DMMH | En forsker med lidenskap for barnelitteratur og rom

En forsker med lidenskap for barnelitteratur og rom

  • Publisert: 28.02.2025
  • Oppdatert: 17.03.2025

Professor Atle Krogstad ved DMMH har en lang karriere bak seg innen litteraturforskning, med et særlig fokus på barnelitteratur, rom og meningsdannelse. I fjor rykket han opp som professor i nordisk litteratur. 

En karriere med røtter i pedagogikk og litteratur

Atle Krogstad er opprinnelig utdannet allmennlærer, men interessen og engasjementet for litteraturen førte ham videre inn i forskningens verden. I 2002 disputerte han ved NTNU med doktoravhandlingen «Tid, landskap, erfaring om den norske livsverden i Dag Solstads forfatterskap». Dette la grunnlaget for hans videre forskning på barnelitteratur, rom og meningsdannelse. Siden den gang har han vært en svært aktiv bidragsyter i ulike forskningsprosjekt, publikasjoner og foredrag tilknyttet tematikken både nasjonalt og internasjonalt. 

Atle Krogstad ser på hvordan barnelitteratur kan brukes aktivt i barnehagelærerutdanningen og som en kilde til forståelse av barn og barndom.

Forskning på barns romlige erfaringer

Hans nyere forskning har i stor grad vært knyttet til barns samspill med omgivelsene og hvordan dette påvirker deres meningsdannelse, kulturforståelse og språkutvikling. Han har også vært sentral i forskningsnettverk og prosjekter som har utforsket barnehagens rom i et litterært perspektiv. For Krogstad er det spennende å knytte litteratur opp mot faktiske steder. Dette setter litteraturen inn i en mer engasjerende og levende kontekst for barna som møter den. Dagens skjermbruk kan for noen virke pasifiserende, mens boka ofte åpner for dialog og undring, påpeker han. 

Betydningen av barnelitteratur i barnehagen

Som underviser ved masterprogrammet Barnekultur og Kunstpedagogikk ved DMMH har Krogstad et sterkt engasjement for barnelitteraturens plass i barnehagen. Han understreker viktigheten av å etablere gode litteraturkulturer hvor ansatte er nysgjerrige på ny litteratur og skaper et miljø der bøker og lesing får en naturlig plass. 

Noe Krogstad fremhever i sin forskning og undervisning er nærlesing. Han mener det er viktig at voksne utvikler kompetanse i å lese barnebøker på en grundig måte, slik at de selv engasjerer seg og opplever litteraturen som meningsfull.

 - God litteraturformidling handler ikke bare om å lese for barn, men skaper også muligheter for å inkludere barna i dialog. Barn må få anledning til å komme med innspill, stille spørsmål og bidra til samtalen om tekstene. På den måten kan litteraturen bli en aktiv del av deres egen erfaring.

- En dypere forståelse av tekstens symbolikk og språklige nyanser kan bidra til rikere litterære opplevelser for både barn og voksne, sier DMMH-professor Atle Krogstad.

En utdanning med mange muligheter

DMMH tilbyr en unik utdanning der barn og barndom står i sentrum. Ifølge Krogstad gir barnehagelærerutdanningen en dyp forståelse av barns livsverden og utvikler studentenes evne til å reflektere over deres rolle som pedagoger og formidlere.

- Barnelitteratur er en unik kilde til forståelse av barn og barndom som kunne vært enda mer brukt i utdanning.

Han påpeker også at en utdanning fra DMMH åpner for mange karrieremuligheter, både innenfor UH-sektoren, offentlige institusjoner og privat sektor. Høgskolen har et inkluderende læringsmiljø med en sterk delingskultur, hvor studentene jobber tett sammen i kollokviegrupper og tverrfaglige prosjekter. 

- For unge mennesker som er interessert i barnelitteratur, pedagogikk og kultur, er DMMH er et spennende valg som gir både faglig fordypning og praktiske ferdigheter. 

- Det er unikt å ha en Høgskole som går så dypt i barn og barndom som vi gjør her. Det er veldig spennende.

Litterære steder i Trondheim

Krogstad har i flere år arbeidet med hvordan natur og steder kan brukes i forbindelse med formidling av litteratur og fortellinger til barn. Han er i sin nåværende forskning spesielt opptatt av hvordan det kan utvikles «litterære steder» for barn i Trondheim, og hvordan dette arbeidet kan bidra til samtaler og refleksjon over tilknytning til byens steder og historie.