Facebook
Gå til innholdet
Lukk

- Leken er grunnleggende for alt pedagogisk arbeid med barn

Leken kommer først, sier Birgitte Fjørtoft, som er gjesteforeleser for 1. års-studentene i Trondheim.
Som barnehagelærer opplever Fjørtoft ofte at det er studentene som kjemper hardest for leken. Hun ønsker sette fokus på lekens betydning så tidlig som mulig i studiet og vil gi studentene en skreppe full av gode argumenter for barns lek. 
- Leken skal ha en sentral plass i barnehagen og den skal anerkjennes, sier Birgitte Fjørtoft til de ferske DMMH-studentene
- Leken skal ha en sentral plass i barnehagen og den skal anerkjennes, sier Birgitte Fjørtoft til de ferske DMMH-studentene. 

- Leken inneholder alt og ingenting, fortsetter Fjørtoft.

- Den representerer barnas måte å være i verden på og å uttrykke seg, samtidig er den formålsløs og skiftende. 

Inspirert av foreleserne

Fjørtoft er utdannet barnehagelærer ved DMMH og har master i førskolepedagogikk. Hun forteller at hun som student ble veldig inspirert av lærerne Eva Stai Brønstad og Maria Øksnes som fikk frem alvoret i leken. 

- Måten lærerne la frem hvor viktig leken er fikk meg til å lese mye ekstra litteratur i tillegg til pensum. Men jeg har alltid vært opptatt av lek. Som barn ble jeg oppmunteret til å leke og være kreativ hjemmefra, og jeg lekte lenge etter at det var kult å leke. 

Hun frykter at lekens nytteverdi får større betydning enn lekens verdi i kraft av seg selv. 

- Leken er barnets viktigste uttrykksform og den må vernes om. 

Fjørtoftts viktigste råd til studentene er at de må senke skuldrene når de kommer i barnehagen. 

- Ta i mot det ungene kommer med, oppfordrer hun.

-  Du trenger ikke å ha et fullt ferdig opplegg eller å kunne alt. Det som er viktig er at dere tør å bli med ungene når de vil ha dem med i leken, at dere går inn i leken sammen med barna, så kan dere ta det derfra.

Mona Halsaunet Frønes fra DMMH mener Birgitte Fjørtofts engasjement for leken er viktig å ta med seg for studentene som snart skal i praksis i barnehagene.
Mona Halsaunet Frønes fra DMMH mener Birgitte Fjørtofts engasjement for leken er viktig å ta med seg for studentene som snart skal i praksis i barnehagene. 

I tillegg til å arbeide i barnehage er Fjørtoft redaktør av tidsskriftet Barnehagefolk. Hun har også skrevet flere bøker. 
Publisert: 25.08.2021 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter