Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Barnehagestarteren Marit Heldal – årets trønder?

22. desember åpner stemmeurnene til prisen «Årets trønder», en kåring i samarbeid mellom NRK Midt Norge og Adresseavisen. Stem på Marit og barna på Lesvos.
 
Heldal er nominert til den prestisjefulle tittelen på bakgrunn av sitt arbeid for flyktningebarna på øya Lesvos i Hellas. Gjennom to store innsamlingsaksjoner har hun og støttegruppa Gjengen i ryggen samlet inn nær 700 000 kr. Pengene har gått til arbeid i flyktningeleiren Lesvos Solidarity Refugee Camp, Pikpa. Her har Marit hatt flere lange opphold i år, både alene og sammen med kolleger og hennes tidligere studenter fra DMMH. Hun har vært sentral i å starte opp barnehagen Mikros Dounias.

katarina
Mikros Dounias betyr lille verden på gresk, arabisk og farsi. Barnehagen vektlegger natur- og friluftsliv og estetiske aktiviteter, og er unik ved at den tar i mot både barn med flyktningebakgrunn og greske barn.


Året siste eksamener er avlagt og studentene har forlatt høgskolen. Planene for neste studieår er lagt. Den store innsamlingsaksjonen er avsluttet og neste tur til Lesvos er enda noen uker unna. Endelig har høgskolelektoren en stille stund på kontoret. Her veksler hun mellom å motta gratulasjoner og å ha Skypemøter med andre frivillige som har engasjert seg på Lesvos. 

Heldal har daglig kontakt med barnehagen og det er ikke gode nyheter hun mottar. Flyktningestrømmen til Lesvos er fremdeles stor, leirene er overfylte og mangler alt fra varme, telt og sanitærforhold. Det rapporteres om vold og overgrep.
 
marit-h

- Barna som kommer til Pikpa er tross alt de «heldige», sier Marit. - De må ha et særskilt behov for å komme dit, opplevd tap av familiemedlem, eller ha fysiske eller psykiske skader. Lesvos har en annen flyktningeleir, Moria, der forholdene er umenneskelige. Nøden og behovene er ekstrem, og hun opplever at hun må kjempe for hjertebarnet sitt i en verden som roper etter hjelp.

 – Når det er mangel på alt er ikke alle enige at vi skal prioritere en barnehage. Men barna må ha et innhold i dagen sin. Flyktningebarn er veldig utsatte, foreldrene er i sorg og barna må ta et større ansvar for seg selv enn det så små barn skal være nødt til å gjøre. Mange barn er sporløst forsvunnet fra Europa i dag, organisert kriminalitet og trafficking foregår i nærheten av alle flyktningeleire. 

I tillegg til et trygt sted å være gir barnehagen et håp, fortsetter Heldal.  - Den sikrer et fornuftig tilsyn av barn som ikke bare er underholdning, den gir et innhold i hverdagen. Gode rutiner skaper en trygghet for barna, et alternativ til det de ikke har i livet sitt, i mangel av et normalt familieliv. De trenger noe som kan skape stabilitet i hverdagen, noe en god barnehage kan være med på å gi. 
 
henrik-og-amir-3
- Den største jobben er slett ikke unnagjort, sier en sliten, men fornøyd Marit Heldal. - Det er kjempefint å få oppmerksomhet rundt prosjektet, det gleder meg at folk synes det er et viktig prosjekt, til tross for at situasjonen for flyktningene har vært underkommunisert i norske media. Men den største jobben blir gjort på Lesvos av menneskene der.

Pengene som er samlet inn har blant annet gått til å bygge en naturlekeplass og et aktivitetshus i Pikpa. Nettopp natur- og friluftsliv er viktig for Heldal. 

– Å være ute i omgivelser som stimulerer både til samhandling og til fysisk og sosial utvikling gjør enormt mye for barna. 

At også greske barn søker seg til barnehagen ser hun på som enormt verdifullt for å styrke integreringen. 
- Vi kan lære mye av de foreldrene som ønsker at barna deres skal bli kjent med flyktningebarna og være i et miljø som for andre kan virke skremmende. 

Europa har stengt grensene. Det bor utallige barn på ulike oppsamlingsøyer, hotspots, rundt om i  Hellas og  i Italia.,Flyktningene er samlet i flyktningeleire som med tiden har blitt til interneringsleirer, fordi de ikke kommer seg videre. 

-Barna lever barndommen sin i en leir for vi vil ikke ha dem inn i landet vårt, avslutter Heldal.

-  Grekerne har mange ressurser og fantastisk omsorg, de beste menneskene jeg har møtt har jeg truffet på Lesvos. Men de er preget av den usikre økonomien og en stor flyktningestrøm. Halvparten av befolkningen på Lesvos ønsker flyktningene velkommen mens den andre halvparten ikke vil ha dem der. I Norge har vi en regjering som ikke ønsker flyktninger inn i landet, men som sier at de vil hjelpe dem der de er. Tenk om vi kan bidra med det vi er gode på, blant annet gode naturbarnehager, foreslår den engasjerte kandidaten.

adam-amir-henrik-og-petter-3

Gjengen i ryggen

Du kan gi din stemme til Marit Heldal på adressa.no og nrk.no/trondelag fra 22. desember kl. 10.00 til midnatt 1. januar. Årets trønder offentliggjøres fredag 5. januar 2018.
 
Publisert: 21.12.2017 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter