Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Fargefest for elevene på Bratsberg skole

Jørgen Moe og Vigdis Dagsdatter Øien vant oppdraget med å dekorere skolegården på Bratsberg skole. 
tale-vj
Med fanfare og tale fra elevrådet ble snoren klippet og kunstnerne Jørgen Moe og Vigdis Dagsdatter Øien fortalte om tankene bak den 3 meter høye skulpturen. 

- I motsetning til kunst på et museum så er det lov til å ta på denne, sier Jørgen Moe. Han er førsteamanuensis ved DMMH og i likhet med sin kollega Vigdis Dagsdatter Øien er han svært opptatt av betydningen kunstfagene har for barn. 

sittervj
- Ta det i bruk, kjenn på det, sitt gjerne på det. Men husk, det er et kunstverk, og ikke et lekeapparat, så vær også forsiktig, oppfordrer Moe og Dagsdatter Øien. - Bruk sansene og kroppen for å bli kjent med det. 

Kunstnerne forteller at fargene er en viktig del av kunstverket. De har tenkt mye på hvilke farger de skal bruke og hvordan de ulike fargene oppfattes i forskjellig lys. Verket har også elementer av leik, som bokser stablet oppå  hverandre, det er gaming og matematikk, perspektiver, fargelære og lek med form, høyde og volum.   

- Noen vil kanskje prøve å bygge det i Minecraft, mens noen kanskje vil tegne det?, undrer Dagsdatter Øien. 

- Fantasien begrenser hva den kan brukes til. Nå er den deres, alle dere som bor i Bratsberg sier Jørgen Moe og Vigdis Dagsdatter Øien, og lanserer samtidig en navnekonkurranse for de 84 elevene. 

Kunstnerne er vant til å jobbe med barn. Begge underviser i kunst og håndverk på DMMH, som tilbyr en en egen linje med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk, samt en master i barnekultur og kunstpedagogikk. 
 
Seniorrådgiver Berit Kirksæther fra Trondheim kommune forteller at kommunen har en unik ordning, der 1.25 % av kommunens investeringer settes av til innkjøp av kunst. 

kyrksater
- Det har gjort det mulig for oss å formidle kunstopplevelser til hele byes befolkning, fra de yngste i barnehagen til de eldste på sykehjem. Kunsten kommunen har investert i er plassert i byrommet, både sentralt og i bydelene, innendørs og i uterommet. 

Kunstfaglig rådgiver Ingun Myrstad forvalter dermed en av Norges største samlinger av samtidskunst, på omlag 5000 verk. 

- Trondheim kommune har et stort fokus på brukermedvirkning, sier hun. - Vi planlegger nye kunstprosjekt slik at kunsten er tilpasset der den skal plasseres. Publisert: 11.06.2020 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter