DMMH | Et privilegium å få være tett på de store øyeblikkene i et…

Et privilegium å få være tett på de store øyeblikkene i et barns liv

De første skrittene. Det første vennskapet. Den første løse tanna. Det er et privilegium å få være tett på så mange av de store øyeblikkene i et barns liv, mener barnehagelærerne Marit Haugen og Pia Aune.

Barnehagelærere Marit Haugen og Pia Aune
Marit Haugen og Pia Aune
– Det er så mange av disse «første», smiler Marit Haugen. Det kan være første gangen du møter snø, eller første gangen du føler at du er skikkelig sint, eller bobler av glede.
– Og første gangen barnet besøker skolen så er vi med. Det er så fint å få være med på disse øyeblikkene.
Sammen med assisterende styrer Pia Aune har Marit Haugen ansvaret for 100 barn og 37 ansatte i Skage barnehage som ligger i Overhalla, helt nord i Trøndelag.
Hjernen utvikler seg
Både Marit og Pia er opptatt av hvor viktige barnehageårene er og påpeker at hjernen utvikler seg aller mest fra barn er 1-5 år.
– Det er da vi har dem her i barnehagen, og det er vår oppgave å bidra til å gjøre dem trygge på seg selv og robuste sier Pia, som selv er tredje generasjon som jobber i barnehage.
Marit Haugen og Pia Aune, barnehagelærere utdannet ved DMMH
Marit Haugen, Barnehagelærer

Faglig trygghet

Som ledere må de forholde seg til både ansatte, barn og foreldre, og de sitter også ofte i møter med andre offentlige instanser hvor de av og til kan oppleve at de blir utfordret både på fag og kompetanse. Da gir utdanningen en solid trygghet.

– Jeg opplever at barnehagefaget fort blir litt undervurdert av de som ikke selv jobber med det. En av de største mytene rundt yrket vårt er jo at vi «bare passer unger», men vi har altså ansvar for ungene dine opptil 10 timer om dagen, 48 uker i året. Det er et stort ansvar, og da er jeg glad for å ha en god fagutdanning i ryggen, understreker Marit.

De har også beholdt tett kontakt med fagmiljøet på DMMH etter utdanning gjennom regional kompetanseutvikling for barnehager, og opplever at terskelen er lav for å ta kontakt om det er faglige spørsmål de ønsker å diskutere.

– Dronning Maud har den beste barnehagekompetansen og fagtyngden i landet, og vi setter pris på at vi kan ringe veileder og spørre om det er noe. Det er spesielt verdifullt for oss som holder til et stykke unna og ikke bare kan stikke innom når det arrangeres fagdager og slike ting, sier de to.

Pia Aune, barnehagelærer

Får brukt egne styrker og interesser

Selv om ingen av dem egentlig hadde tenkt å bli barnehagelærere er begge glade for at de endte opp nettopp her.

– Uansett hva du er interessert i så får du brukt det i dette yrket. Vi står ganske fritt til å spille på styrkene vi har og tilpasse opplegget vårt rundt både barnas interesse og ansattes styrker sier Pia, og får støtte av Marit.

– Vi har ei utdanning med fokus på tverrfaglighet, og det gir mange muligheter. Vi trenger ikke tenke bare norsk, matte eller engelsk, men heller ha fokus på å lære gjennom lek og utforskning. Selv om vi også må forholde oss til rammeplan så står vi ganske fritt til å jobbe med ulike tema ut fra barnas interesser, sier hun.

I Skage barnehage innebærer det at barna lærer å snekre og bygge, får bli med på fisketur og bærplukking eller kanskje får sangstunden frisket opp med gitarspill, alt ettersom hvem som er på jobb. 

– Vi som ledere er opptatt av at den enkelte pedagog skal få være med og bestemme og forme innholdet. Vi har selvsagt noen faste ting vi må gjøre, men ansatte planlegger innholdet ut fra sin barnegruppe, sier Marit.
– Noe av det jeg liker aller best med jobben er at den er så variert. Ingen dager er like og vi har så mange forskjellige arbeidsoppgaver i løpet av en dag. Det setter jeg utrolig stor pris på, avslutter Pia.

Marit Haugen og Pia Aune, barnehagelærere fra DMMH