Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Barneboktegner Svein Nyhus inspirerer på DMMH

De siste 5 årene har Nyhus vært en populær gjesteforeleser for førsteklassestudentene på barnehagelærerutdanningen.
Nyhus foreleser i forbindelse med mappeeksamen i kunst og håndverk/arbeidskrav i norsk: Bildebok. 

Nyhus-nina copy cropped
 
Han har i alle år forelest for fullsatt sal med engasjerende, humoristiske, visuelt og tekstlig vakre, alvorlige og faglig sterke forelesninger. 

Nyhus viser studentene hvordan han bygger opp sine bilder sammen med sin ektefelle, forfatter Gro Dahle. De har sammen vunnet mange priser for sine barnebøker, blant annet Brageprisen. Bøkene kan ta opp erfaringer enkelte barn kan få tidlig i livet, som det ikke alltid er så lett å ta opp.

 – Kan man snakke om tabuer og hemmeligheter, sprekker bobla, det luftes ut, og hverdagen kan bli tryggere og bedre, sier illustratøren. Bøkene kan være terapeutiske for noen barn, men for de fleste er de bare fortellinger og små og store opplevelser.

Nyhus presenterte bøkene Håret til mamma, Sinna mann, og  Blekkspruten.

- Den kunstneriske kvaliteten på barnebøker i Norge er svært høy, sier Nina Scott Frisch, førsteamanuensis ved DMMH.

-  Ved at studentene lærer om bildekommunikasjon og kvalitet på bilder, både ved å se på gode bilder og lage bilder selv, kan bevissthet om god tekst og gode bilder være med på og gi studentene mulighet til å velge gode bøker for barn i barnehagen. Bildebøker  finnes i alle barnehager, de brukes flere ganger om dagen. Som kilde til visuell opplevelse er de derfor svært viktige. Det er stor variasjon  hvor ofte barnehagene tar med barna på museum, noen drar kanskje bare en, toppen to ganger i året. Bildeboka, i all sin varierte visuelle og tekstlige rikdom og estetikk, er der hver dag.
 
nyhus-håret til mamma
nyhus - blekkstpruten
nyhus - sinna mann
Publisert: 10.03.2017
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter