Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Dugnad for flyktningbarn

I januar reiser DMMHs Marit Heldal til den greske øya Lesvos for å arbeide med flyktningbarn.

marit h
 
Et møte med den irske pensjonisten Imelda Graham snudde opp ned på planene til høgskolelæreren. I januar tar hun ut 7 uker med oppsparte avspaseringsdager, praksisstipend og FoU-tid og reiser til leiren Lesvos Refugee Solidarity Camp Pikpa.

- Graham viste meg bilder og fortalte om forholdene i Pikpa. Det gjorde et sterkt inntrykk på meg, jeg visste jeg måtte gjøre noe, forteller Heldal. - Grekerne viserer masse omsorg for flyktningene, men flyktningestrømmen vil bare øke fremover, vi kan ikke regulere grenseoverganger når desperasjonen blir så stor. Lesvos har hatt en nedgang i turistnæringen på 80 % det siste året. Dette er selvsagt dramatisk for befolkningen som trenger all den støtte de kan få. 

Hun er glad for at ledelsen på DMMH ser verdien av oppholdet hennes og tilrettelegger undervisning slik at hun har mulighet til å dra. Å ha kunnskap om barn som har opplevd krig og flukt er viktig kunnskap for fremtidige barnehagelærere. 

I tillegg til å bistå med sin bakgrunn som førskolelærer bestemte Heldal seg for å samle inn penger for å bruke på arbeidet med barna. Fra Pikpa rapporteres det at barna har et stort behov for rolige aktiviteter, som maling, veving og lignende.

- Pengene er øremerket barna, ting vi kan bruke til å aktivere dem og kanskje varmeovner til telt og andre ting de har akutt behov for. Men beløpet som er samlet inn vil muligens også dekke byggingen av et nytt hus for barna. 

En storstilt dugnadsaksjon, "Gjengen i ryggen", har så langt resultert i over 250 000 innsamlede kroner. 1. søndag i advent arrangerte Heldal og venner og kolleger på DMMH et gedigent loppemarked med blant annet kunstauksjon, konsertbilletter, klargjøring av ski og sykler, kakesalg samt flere konserter og andre kulturelle bidrag. 

- Det er jo helt vilt, kommenterer Heldal. - Men da jeg kom hjem den kvelden var det ikke pengebeløpet jeg tenkte på, det var mer den følelsen av at så mange har gjort noe sammen. Jeg er så takknemlig for å ha kjent på samholdet, så mye nestekjærlighet og varme som folk har bidratt med. Å gjøre noe slikt sammen gir mening. Det har virkelig gitt meg stor glede å dra lasset sammen med denne flotte gjengen.

Heldal mener at nå som vi går inn i adventstiden kommer vi i et modus for å tenke på andre enn oss selv, og håper at et tilsvarende arrangement kan bli en tradisjon i førjulstiden på DMMH.

marit og are
publikum
Motorpsykkel
ollis
ingrid
etasjer
klær 2
klær
Inderberg og Groven

Publisert: 01.12.2016 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter