Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Vil øke grunnkompetansen i barnehagen

DMMH har vært delaktig i å utvikle Verdens viktigste oppdrag, en mobilbasert kursrekke for ufaglærte barnehageansatte. Kurset er gratis og gir ansatte i barnehagen grunnleggende barnehagefaglig kompetanse på en enkel måte.

verdens-viktigste-oppdrag-logo-liten
På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har TASK i samarbeid med DMMH og OsloMet - storbyuniversitetet, utviklet et interaktivt e-læringskurs for assistenter i barnehagen; kalt Verdens viktigste oppdrag.

Kurset er utviklet som en del av regjeringens strategi Kompetanse for fremtidens barnehage (regjeringen.no).

Gir assistenter en grunnleggende innføring

Fagpersoner fra både DMMH og OsloMet har utviklet det faglige innholdet, og høgskolelektor Marianne Pehrson fra DMMH har vært faglig ansvarlig for kurset.

Høgskolelektor Marianne Pehrson ved DMMH har vært faglig ansvarlig for det mobilbaserte utdanningsprogrammet Verdens viktigste oppdrag.
Høgskolelektor Marianne Pehrson ved DMMH har vært faglig ansvarlig for det mobilbaserte utdanningsprogrammet Verdens viktigste oppdrag.

- Hensikten er at nyansatte, ufaglærte og andre som mangler barnehagefaglig kompetanse og erfaring skal få en grunnleggende innføring. Opplæringen kan også benyttes som et verktøy for assistenter som har jobbet en tid i barnehage, sier Pehrson.

Kurset er tilgjengelig via Utdanningsdirektoratets nettside og kan gjennomføres på mobil eller nettbrett. Kursdeltageren skal gjennomføre ulike oppgaver og oppdrag knyttet til hver modul.

Les mer og se en kort film om Verdens viktigste oppdrag på nettsidene til Udir (udir.no)

Tilpasset en hektisk barnehagehverdag

- Som utdanningsinstitusjon har vi et ansvar for å bidra til gode kompetanseutviklingstilbud for alle ansatte i barnehagen. Jeg er derfor glad for at OsloMet har bidratt til dette innovative, digitale tilbudet, sier dekan ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet, Roger André Federici. 

- I en hektisk barnehagehverdag kan det være krevende å finne tid til kompetanseutvikling. Dette kurset kan tas når og hvor det måtte passe for den enkelte.

11 moduler med varierte oppgaver

Kurset består av 11 moduler som inneholder flere deler: litt teoretisk innføring, ulike oppgaver, hvor noen er quizbaserte, «Ukens oppdrag» er praktiske oppgaver som må gjennomføres før kursdeltakeren kan gå videre til neste modul. Hver modul inneholder i tillegg filmklipp fra barnehagen, og små filmsnutter med fagpersoner. De tre digitale assistentene Kari, Leo og Nesahat følger kursdeltakeren gjennom alle modulene.

Det er styrer i barnehagen som melder på deltakeren og har ansvaret for at deltakeren har en egen mentor som skal være en refleksjonspartner gjennom kursforløpet.

Se kurset Verdens viktigste oppdrag på nettsidene til Utdanningsdirektoratet (udir.no).

Modulene i verdens viktigste oppdrag, barnehagefaglig grunnkompetanse

 • Hva er en barnehage
 • Lek
 • Relasjoner
 • Barnehagehverdagen
 • Barns medvirkning
 • Se meg!
 • Samarbeid med foresatte
 • Fra liten til stor
 • Utforsk rommet
 • Språk og kommunikasjon
 • Gjensidig respekt

Kontakt:

Marianne Pehrson, høgskolelektor ved DMMH og faglig ansvarlig
E-post: map@dmmh.no
Telefon: 970 17 674

Hege Løberg, studieleder ved Institutt for barnehagelærerutdanning, OsloMet
E-post: hegel@oslomet.no
Telefon: 934 07 103

Publisert: 17.10.2023 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter