- Bachelor
Barnehagelærerutdanning, deltid med studiested Orkland
- Studietype Deltid, 4 år
- Studiepoeng 180
-
Søknadsfrist
15. april
1. mars med realkompetanse
Studieavgift: Kr. 2 900,- pr. sem. (inkl. semesteravgift til Studentsamskipnaden). Det kan i tillegg komme kostnader bl.a. til turer og ekskursjoner (se studieplan).
Gjennom studiet skal studentene tilegne seg kunnskaper og ferdigheter som kvalifiserer for barnehagelæreryrket. Barnehagens pedagogikk handler om å legge til rette for at alle barn kan oppleve å leke, undre seg og lære, ut fra sine egne forutsetninger.
Utdanningen er organisert under disse kunnskapsområdene
- Barns utvikling, lek og læring
- Natur, helse og bevegelse
- Samfunn, religion, livssyn og etikk
- Kunst, kultur og kreativitet
- Språk, tekst og matematikk
- Ledelse, samarbeid og utviklingsarbeid
Å arbeide som barnehagelærer innebærer å planlegge, gjennomføre og reflektere over pedagogisk arbeid i barnehagen, samt kunne lede og veilede medarbeidere. Barnehagens pedagogikk handler om å legge til rette for at alle barn kan oppleve å leke, undre seg og lære, ut fra sine egne forutsetninger.
I utdanningen er pedagogikk et sentralt og sammenbindende fag, som har et særlig ansvar for utdanningens progresjon og profesjonsinnretning.
Barnehagelærerutdanningen er bygd opp som et tverrfaglig profesjonsstudium.
Trenger du mer informasjon om dette studiet?
Det er 3 fysiske samlinger i høstsemesteret, og 3 fysiske samlinger i vårsemesteret. To samlinger à 3 dager hvert semester på de ulike studiestedene, og én samling pr semester felles for alle deltidsstudentene som gjennomføres over 4-5 dager ved campus i Trondheim.
Totalt vil det være 21 fysiske samlingsdager det første studieåret.
Samlingsdager i barnehagen. Dette er samlinger hvor studenten jobber individuelt eller i grupper i barnehager med oppgaver knyttet til de ulike emnene. Her vil de bli fulgt opp av faglærer digitalt. Det vil være 6 barnehagesamlinger det første studieåret.
Digitale samlinger. Det vil være 8 digitale samlingsdager første studieår.
Det er 100 dager praksis fordelt på alle studieår. Praksis vil variere mellom praksis i egen barnehage/referansebarnehage og en av DMMH sine praksisbarnehager. Det vil bli lagt opp til praksisperioder i bolker for å unngå lange praksisperioder bort fra eget arbeidssted. Første studieår vil de to første ukene være i egen barnehage/referansebarnehage, mens 2 andre perioder på 2 uker vil være i en annen barnehage.
Jobbmuligheter
Studenter som har valgt barnehagelærerutdanning får en kompetanse som barnehagene etterspør. Som utdannet barnehagelærer er du kvalifisert til en lederstilling i barnehagen og kan blant annet arbeide som
Pedagogisk leder i barnehage
Som pedagogisk leder vil du kunne få ansvar for å planlegge, lede og vurdere det pedagogiske innholdet i barnehagen, å lede og veilede dine kollegaer og for samarbeidet med barnas foreldre.
Styrer/enhetsleder for en barnehage
Som styrer vil du ha ansvar for den daglige ledelsen av barnehagen, og vil være både pedagogisk og administrativ leder. Du vil også ha et særskilt ansvar for at den enkelte medarbeider får brukt sin kompetanse.
Leder i skolefritidsordningen (SFO/AKS)
Pedagogisk leder og styrer har sammen et særlig ansvar for planlegging, gjennomføring, vurdering og utvikling av barnehagens innhold. De er også ansvarlige for å veilede det øvrige personalet slik at alle får en felles forståelse av barnehagens ansvar og oppgaver.
Hva vil du tjene som barnehagelærer?
En barnehagelærer i Norge tjener i gjennomsnitt 526.000 pr år. Dette ligger litt under gjennomsnittet i offentlig sektor og litt over gjennomsnittet i privat sektor. Dette er også om lag 100.000 mer enn det du har som minstelønn i barnehage som ufaglært assistent. Barnehagelærerstudiet gir deg altså automatisk et solid lønnshopp.
Videre studier. Ta en master.
Barnehagelærerutdanningen danner grunnlaget for opptak til masterutdanning. DMMH tilbyr et bredt studietilbud innen masterutdanninger:
Som barnehagelærer er du kvalifisert til tre av disse. Når det gjelder Master i barnekultur og kunstpedagogikk er opptakskravene som følger:
- Barnehagelærerutdanning med en kunst- og kulturrelatert fordypning
- En treårig bachelor som inkludert 60 sp. i det selvvalgte kunstfaget.
- En bachelor i musikk, kunst og håndverk eller drama/norsk litteratur inkludert 60 stp. praktisk- pedagogisk kompetanse
Opptakskrav og søknadsfrist
Generell studiekompetanse
For opptak til barnehagelærerutdanningen er det krav om generell studiekompetanse. Du kan lese mer om generell studiekompetanse på Samordna opptak sine nettsider. Søknadsfrist 15. april.
Realkompetanse
Du kan søke om opptak til barnehagelærerutdanningen på bakgrunn av realkompetanse. For opptak med grunnlag i realkompetanse kreves minst fem års yrkeserfaring, hvor minst tre av disse årene må være relevant erfaring. I tillegg kreves det dokumentasjon på norsk fra videregående skole (minimum grunnkurs/vg1). Les mer om realkompetanse. Søknadsfrist 1. mars.
Innpassing
Dersom du har fått opptak på et studieprogram ved DMMH, og har utdanning fra før som du ønsker å bruke inn i denne graden, kan du søke om innpassing av tidligere utdanning.
Det er alltids noe man lurer på.
Derfor har vi gjort det enkelt for deg om du har noen spørsmål.