Flere klasser ved barnehagelærerutdanninga og de ansatte fra seksjon for natur, miljø og helse har samlet frø når de har vært på tur i Estenstadmarka og på Frøset. I tillegg har Dronning Mauds Minne barnehage samlet blomsterfrø fra lokale og ville insektvennlige planter i Ringve botaniske hage.
Rolv Lundheim fra naturfagseksjonen på DMMH deler ut villblomstfrø til barnehagebarna som hjelper til med å så.
- I barnehagen er utforsking og undring en viktig del av barns møte med natur og naturfenomener. En utforskende innstilling og utprøving er det vi ønsker å gå inn i med dette prosjektet. Kan vi få til å etablere en villblomstereng med frø vi har samlet fra naturen? Hvordan kan vi få disse plantene til å trives under forhold som kanskje ikke er så ideelle? Kanskje kan vi på denne måten, også hjelpe insektene som er avhengige av ville blomster for å leve og formere seg. Spørsmålene kommer fra naturfagseksjonen, som håper at prosjektet vil føre til flere mål.
- Dette kan bidra til bevaring av lokale insektarter, forteller Claudia Melis fra seksjonen.
- Vi får også muligheten til å studere utviklingen av et plantesamfunn Kanskje kan blomsterengen bli en liten lokal oase for nye blomster og yrende dyreliv, undrer Camilla Kalvatn Egseth fra samme seksjon.
Enga kan få estetisk verdi for mennesker som opplever den med varierte farger og dufter. Den vil forhåpentligvis gi barn, studenter, ansatte og våre gjester en opplevelse, erfaringer og forståelse for viktigheten av blomster, insekter og samspillet mellom dem.
Frøene har blitt sådd i jorda i et 50 kvm stort rektangel som ligger tett inntil gjerdet ved Dronning Mauds Minne barnehage. Her skal de overvintre fordi de trenger å gå gjennom en kuldeperiode for å spire.
Til bruk i det pedagogiske arbeidet
- Om vi lykkes kan blomsterenga bli viktig i det pedagogiske arbeidet vårt, fortsetter Melis.
- Studenter og barnehagebarn kan studere insekter enten med det blotte øyet, eller for eksempel ved hjelp av digitale mikroskoper. Vi har også planer om å sette ut kamerafeller for å studere plante-insekt interaksjoner sammen med studenter og barnehagebarna. Det blir spennende å se hva som spirer. Det kan være utfordrende å etablere en villblomsteng og det vil i hvert fall ta et par år før vi ser blomster.
Tilknyttede prosjekter
I tilknytting til blomsterengen har seksjonen også et prosjekt som skal undersøke personalets og barns kunnskaper om og holdninger til insekter. Et annet mål med prosjektet er å øke kunnskapen om og interessen for insekter, slik at barnehagene kan bidra til å ta vare på dem. Insektprosjektet er utviklet av Hjørdis Bakke og Claudia Melis i tett samarbeid med to barnehager. I tillegg til intervjuer av barna innbefatter det turer i nærmiljøet og bygging av insekthotell og humlekasser sammen med barna og studentene ved DMMH.
Om et par år vil det forhåpentligvis dukke opp både rødkløver, rødknapp, blåknapp, blåklokke, skogstorkenebb, engknoppurt, fuglevikke, småengkall, tepperot, prestekrage, hvitkløver og engsmelle på dette jordstykket i DMMH-parken.