DMMH | Fritidspedagogikk, videreutdanning
Studenter kaster løv i været, smiler og ler
  • Videreutdanning, bachelornivå

Fritidspedagogikk, videreutdanning

  • Videreutdanning, bachelornivå

Fritidspedagogikk, videreutdanning

  • Studietype Deltid, 2 semester
  • Studiepoeng45
  • Søknadsfrist15. april

Studieavgift: Kr. 2 900,- pr. sem. (inkl. semesteravgift til Studentsamskipnaden).
Det kan i tillegg komme kostnader bl.a. til turer og ekskursjoner (se studieplan).

Vil du være med og utgjøre en positiv forskjell i barn og ungdoms fritid? Da er dette studiet for deg!

Beskrivelse av studiet

Beskrivelse av studiet

Denne videreutdanningen er første studieår i bachelor i den firårige deltidsutdanningen fritidspedagogikk. Det vil være mulig å søke seg inn på andre studieår i bachelorutdanningen Fritidspedagogikk når du har fullført videreutdanningen Fritidspedagogikk.

Dette første studieåret skal gi studentene en bred innføring i barns og ungdoms utvikling og fritidspedagogikkens grunnleggende prinsipper. Gjennom teoretisk kunnskap om barns fysiske, kognitive og sosiale utvikling, samt barns rettigheter, skal studentene kunne begynne å forstå og reflektere over rollen som fritidspedagog. 

Fritidspedagogikk handler om å legge til rette for at alle barn og unge aktivt kan medvirke til meningsfull fritid, preget av lek, utforsking, utvikling og vennskap, basert på barnas egne forutsetninger. Arbeidet som fritidspedagog innebærer å planlegge, gjennomføre og reflektere over fritids- og sosialpedagogisk arbeid, med et spesielt fokus på barn og unges rett til medvirkning, samt mangfold og inkludering.

Trenger du mer informasjon om dette studiet?

Opptakskrav og innpassing

Generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse. For opptak med grunnlag i realkompetanse kreves minst fem års yrkeserfaring, hvor minst tre av disse årene må være relevant erfaring.

For søknad på bakgrunn av realkompetanse må søkere dokumentere fem års arbeid og/eller utdanning hvor minst tre av årene må være relevante for studiet det søkes opptak til. Med relevant praksis mener man her studiespesialiserende videregående, barne- og ungdomsarbeiderfag i videregående, fagskoleutdanninger innen fagfeltet barn, unge og fritid. Arbeid i barnehage, skole, SFO, kulturskole, kultur og frivillig sektor vil også regnes som relevant. I tillegg kreves det dokumentasjon på norsk fra videregående skole (minimum grunnkurs/vg1). 

Rangering foregår etter forskrift for opptak til høyere utdanning, jf. kapittel 7.

Praksis

  • Praksis i 1. studieår utgjør 80 timer (20 dager á 4 timer), disse kan gjøres på eget arbeidssted.

Praksis i Fritidspedagogikk vil legges til arbeidssted med relevans for fritidsfeltet. Eksempler på relevant arbeidssted kan være: SFO, kultur og fritidsenhet i kommune, frivillige lag og organisasjoner som for eksempel idrettslag eller kulturlag, tilrettelagte fritidsaktiviteter, kulturskoler eller andre som vurderes relevant av DMMH. Høgskolen har avtale om praksisplasser i skole og SFO i Trondheim kommune, Kulturskolen i Trondheim, Kulturenheten Trondheim kommune.

Oppstart og samlingsuker

Informasjon om studiestart kommer.

Studiet vil være samlingsbasert med tre fysiske samlinger i høstsemesteret og fire i vårsemesteret, med mulighet for digital undervisning mellom samlingene. Samlingene vil gå over tre dager, fra tirsdag- torsdag.  Første samlingsuke har beregnet oppstart i starten av september 2025. 

Studentene må regne med å jobbe en del med studiet mellom samlingene.

Samlingsuker 2025/26

Uke 36: Samling i Trondheim
Uke 43: Samling i Trondheim
Uke 46: Samling i Trondheim

Uke 3:   Digital samling
Uke 5:   Samling i Trondheim
Uke 9:   Samling i Trondheim
Uke 15: Samling i Trondheim
Uke 21: Samling i Trondheim

Det vil være noen digitale økter mellom samlingene. Informasjon om dette kommer.

Praksis

Det skal være praksis 4 timer x 10 dager i høstsemesteret, og 4 timer x 10 dager på vårsemesteret. Praksis legges til periodene mellom samlingsukene. Studenter kan avholde praksis på eget arbeidssted, dette avtales med og vurderes av DMMH i hvert enkelt tilfelle.

Det er alltids noe man lurer på.
Derfor har vi gjort det enkelt for deg om du har noen spørsmål.



Spørsmål om studiet eller opptak?

Spør en student

Tiktok logo
Våre studentamabasadører svarer deg på TikTok @dmmhstudent