Gå til innholdet

Luftige svev med rektor i barnehagen

03.10.2014
- Du gamle mann i svart - kan du gi meg litt fart på dissa? Barna i Ila barnehage synes det er lett å invitere med DMMHs rektor Hans-Jørgen Leksen inn i leken. Denne uka arbeider han som assistent i barnehagen.
huske
DMMHs rektor Hans-Jørgen Leksen har fått praksisplass som assistent i Ila barnehage.

- Dette hadde jeg bestemt meg for å gjøre da jeg tok imot tilbudet om å tiltre som rektor, forteller Hans-Jørgen. Så viste det seg at høgskolen alt hadde planer om å sende noen av sine ansatte ut i praksis. Tilbudet gikk i utgangspunktet til lærere med liten eller gammel erfaring fra barnehagen, men ledergruppa med Leksen og prorektor Liv Aastad koblet seg på.

Det er 19 barn på avdelingen hans. Med tidligere arbeidserfaring som lærer i videregående skole kan Leksen navnet på dem alle. - Det lærte jeg alt første dagen, forteller han. Det er dog ikke bare navnene som er på plass, han forteller entusiastisk om hvilke barn som er søsken til hvem, om deres forskjellige interesser og egenskaper.

trøst2
Å jobbe i barnehage passer like godt for menn som for damer, mener Hans-Jørgen Leksen.

- Jeg gjør dette fordi jeg aldri har arbeidet i barnehage. Jeg leder en barnehagelærerutdanning og har lyst til å erfare hvordan livet i barnehagene, som vi samarbeider så mye med, utfolder seg. Leksen er klar på at 1 uke er altfor kort tid til å tilegne seg mye kunnskap om feltet, men mener han får nyttig erfaring.

Rektor er veldig fornøyd med den nye arbeidsplassen sin, som er en del av Ilabekken barnehager. Han har blitt godt tatt i mot og har lært mye. - Det har gått opp for meg hvor viktig det er med struktur og orden. Jeg var forberedt på at det skulle være mer støy, og har blitt overasket over hvor lite det er. Personalet er tydelige på at den mer viltre leken må foregå utendørs. Slakker man litt kommer kaoset fort. Avdelingsleder Ståle Skagen, har lang erfaring og er veldig dyktig, men han får også god hjelp av barna som er raske med å korrigere hverandre.

mona
Den nye assisteneten får godt skussmål fra sine kolleger. "Vi er veldig glad for å ha Hans Jørgen her, forteller assistent Mona Ertvaag, og skulle gjerne tilbudt ham fast jobb. 

- Jeg er faktisk mindre sliten enn jeg trodde jeg kom til å bli, forteller Leksen. Han blir ikke spart for noe og deltar på alt fra avdelingsmøter til rydding på kjøkkenet. De har vært på tur til trafikkbanen på Eberg, og vært mye ute, hatt språktrening og rett og slett fulgt en normal uke i barnehagen. Som alle som arbeider i barnehage har han levert politiattest. Han har også viet arbeidsuka til arbeidet i barnehagen og skjermer seg fra høgskolens aktiviteter. - Denne uka er dette jobben min. Jeg sjekker mail når jeg kommer hjem, og svarer kun på det som haster.

sandkassa
Rektor trivdes svært godt i barnehagen, og er opptatt av hvor tillitsfulle og trivelige barna er.

Det har vært mange gode opplevelser.  - Fredag skal vi sangstund der hele barnehagen er samlet. Vi skal også besøke Ilevollen sykehjem, som en del av Trondheim kommunes Livsglede-prosjektet. Jeg gleder meg veldig til dette. Men noe av det beste er kanskje når jeg kommer på jobb tidlig om morgenen, og opplever barnas søken etter kontakt. De er tillitsfulle og har omsorg for hverandre. Det er også veldig interessant å høre på hva de snakker om seg i mellom, og hvordan de administrerer ordstyrerrollen.

Han er også imponert over de ansatte i barnehagen. - Jeg møter dedikerte, interesserte fagfolk og assistenter som fortsetter diskusjonen om barna og barnehagen inn i pauserommet. Alle vil det beste for barna.

blomst