Tidligvakt
Sondre Bjaberg og Trond Kristoffersen fra podkasten "Tidligvakt med Sondre og Trond" delte erfaringer fra et langt liv som barnehagelærere. Betraktninger rundt mannsrollen i barnehagen, og hvordan mannsrollen har endret seg de siste 40 årene ble et nyttig bakteppe for diskusjonen som fulgte.Podkasterne erkjenner at deres oppvekst på 70-tallet var preget av oppfatningen om at menn og kvinner var veldig forskjellige, og dermed fikk ulike roller i barnehagen. Nå kommer en yngre generasjon som har opplevd andre sider ved mannsrollen. Samtidig har vi fremdeles en tydelig kjønnsdeling i samfunnet, med kategorisering som gutteleker og jentefarger.
I likhet med flere menn har de opplevd at foreldre har stilt spørsmål om deres egnethet som omsorgsperson i barnehagen, en holdning som stammer fra gamle stereotypier.
Kristoffersen ønsket å utfordre stereotypiene da han begynte å jobbe i barnehage. Han ville jobbe med de yngste barna, han var opptatt av omsorg og han ønsket å utfordre andre sider av ham selv.
- Hvilket kjønn jeg har er uinteressant. Jeg vil være en betydningsfull voksen, en bauta i barnas liv, sa Bjaberg. Han jobber i barnehage fordi han vil bety noe for barn som virkelig trenger det.
- Jeg leker cowboy og indianere og går på jakt med barna i barnehagen, sier Blaberg. - Men jeg gir det samme tilbudet til jentene som til guttene. Hadde jeg glemt jentene hadde det blitt stereotypisk.
Behov for et mannlig fellesskap
Et sentralt tema i fellesdiskusjonen var hvordan vi kan få flere menn til å jobbe i barnehager, og hvordan vi kan sørge for å beholde de som alt jobber der, Det var også et behov for fellesskap med andre menn i barnehagen, og et ønske om å ha flere menn på samme avdeling og ikke spredt tynt over flere avdelinger.Aae og Bones også ledet oppsummeringen av spørsmålene deltakerne hadde besvart i smågrupper.
Fagsamlingen er støttet av Statsforvalteren i Trøndelag, Nord universitet og DMMH.