DMMH | Lokalhistorie i barnehagen

Lokalhistorie i barnehagen

  • Publisert: 10.09.2014
  • Oppdatert: 11.09.2014
Et av arbeidskravene til 3 F er formidling av lokalhistorien i barnehagens nærmiljø. Ingvild Furnes Lauvås, Ann Kristin Skage, Øyvor Bjørke Brovold og Ida Marie Lund tok med barn fra Valentinlyst barnehage på en opplevelsesrik dag på Valentinlyst gård i Trondheim.
Studentene åpnet dagen med samlingstund i barnehagen. Der fikk barna se bilder fra gården og høre litt om historien.

3fsamling
Barnegruppa var interesserte i bildene fra gården og menneskene som hadde bodd der.

Etterpå dro de på besøk til Valentinlyst gård, en kort vandring fra barnehagen. Nils Estenstad, dagens eier, tok dem med på omvisning. Han fortalte at han ble født på gården, som den gangen omfattet store landområder, også den tomta barnehagen deres ligger på. - Jeg ble født under et flyangrep, forteller han, faren min måtte lette på blendingsgardinene for å vise vei til jordmora.

valestenstad
I 1964 eksproprierterte kommunen mye av grunnen til eiendommen, og grunnlaget for gårdsdriften forsvant.

Barna lurer på hva slags dyr de hadde på gården og Estenstad forteller villig. - Vi hadde høns og en hane, sauer, kyr og et 20-talls katter. Det var også mange store rotter her. - Jeg måtte jage dem vekk for jentene når de skulle på do, ler han.

valgrevling
I hagen er det spor etter en grevling.

Studentene spør hva Estenstad pleide å leke med da han var barn. - Jeg hoppet mye på ski, løp rundt og hadde blant annet indianerleir her bort. Barna var nok ikke like passet på som de er i dag, den gang løp vi mer fritt om kring og utforsket nabolaget.

Barna kaster seg over en fotball de finner, og spør i leiken om det fantes fotballer da Estenstad var barn. - De var nok ikke like som de vi har nå, bekrefter han, men de fantes. 

val4
- Hadde dere sauer kunne dere få ulltepper, sier en av guttene.

Valentinlyst gård er omgitt av en stor hage der Estenstad har plantet både roser og rhododendron. Barna får smake på epler fra et av epletrærne, og lurer på hva annet som ble dyrket der. - Stort sett var det gress til kyrne, vi drev melkeproduksjon, men vi dyrket også korn, potet, kål og rotgrønnsaker. - Ripsbuskene der borte er veldig gamle, over 100 år peker han, og sier de også har solbær og plommer. Barna er også fascinert av treet som viser spor etter brannen i 1911.

valjanne
Førskolelærer Janne Sødal peker på et tre som ble skadet av en stor brann i 1911.

Da barnegruppa var tilbake i barnehagen fikk de være med på å tilberede et måltid rotgrønnsaker, av samme type som ble dyrket på Valentinlyst da det fremdeles var gårdsdrift der.

Ingvild, Ann Kristin, Øyvor og Ida Marie er veldig fornøyd med arbeidskravet. - Det har vært veldig spennende å lære hvordan vi kan arbeide med lokalmiljøet til barnehagen. Og så er det interessant å lære om lokalmiljøet, vi  har blitt mer bevisst på det. Vi var også veldig heldige som fikk kontakt med Nils Estenstad som inviterte oss til gården.

valstudestenstad
Ida Marie Lund, Ingvild Furnes Lauvås, Nils Estenstad, Ann Kristin Skage og Øyvor Bjørke Brovold.