Facebook
Gå til innholdet
Lukk

Reisebrev fra studietur til Polen

I mars dro 3. klasse med fordyping i ledelse på klassetur til Krakow for å besøke Wydział Pedagogiczny Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej og en barnehage. 
På turen hadde vi ikke det beste været. Det var minusgrader og sur vind, men som vi sier i barnehagen "det finns itj dårlig vær, bare dårlig klær". Vi klarte å ha en fantastisk tid i byen allikevel, været stopper ikke harde vikinger fra nord.

I tillegg til å besøke universitetet og en barnehage hadde vi også tid til å oppleve Krakow by. Klassen avsluttet turen med en felles middag på Hard Rock Café onsdagskvelden. 

polenstudenter
Studenter og ansatte på DMMH og universitetet i Krakow.

Sammen med barnehagelærerstudentene der før vi sammen tok følge til barnehagen vi skulle besøke. Der ble vi møtt styrer i barnehagen. På tvers av studentene fra Norge og Polen ble vi delt i to grupper hvor vi fikk en omvisning av barnehagen.

Studentene fikk delta i aktiviteter med barn hvor de blant annet laget blomster av yoghurtbokser og en aktivitet som var hode, skuldre, kne og tå. Under omvisningen fikk vi informasjon om den daglige driften av barnehagen og hvordan barnehagene generelt drives i landet. Vi så noen likheter, men også ulikheter for hvordan de driver barnehage i forhold til norske barnehager. 

poleneventyr
Utstilling fra eventyret Hans og Grete.

I barnehagen ble vi servert polsk mat, pannekaker med kremost og syltetøy. I den tiden vi var der hadde de et tema som var eventyr hvor de hadde laget en utstilling av eventyret Hans og Grete (se bilde). Vi tok fellesbilder i barnehagen hvor de også ville ha et bilde med guttene fremst, for i Polen så er det svært uvanlig at gutter blir barnehagelærere.

polenregeltavle
Regeltavle fra barnehagen i Krakow.

Etter å ha vært i barnehagen dro alle studentene tilbake til universitetet hvor vi satte oss i grupper. I forkant av turen hadde vi skrevet ut Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver på engelsk som vi presenterte for de polske studentene. Vi hadde også laget et lite hefte som inneholdt et eksempel på en dagsrytme i norske barnehager og informasjon om norske barnehager som organisasjon. Vi skrev litt om foreldresamarbeid og hvordan rammeplanen er en forskrift i barnehagen. 

Her ser vi fire hovedpunkter vi hadde med i heftet vi skrev: 

1. A typical day in a Norwegian kindergarten
2. Norwegian kindergarten as an organization
3. Cooperation with parents
4. Framework plan for the content and tasks of kindergartens

Vi fikk mye informasjon om polske barnehager og vi synes det har vært en lærerik tur. 
polenpaskepynt
Barnehagebarna hadde laget påskepynt til de norske besøkende.

polenuteomrade
Uteområdet til barnehagen.
Publisert: 11.04.2018 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter