Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Masterfilm til Kortfilmfestivalen i Grimstad

Kortfilmen Mygg, en eksamensoppgave i Master i barnekultur og kunstpedagogikk, har blitt tatt ut til programmet i den prestisjefylte festivalen.

Masterstudent ved DMMH, Charlotte Lunøe har produsertfilmen «Mygg», som skal være med i Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Masterstudent ved DMMH, Charlotte Lunøe, har produsertfilmen «Mygg», som skal være med i Kortfilmfestivalen i Grimstad.

1. års masterstudent Charlotte Lunøe står bak filmen. Hun ble uteksaminert barnehagelærer på DMMH i 2009, fra linja som nå heter Barnehagelærer med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk. Etter studiene har hun tatt flere videreutdanninger, men hun har aldri studert noe med film.

Nå skal hun vise frem sin første profesjonelle animasjonsfilm til et godt vant festivalpublikum. «Mygg» handler om Charlotte, som har et superallergisk forhold til mygg. De overdimensjonerte myggstikkene tar henne gjennom smerte, sorg, brutalitet og eksistensielle spørsmål. Men en natt våkner hun av en underlig drøm.

Prosessen

Historien om myggen ble utviklet i arbeidet med eksamensoppgaven i emnet «Kunstfaglig skapende fordypning».

- Dette var det første emnet vi har i masteren, der vi fordypet oss i et kunstfag. Jeg valgte tekst og tekstskriving, jeg skriver jo mye selv og jeg har et ønske om å skrive om barn og natur i masteren. Jeg begynte intuitivt å skrive om mitt eget møte med dyr og planter som barn, det ble til tekster om brennesle, skogsnegle, og en mygg.

Ved hjelp av veileder Atle Krogstad og skrivegruppa «Kappehulen har ett eller to sett med gjeller!», med medstudenter Kristin Strande Evensen og Siri Aamodt, utviklet hun tekstene, og bestemte seg etter hvert for å lage film av den. Bortsett fra konfirmasjons- og bursdagsfilmer til egne barn og voksne, laget i fellesskap med en kompis og deres filmselskap Lettkrenk Production, har ikke Lunøe mye erfaring med filmskaping. Men prosessen har gitt mye læring og erfaring som hun vil ta med seg videre.

- Jeg var ikke supergod venn med teknologien og digitale verktøy, og pc-en min er gammel. Jeg lærte meg å ta en ekstra kopp kaffe mens den jobbet så det suste i videoredigeringsprogrammet, forteller hun.
Masterstudent Charlotte Lunøe setter pris på å være tilbake på DMMH. - Både på bachelorutdanningen og på Masteren møter vi lærere som er engasjerte og faglig dyktige, samtidig som de vil bli kjent med oss. Det er en styrke for utdanningen at de tar seg tid til det, mener hun.
Masterstudent Charlotte Lunøe setter pris på å være tilbake på DMMH. - Både på bachelorutdanningen og på Masteren møter vi lærere som er engasjerte og faglig dyktige, samtidig som de vil bli kjent med oss. Det er en styrke for utdanningen at de tar seg tid til det, mener hun.

Inspirert av barn hun har møtt

Filmskaperen forteller at «Mygg» er laget med tegninger, tekst, jord, frø, gjenbruksmateriale, og andre menneskers bidrag.

- Min mann har laget musikken til filmen og tre venner stilte opp som skuespillere.

Hun har ikke dratt langt for å finne inspirasjon. 

- Jeg har tenkt på alle de barna jeg har truffet de siste 20 årene, både mine egne og i arbeidslivet, hvordan de er med i måten filmen er laget på. Barns måte å bruke materialer i egen lek og produksjon inspirerer meg daglig, den arbeidsmåten snakker til meg.

Kortfilmfestivalen i Grimstad er Norges nest eldste filmfestival med konkurranseprogram i norsk og internasjonal kortfilm, norsk dokumentar og musikkvideo. I tillegg vises blant annet internasjonale dokumentarer, det arrangeres seminarer og workshops med mer. Festivalen finner sted 12-16. juni.
Et par ben fra kortfilmen «Mygg», regissert av masterstudent Charlotte Lunøe fra DMMH. (Foto: Charlotte Lunøe).
Et par ben fra kortfilmen «Mygg», regissert av masterstudent Charlotte Lunøe fra DMMH.
(Foto: Charlotte Lunøe).

Publisert: 10.06.2024 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter