Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Lydhør i Kongsgården - konferanse og festival

Forskningsprosjektet Lydhør i Kongsgården avsluttes i vår, men hele LYDHØR-prosjektet har blitt forlenget ett år. I neste uke avholdes Lydhør-festivalen. 
Program og påmelding til Lydhør-festivalen

Påmeldingsfrist: 9. juni. 

Lydhør i Kongsgården startet opp i 2019, og er et kunstnerisk forskningsprosjekt om sympoetisk samspill mellom barn, sted, natur, kunst, gjenbruksmaterialer, pedagoger og forskere.

10. - 13. juni inviterer prosjektet til festival, som på grunn av smitteoppblomstringen i Trondheim må gjøres digitalt. 
lise-hovik-lydhorfestivalen.-bildet-er-tatt-av-daniel-almli.
Lise Hovik er prosjektleder for Lydhør, og professor i drama ved DMMH.
Foto: Daniel Almli

Lydhør-prosjektet

- Lydhørt samspill handler om å lytte. Vi lytter ikke bare med ørene, men med hele kroppen og sanseapparatet, forteller prosjektleder Lise Hovik.

- Vi lytter ikke bare til hverandre, men også til stedet, materialene, lydene og naturen. På denne måten kan alt spille sammen, både i naturen og i kunsten, og det oppstår en egen poesi der vi tar i bruk alle de poetiske språkene; bevegelser som blir til dans, lyder som blir til musikk, handlinger som blir til fortellinger, streker som blir til tegninger. Vi ønsker i Lydhør-prosjektet å utvikle de poetiske språkene i samklang med hverandre, i sympoetisk samspill mellom små barn og voksne, pedagoger, kunstnere og forskere, stedet, naturen, materialene og omgivelsene.

Hun sier at målet med festivalen først og fremst er å presentere forskningsresultater fra de to årene Lydhør i Kongsgården har holdt kunstverksteder for barn.
 

Digital festival

Nedstengingen i Trondheim har ført til noen endringer i programmet.

- Vi ønsket å presentere dette arbeidet levende på festivalen, men nå ser det ut som om vi må endre på mye av dette og  presentere samtalene mellom de som har bidratt i prosjektet som en podkast i stedet. De kunstneriske bidragene vil vi jobbe med å dokumentere og dersom det blir god kvalitet på dette vil disse også bli publisert.

I tillegg til faglige samtaler rundt ulike forskningsprosjekt har festivalen planlagt et bredt tilbud til de yngste barna, med blant annet sangstund, fortellerstund og performances. 

- For de yngste barna er ikke digitalisering et godt alternativ, så jeg vil si at vi mister nettopp denne muligheten til å nå ut til barnepublikummet. Det eneste vi vet at vi kan tilby for barna denne gangen er ReMida-lek i Kongsgården for grupper av barnehagebarn på ukedagene under festivalen, fastslår Hovik.

De yngste barna har veldig magert kulturtilbud i Trondheim, sier Hovik videre.

- Kommunen er klar over dette, og Lydhør jobber nå sammen med Kulturavdelingen og Oppvekstavdelingen for om mulig å etablere Kongsgården barnehage som en fast kunstarena for de yngste barna. Dette må jo løftes til politisk nivå, men vi har akkurat fått fornyet støtte fra Kulturrådet for å jobbe videre med dette i det kommende året.

Festivalen er støttet av Kulturrådet, Trondheim kommune og DMMH. 

Les mer om prosjektet i Barnehage.no 
Publisert: 02.06.2021 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter