DMMH | Bli en ekspert på språkutvikling og språklæring

Bli en ekspert på språkutvikling og språklæring

  • Publisert: 13.02.2025
  • Oppdatert: 20.03.2025

Ønsker du å utvikle din kompetanse som barnehagelærer og få bedre forståelse for hvordan du kan støtte barns språkutvikling? Da kan videreutdanningen «Barns språkutvikling og språklæring i barnehagen» være noe for deg. 

Studiet er en unik mulighet til å styrke din kompetanse, utvikle deg selv som pedagog og bidra til å skape et rikere språkmiljø i din barnehage, forklarer studieansvarlig Cecilie Dyrkorn Fodstad.

- Studenter som tar dette studiet blir trygge i hva det vil si å jobbe godt med barns språkutvikling gjennom å skape samtaler, fellesskap, samt lese- og lekeglede som en naturlig del av barnehagens hverdag.

Dette er et bilde av dosent Cecilie Dyrkorn Fodstad som sitter i en trapp i høgskolens bibliotek.
Cecilie Fodstad underviser i hvordan barnehagelærere kan skape et rikt språkmiljø for barn.

Studiet som gir deg verktøyene for god språkutvikling

En oppdatert og helhetlig tilnærming

Fodstad forteller videre at du vil lære hvordan lek, litteratur, musikalitet og det fysiske miljøet spiller sammen for å virke positivt på barns språkutvikling. Barnehagen står i dag overfor en rekke pedagogiske utfordringer og muligheter, som flerspråklighet, økt bruk av digitale verktøy, samt hvordan man støtter barn med språkvariasjoner. Dette studiet tar sikte på å gi deg en grundigere forståelse av hvordan slike temaer kan håndteres, forteller Fodstad.  

- Mange barnehagelærere savner kompetanse i hvordan digitale verktøy påvirker barndommen, hvordan de kan støtte barns flerspråklige utvikling og videre barn med funksjonsvariasjoner. 

Fra forskning til praksis

En annen fordel med studiet er det praksisnære FoU-arbeidet (forskning og utvikling) som inngår. Som student får du muligheten til å gjennomføre et FoU-prosjekt i din egen barnehage, der du analyserer språkmiljøet og utvikler tiltak basert på teori og forskning. Dette prosjektet gir deg verdifulle erfaringer i å lede pedagogiske endringsprosesser og vil styrke din rolle som en faglig ressurs i barnehagen, utdyper studielederen. 

Styrk din kompetanse med støtte fra Udir

Emnet er ikke bare en mulighet til å styrke din kompetanse, men også en døråpner for videre spesialisering. Emnet kan innpasses i både Master i barnehagekunnskap og Master i spesialpedagogikk. Hvis du ønsker å kombinere faglig utvikling med praksisnære og inspirerende læringsopplevelser, er dette studiet midt i blinken for deg, sier Fodstad.  

Barnehagelærere som tar videreutdanning gjennom Udir sin ordning, kan få tilretteleggingsmidler via barnehageeier. Midlene dekker blant annet permisjon med lønn, vikar utgifter, reise- og opphold, studiemateriell og semesteravgift.

- Vi ønsker velkommen til studiestart høsten 2025 til kompetanseutvikling og erfaringsdeling for å styrke barnehagens språkmiljø!

 

Frist for å søke om tilretteleggingsmidler er  1. mars.

Frist for å søke om opptak er 15. april