Facebook
Gå til innholdet
Lukk

- Vi trenger ikke moralisere så mye, men heller være et forbilde.

3. års-studentene med fordypningen Relfag i leik og læring har vært på tur i nærområdet for å plukke søppel. 
Etterpå lagde de en utstilling av søppelet. 

- Det er veldig viktig at de som vokser opp nå at skjønner at vi ikke kan strø rundt oss med søppel, sier førsteamanuensis Bakke, som er lærer i natur og helse på DMMH. 

 - Barna må lære at det ikke er greit å kaste søppel, og de må få vite hvorfor. Kunnskapen må inn i ung alder for å skape de rette holdningene. Jeg ser stadig voksne folk som burde vite bedre kaste sigarettsneiper ut av bilvinduet.

DMMH student har laget rammeplanen i søppel
Rammeplanen sier at barna skal lære å ta vare på seg selv, på hverandre og på naturen. De skal også få kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lære av naturen og utvikle respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen. 

Selv om det er viktig at barna kjenner til farene ved forsøpling advarer Bakke mot å bruke skremselspropaganda når vi snakker om miljøvern og bærekraftig utvikling. 

- En kan fort miste motet når en ser hvor mye plast som havner i havet. Men veldig mange av oss, ikke minst barn, synes det er fint å få være med å hjelpe til. Når vi plukker søppel bidrar vi faktisk med noe.  Og det nytter! Noe av problemet med plast er at det blir skuret og slitt ned til bittesmå partikler – det vi kaller mikroplast når det kommer i havet. Hver eneste liten bit med plast som plukkes sparer havet for mikroplast. 

Thea Kanstad, Lisa Sæterbø, Steven Fredriksen og Bernhardt Muhle er overrasket over hvor mye søppel som ble plukket opp.
Thea Kanstad, Lisa Sæterbø, Steven Fredriksen og Bernhardt Muhle er overrasket over hvor mye søppel som ble plukket opp i nærmiljøet. 

- En slik tur gir oss en forståelse av hvor mye søppel som finnes rundt oss, selv om vi ikke ser det, sier Thea Kanstad. Hun synes oppgaven er veldig relevant for barnehagen. 

– Mye av det vi fant kan vi gjenbruke, det er artig å få jobbe kreativt med søpla. 

Budskapet blir tydeliggjort når vi bruker søppel som vi selv plukker, sier Lisa Sæterbø, Steven Fredriksen og Bernhard Muhle.
Budskapet blir tydeliggjort når vi bruker søppel som vi selv plukker, sier Lisa Sæterbø, Steven Fredriksen og Bernhard Muhle. 

De synes det er en god idè å lage en utstilling av søppelet.

- Da får både de andre studentene og de ansatte ved høgskolen sett hvor mye søppel som ligger rundt om kring. Og hvordan vi kan bruke det til det beste for barnehagen. 

- Vi vet jo at det finnes søppel, det er jo overalt. Men vi tenker ikke over hvor mye det er før vi plukker det opp, sier Øystein Wibe, Jørgen Gregersen og Marthe Kvåle. 

Det blir ikke siste gang Bakke tar med seg studenter for å plukke søppel. Og det er verken første eller siste gang at høgskolen bruker søppel som materialer. Og budskapet hennes er klart: 

- Ta med deg en liten pose når dere går tur, i hvert fall når dere er i barnehagen. Da ser barna hva dere voksne gjør. Vi trenger ikke moralisere så mye, men heller være et forbilde.


Publisert: 19.11.2020 00:00
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter