Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Årets bokloppemarked, til inntekt for Net Afrika, er avsluttet

Den store bokdugnaden har samlet inn om lag 12 000 kr til barnehagelærerutdanningen i Maputo, Mosambik.
Det er 5. gang DMMH arrangerer bokloppemarked i førjulstiden. Inntektene fra det første loppemarkedet gikk til det samme formålet. 

Gjennom nettverket Net Afrika har DMMH, med initiativtager Arve Gunnestad i spissen, arbeidet med å utvikle barnehagelærerutdaninngen i det sør-østlige Afrika. Net Afrika ble startet opp i 1999 og medlemslandene er Tanzania, Zambia, Mozambik, Swaziland, Botswana, Namibia og Norge. 

Dosent Gunnestad og andre lærere fra DMMH foreleser på utdanningene, mens studentene fra høgskolen har mulighet til å søke om praksis i enkelte samarbeidsland.

- Nytt fra utdanningen i Maputo er at det jobbes med å lage et undervisningstilbud mer lik vår fjernundervisning.  Da blir det konsentrerte uker med undervisning og så praksis på hjemstedet til studentene, forteller Gunnestad, som nylig har kommet tilbake fra Mosambik. - På den måten kan vi bli et tilbud for studenter fra hele landet, ikke bare fra Maputo. 

BokloppisMaputo copy

Han forteller om sterke møter med barn og voksne. - Jeg var med vår pedagogikklærer Fransisco ut til en barnegruppe med vanskeligstilte barn som han møtte i helgene, ga litt mat, lekte og var sammen med. Det som er gripende med dette, er at han selv var gategutt som ble hjulpet av gatebarnsenteret der vi har vår utdanning. Han fikk hjelp også til universitetsutdanning, og i dag underviser han både på vår utdanning og på den skandinaviske skolen. I tillegg hjelper han også barn i helgene.

Utdanningen i Maputo har foreløpig ikke egne lokaler i utdanningen, men de håper å få mulighet til å bygge noen klasserom og en øvingsbarnehage. På sikt vil de gjerne prøve å få til et barnepedagogisk senter. Undervisningen foregår utendørs og i helger og skoleferier får de låne lokalene til en skole i nærheten. 
I tillegg til målet om å støtte en god sak forteller Gjertrud Stordahl fra Loppemarkedkomitèen at  loppemarkedet også har blitt en god møteplass. - Å møte kollegaer og studenter og få tatt en god prat over bokstablene gir mye påfyll i en travel hverdag. Både pensjonerte lærere fra DMMH og andre ansatte har bidratt til arrangementet.

 2016bokloppisnett
Publisert: 07.12.2016 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter