Raushetsprisen ble innstiftet av Jobzone i 2024, og skal stimulere til humanitært og frivillig arbeid i nærmiljøet. Hvert år deler bemanningsbyrået ut 10 000 kr som mottakeren skal gi til et valgfritt formål, og 10 000 kr som de skal beholde selv.
Kari Irene Krogstad fra DMMH er vinner av Jobzones Trøndelag Raushetspris 2024. Prisen deles ut til lokale ildsjeler og et av kriteriene er at man engasjerer andre til å bidra i arbeidet.
Krogstad har alltid hatt omsorg for folk rundt seg. En gang hun satt og scrollet på Facebook kom hun over et innlegg som fikk henne til å involvere seg.
- May Lise Hoel ville samle inn julegaver til bostedsløse i trondheim. Gavene skulle inneholde noe varmt og noe søtt. Jeg kjente at dette var noe som appellerte til meg og kontaktet henne og sa at jeg ønsket å bidra.
Samler inn gaver til bostedsløse
Den første julen leverte hun 16 gaver. I fjor jul var tallet 259.
- Etter den første jula innså jeg at jeg har jo så mange kollegaer, og sendte en mail til alle. Veldig mange ønsket å bidra og nå har det nesten blitt et DMMH-prosjekt. Flesteparten av gavene jeg får inn, kanskje 80 %, kommer fra folk som er tilknyttet DMMH, om det er ansatte, tidligere ansatte eller pensjonister.
- Selv om det er jeg som administrerer prosjektet så er det ikke et one-woman prosjekt, jeg hadde ikke fått det til om ikke folk hadde vært så gavmilde og rause, sier Kari Irene Krogstad fra DMMH.
Kan egentlig ikke strikke
70 % av mottakerne er menn, og Krogstad strikker hele året.
- Når vi har levert siste ladning begynner jeg på nytt. Jeg er en elendig strikker, jeg kan bare strikke luer og skjerf.
Hun har brukt mange penger på garn, og prispengene er allerede tatt i bruk i garnbutikken. Samtidig har hun med hjelp av samboer Sverre Brandhaugs store nettverk skaffet seg mange sponsorer. Blant annet donerte Robert Klein 30 nye flotte herregensere sist, Nidar bidro med sjokolade, Jens Hoff med garn, Maske med gavepapir, tape og bånd, og flere som driver agenturer og butikker kommer med det de har.
-Jeg tror at folk synes dette er veldig lett å bidra på. De eneste kriteriene er at pakken skal inneholde noe varmt og søtt, det trenger ikke å være hjemmelaget, du trenger ikke å gjøre så mye for å være bidragsyter. Det er folk som kommer til meg helt uoppfordret og vil være med, naboen på mangeogåtti år strikker, en ansatt på omsorgskafeen vil strikke 20 luer.
Omsorgskafeen
Mottakerne av julegavene er folk som trenger hjelp fra kommunen av forskjellige årsaker. Noen er bostedsløs, andre har økonomiske problemer eller rusproblemer. Det er ikke en fast gruppe, men det er stor variasjon i spekteret.
- Det ser vi på brukeren som kommer til
Omsorgskafeen også. Det er folk som kommer veldig fint kledd og så er det de som nesten ikke er kledd i hele tatt.
Krogstad har valgt å donere prispengene til Omsorgskafeen. 2 dager i uke serverer de mat til rusmisbrukere, hjemløse og fattige i Trondheim. De deler også ut mat, soveposer og annet ved behov.
- Folk begynner å legge merke til at det er store sosiale forskjeller i samfunnet og at den gruppen som ikke har det så greit øker.
-Jeg leste på Facebook at Omsorgskaffen trengte folk, det gjorde noe med meg. Jeg må si at hjertet mitt brenner for de som kanskje ikke har det så veldig bra.
Derfor finner vi Krogstad og Brandhaug på kjøkkenet i Omsorgskafeen en gang i månden, der de lager mat til mellom 30 og 60 gjester. I tillegg har hun med seg hjemmelaget dessert.
- Matsentralen har ikke alltid så godt utvalg, men gjennom Sverres kontakter har vi fått inn både mat, klær og godteri. Det har gitt meg kjempemye å få være frivillig her. Å se den takknemligheten og gleden de får, de er ikke vant til å spise hjemmebakt og de vet at hver gang jeg er der så får de Kari-kake, smiler Krogstad.
- Jeg blir veldig glad og rørt når ansatte tar kontakt og spør om det blir noe denne jula også. Jeg synes vi har fått til noe fint som veldig mange på DMMH, mange gjør en kjempeinnsats, forteller Kari Irene Krogstad, vinner av årets Raushetspris i Trøndelag.