 

LUBA-konferansen for barnehager i Trondheim holdes 23.6. Programmet finner du her

Lærerutdanningsbarnehager

Ordningen med lærerutdanningsbarnehager (LUBA) er en måte å koble barnehagefeltet tettere sammen med UH - sektoren for å utvikle barnehagelærerutdanningen videre og styrke praksisrelevansen til DMMH igjennom forskning og utviklingsarbeid. Sekundært skal prosjektet øke kompetansen i barnehagene.

Les mer om hva prosjektet inneholder

Tett samarbeid mellom praksisfeltet og høyskolen - deling av erfaringer

Tett samarbeid mellom praksisfeltet og høyskolen

Tanken bak lærerutdanningsbarne-hageprosjektet er at det skal stilles høyere krav til samhandlingen mellom barnehagelærerutdanningen ved høyskolen og lærerutdanningsbarnehagene, enn til øvrige praksisbarnehager. 
DMMH har inngått et samarbeid med to større barnehageenheter i Trondheim med tilsammen 5 enkeltbarnehageri(Sit og Granåsen) i Trondheim, i tillegg til én barnehage i Kristiansund. Vi har et tett samarbeid om utvikling av gode ordninger for praksis for barnehagelærere, utvikle undervisningen ved høgskolen og samskape god og relevant forsking om barnehage og barnehagelærerutdanningen i dette samarbeidet.  DMMH er koordinator og prosjektets eier. 

Den nasjonale strategien for kvalitet og samarbeid i lærerutdanningen «Lærerutdanning 2025», belyser viktigheten av å etablere stabile og gjensidige utviklende samarbeid mellom lærerutdanningsinstitusjonene og barnehagesektoren. Et av innsatsområdene er å styrke praksisopplæring og FoU samarbeid gjennom etablering av lærerutdanningsbarnehager.

Fra høsten 2022 er det ansatt to PhD-stipendiater i prosjektet, tredje kandidat ble ansatt i 2023. I  tillegg er det fordelt seks mindre stipend på 160 timer til faglærere på DMMH som vi drive forskningsprosjekter i samskaping med barnehagene - flere av disse stipendene ble fornyet i 2024 og fortsetter til våren 2025. 

Hensikten er gjennom forskning og samskaping å gjøre utdanningen mer praksisrelevant.  

I tillegg har vi forsøk med skyggepraksis der studenter på Masterutdanningen får skygge en leder i en av barnehagene som ledd i å kople studiet med praksisfeltet. Flere andre typer samskaping og forskning utvikles underveis. Mer om det vi gjør her

 

 

Prosjektleder: