Facebook
Gå til innholdet
Lukk

- Menn passer til yrket. Det er bare så synd at det er så få som vet at de gjør det

DMMH arrangerte i dag fagdagen "Barnehagens uterom - menns domene?", med støtte fra Fylkesmannen i Trøndelag og Trondheim kommune
Teamet var uterom og mange hadde meninger. Her er Programkomiteen ved Arnt Nordli, Pål Gerhard Rystad og Kari Emilsen representert. Foreleser Anders Farstad står til høyre for Emilsen.
Temaet var uterom og mange hadde meninger. Her er deler av Programkomiteen ved Arnt Nordli, Pål Gerhard Rystad og Kari Emilsen. Foreleser Anders Farstad (Mib Asker), står til ved siden av Emilsen.

- Det er 8,6 % menn i norske barnehager, og Norge er ikke lenger i verdenstoppen av mannlige ansatte, sier dosent Kari Emilsen når hun ønsker velkommen til den 9. fagdagen på DMMH - Tyskland og Tyrkia er i ferd med å passere oss og Norge har stått på stedet hvil i 10 år.  

Fagdagen samlet erfaringer fra praksisfeltet og presenterte også nyere forskning på uterommet og hva som skaper gode miljøer. Den ble avsluttet med paneldebatt om hvilke rammer og vilkår den fysiske leken har i dag.

- Får alle barn møte de forbildene de skal i barnehagen? Spørsmålet ble stilt av Anders Farstad fra Hval Gård barnehage. Farstad er en nestor i arbeidet med menn i barnehagen (Mib) og har betydd mye for utviklingen av natur- og friluftsbarnehager. 

- Får du ikke presentert en mannlig rollemodell når du vokser opp som gutt, diskriminerer vi deg, påpeker han. - Da får du ikke like muligheter til å bli sett, hørt og ikke minst, forstått. Det er et grunnleggende behov og en rettighet for alle. 

Farstad er en forkjemper for modellæring og vil ha flere mannlige rollemodeller guttene kan kjenne seg igjen i. Han er redd for at vi er på vei mot et samfunn der gutters adferd blir sett på som unormal. 

Dagen hadde også flere innlegg som tok for seg både inne- og uterommet. Det er mange faktorer med i utformingen av uterommet. Landskapsarkitekt Jens Zeevaert fra Asplan Viak AS tipset blant annet om verdien av å la barna, de ansatte og foreldrene være med i planarbeid og utførelsen av arbeidet. - Det gir et eierskap til uterommet, og det blir tatt mer vare på.  

- Menn passer til yrket. Det er bare så synd at det er så få som vet at de gjør det, sa Arne Kjos, avdelingsleder ved Kuhaugen barnehage. Han er opptatt av at vi må la barna slippe til og klare ting selv, de kan mye mer enn vi tror.
- Menn passer til yrket. Det er bare så synd at det er så få som vet at de gjør det, sa Arne Kjos, avdelingsleder ved Kuhaugen barnehage. Han er opptatt av at vi må la barna slippe til og klare ting selv, de kan mye mer enn vi tror. 

Et interessant innlegg kom fra Henrik Berger ved DMMH, som stilte spørsmål med hvorfor ikke andelen menn som jobber på småbarnsavdeling er høyere. Han etterlyser også mer aktivitet i uterommet. - Barna er jo de samme inne som ute, de må ha de samme mulighetene og den samme tilgangen til voksent personale. 

Stipendiat Ole Johan Sando ved DMMH.
Stipendiat Ole Johan Sando ved DMMH. 
Publisert: 11.04.2019
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter