Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Avlogga

Michael Stilson, aktuell med "Avlogga" delte sine erfaringer fra en skjermfri tilværelse med studenter og ansatte i Glassgården.

Avlogga med Michael Stilson og Sven Bisgaard Sundet kommer som serie på NRK i løpet av året.
Avlogga med Michael Stilson og Sven Bisgaard Sundet kommer som serie på NRK i løpet av året.

Sammen med podkasteren Sven Bisgaard Sundet skal læreren, barnebokforfatteren og den tidligere fotballproffen Mike Stilson friste tilværelsen uten skjerm. I ett år skal de minimalisere skjermtiden sin. De er nå 5 måneder inn i prosjektet,  og Stilson kom til Glassgården for å dele av erfaringene sine.

- Jeg er opptatt av hva skjermen gjør med oss. Hva gjør den med meg som privatperson, hva gjør den med samfunnet og med profesjonen,sier han til de over 200 tilhørerne.

 Sundet og Stilson varmet opp til prosjektet med å leve som 17-åringer i 2 uker, da var det 8 timer skjermtid hver dag. Deretter fulgte tre totalt skjermfrie uker. Nå bruker de skjerm på jobb, men har kun 7 ukentlige timer å bruke etter jobb i uka. Her skal alt fra bestilling av billetter til fotballkamper og film plottes inn.

- Vi lever i en tid der vi er sykelig opptatt av underholdning

Samme dag som Udirs anbefalinger om å flytte skjermene ut av skolen ble lansert stilte Stilson viktige spørsmål til forsamlingen. Han er ikke så opptatt av at vi skal være for - eller mot teknologien, men søker å finne en balanse. Hvordan kan vi leve gode liv hvis alle sitter og scroller? Han bekymrer seg over hva det gjør med motstandsevnen til barna.

- Hva gjør det med frileiken, og hva gjør det med oss når vi ikke kjeder oss mer? Skal vi lære oss å mestre motstand må vi også møte motstand, sier han. For er ikke motstand noen ganger målet?

- Vi kaller det kjedsomhet, det lille ubehagelige øyeblikket før undring og nysgjerrighet får feste i oss.

 Stilson snakker ikke bare om barna, også vi voksne lar oss underholde av skjermen. 

- Hvis vi velger det enkle og friksjonsfrie gjør det noe med hvordan vi møter motstand. Vi trenger mestringsfølelse, det må vi møte motstand for å oppnå.
Marit Heldal er Stilsons tidligere lærer, hun var takknemlig for at han ville erfaringer fra Avlogga på DMMH.
Marit Heldal er Stilsons tidligere lærer, hun var takknemlig for at han ville erfaringer fra Avlogga på DMMH.
Publisert: 12.02.2024 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter