DMMH | Kombinerer lek og kreativitet i Vinterparken

Kombinerer lek og kreativitet i Vinterparken

  • Publisert: 03.02.2025
  • Oppdatert: 04.02.2025

Anne Holla Sivertsen og Vigdis Dagsdatter Øien er prosjektledere for sannsynligvis det største offentlige arrangementet Dronning Maud har gjennomført til nå.

Anne Holla Sivertsen og Vigdis Dagsdatter foran orgelet i Glassgården, de holder opp logoen til Vinterparken et prosjekt under Ski-VM 2025 på Marinen.
Anne Holla Sivertsen og Vigdis Dagsdatter Øien gleder seg til å se Vinterparken ta form. | Foto: Jon Reier Sylte

 

Holla Sivertsen er ansatt ved faggruppen for fysisk aktivitet og helse, mens Dagsdatter Øien jobber med undervisning i kunst og håndverk. Sammen ønsker de å kombinere lek, friluftsliv, kunst og kreativitet i et felles uttrykk. Prosjektet har de valgt å kalle «Vinterpark» og er en ambisiøs satsing rettet mot barn og unge under ski-VM i uke 9 og 10. Arrangementet skal gjennomføres på Marinen i hjertet av Trondheim. De to høyskolelektorene forteller de har mye å gjøre i ukene som kommer for at alle brikkene skal falle på plass. 

- Det blir et slags maraton nå og frem til vi åpner med befaring, bygging, organisering og tilrettelegging sier de. Vi er veldig spent på resultatet.

Fra idé til virkelighet

Valget av Marinen for vinterparken handlet mye om å skape et sentralt og tilgjengelig sted for vinterlek forteller de. I motsetning til Granåsen, som kan være utfordrende for mange å komme seg til, ligger Marinen midt i Trondheim og er lett tilgjengelig for barnehager, skoler og familier. Dette underbygger verdier som inkludering og likestilling, samtidig som det gir barna en trygg og tilgjengelig ramme for lek og utfoldelse.

- Ideen kom for noen år siden i sammenheng med Pstereo-festivalen hvor aktører fra VM tok kontakt med oss og lurte på mulighetene for å skape en vinterarena for barn sentralt i byen. Det var litt tilfeldig at vi tok på oss dette, men en inngangsport er nok at vi har jobbet med vinterkurs for 1-NF klassene tidligere. Vinterkurset er et praktisk og teoretisk kurs for barnehagelærerutdanningen hvor studentene lærer om vinteraktiviteter for barn, som å gå på ski og skileik. 

Kunst, lek og lavterskel

Med fokus på urbant friluftsliv og lavterskel, er målet å tilby vinteraktiviteter som er gratis, inkluderende og tilgjengelige for alle. Vinterparken skal være spesielt tilrettelagt for barn i barnehager og skoler og skal by på alt fra skileik og hinderløyper til hoppbakker og snø-skulpturer. 

- Vi håper at dette skal bli en positiv opplevelse for barna. Samtidig føles det veldig meningsfylt å få bidra til å sette søkelys på barnehagelæreryrket og den viktige jobben de gjør hver dag.

-  Her blir det skilek, snøskulpturer, hinderløyper og oppdagelsespark. Også skibakker, kuleløyper og hopp bygget i snø. Parken vil inndeles i ulike soner som gjøre det lettere å orientere seg i forhold til alder og ferdighetsnivå. Kombinertlandslaget skal også være til stede daglig og vil bidra med både profilering av egen gren og delta i aktiviteter sammen med barna.

Studentene bidrar

Det er primært studentene som går natur og friluftslivlinja som skal ha den største rollen i utformingen og gjennomføringen av parken. Prosjektet blir således en del av studentenes praktiske undervisningsløp. Her skal de bidra med alt fra utforming av aktivitetsområder til praktisk gjennomføring. Selve byggingen av parken skal gjøres av studentene og starter tirsdag 13. februar. Dette gir dem verdifull erfaring i samarbeid, organisering og kreativ problemløsning sier de to faglærerne.

- Vi gleder oss til samarbeide med studentene og se deres ideer og kreativitet i utformingen av Vinterparken. De lærer mye om å samarbeide og fordele oppgaver mellom seg. Håndtere arbeidsomme og krevende oppgaver. Jobbe i grupper og skape sammen, men også ha det gøy og tørre å leke.

Snøspor i byrommet

De to Faglærerne sier at det hadde vært fint om dette kunne blitt et årlig arrangement, dog i litt i mindre skala enn under VM. Ved å tilrettelegge aktiviteter for denne aldersgruppen er dette en fin måte å profilere det viktige samfunnsmandatet DMMH har. Begge er de opptatt av at parken skal formidle verdier som er viktig for deres eget arbeid som undervisere og skolen som helhet. 

- Vinterparken skal formidle viktige verdier som gleden ved å være ute, kreativitet og fellesskap. Gjennom fri lek og aktivitet i snøen ønsker vi å gi barna positive og meningsfulle opplevelser. Samtidig bidra Vinterparken til å synliggjøre DMMH og barnehagelæreryrket i det urbane byrommet.

Sluttet å følge med på værmeldinga

Det vil bli satt opp bålpanner for servering, og de er i dialog med sponsorer for å sikre eventuelle serveringstilbud. Samtidig jobber de med løsninger for søppelhåndtering for å sikre en miljøvennlig gjennomføring. Begge deler de en bekymring for at snøen kan glimre med sitt fravær og har sluttet å sjekke værmeldinga. De sier videre at de har sikret seg snø fra Selbu som kommer tilkjørt. 

- Vi ser frem til å skape gode minner og opplevelser for barn og unge sammen med både studenter og ansatte. Vi vil gjerne ha frivillige og ansatte som kan bidra med gjennomføringen av prosjektet.

Hvordan kan ansatte bidra?

For at Vinterparken skal bli en suksess, trenger vi deres hjelp! Sivertsen og Øien oppfordrer ansatte ved DMMH til å være til stede på Marinen og benytte anledningen til å være stolte ambassadører for høgskolen og barnehagelæreryrket i møte med byens befolkning. De oppfordrer også til å ta med familie, barn og barnebarn. 

- Vi trenger alt fra praktisk hjelp i gjennomføringen til entusiasme og spredning av informasjon. Du kan melde deg som frivillig ved å sende en e-post til prosjektgruppen, eller ved å spre budskapet gjennom jungeltelegrafen på pauserommet og kaffeautomaten. 

- Dette er det største offentlige arrangementet DMMH har hatt i Trondheim, og det er en unik mulighet til å vise frem høgskolen på en nasjonal arena påpeker de entusiastisk. Med over 68 tilreisende nasjoner og 160 000 billetter solgt i Granåsen får jo også dette en internasjonal dimensjon, sier de stolt.