DMMH | Med fjellet som klasserom

Med fjellet som klasserom

  • Publisert: 13.04.2025
  • Oppdatert: 13.04.2025

Barnehagelærer med vekt på natur- og friluftsliv er en av de mest søkte utdanningene på DMMH. Mange små og store turer gjør at studentene opparbeider tette relasjoner og et unikt læringsmiljø i klassen.

En av de lengre turene er 3 dager lange 63 grader nord

Her går studentene fra Storlien i Sverige, over fjellet til klatreparken Rypetoppen på den andre siden av norskegrensa. Mange oppgaver venter dem, og turen er inspirert av tv-serien med nesten samme navn.

- Turen gir mange muligheter til å teste seg på spenningssøking, men den er også en øvelse i ledelse, samarbeid og gruppedynamikk, forteller professor Ellen Beate Hansen Sandseter.

Veldig mange her kommer til å bli veldig gode, flinke barnehagelærere, sier professor Ellen Beate Hanssen Sandseter ved DMMH.

- Studentene deles inn i grupper, satt sammen av ganske ulike personligheter. Noen av studentene er utålmodige mens andre er mer tålmodige, noen har mer konkurranseinstinkt enn medstudentene. De møter ikke bare fysiske utfordringer, de skal også lage en 3-retters middag, forberede underholdning til kvelden og reflektere over valgene sine i en daglig logg. Det er spennende å se hvordan gruppene utvikler seg. Vi deler ut premier både for kunnskaper og for hvordan de tar vare på hverandre underveis, lover hun. 

- Det er ikke alle som er like modige i de høyeste klatreløypene på Rypetoppen. Det å ivareta de som er redde er også viktig i gruppa. Det vil oppstå gnisninger på en slik tur, men vi ser også at studentene har mye omsorg for hverandre.

Sandseter og de andre lærerne bak 63 grader nord er opptatt av at studentene skal pushe grensene sine. 

-  Vi vet hvor viktig utfordringer er for barnas mentale og motoriske utvikling. Når studentene kommer ut i barnehagen møter de daglig barn som utfordrer grensene sine. Barnehagelærerens rolle er å være støttende til barna. 

Trygg på seg selv

Værforholdene var ikke enkle denne gangen, ekstrem vind på fjellet satte sitt preg på turen. Noen slet med tunge sekker og marsjtempoet varierte innad i gruppene. Men gruppene tok vare på hverandre og alle fullførte turen. 

Studentene selv var godt fornøyde og mener at turene på linja gjør dem mer selvstendige og trygge på seg selv. De har også blitt mer bevisst de ulike reaksjonsmønstrene sine. 

- Det er fort gjort at de som er gode på en oppgave overtar den, sier Silje Sørensen Høydal. 

- De som var trygge på kartlesing tok først den oppgaven. Men etter hvert begynte vi å hjelpe hverandre, så vi har også lært en del om lederansvar og relasjonsledelse. 

- Ja, særlig på dag to ble vi flinke til å se hverandre og ta hensyn til hverandres behov, forteller Eline Steinvik.  Hun satte pris på at gruppene fikk følge sitt eget tempo og styre opplegget selv på marsjen over fjellet.

- Det å lære seg å pushe andre til å mestre noe, slik at de kommer seg ut av den trygge sonen sin, det gir oss både danning, mestring og ledererfaring, sier studentene. I tillegg trekker de fram hvor mye de har lært om å ferdes i naturen, alt fra klesvalg til å fyre opp stormkjøkken og komme seg rundt på fjellet. 

- Det har vært krevende og nå vet vi hvordan barna har det, de skal også gjennom krevende oppgaver i barnehagen, fastslår de.

Styrker vennskapet i klassen

- Det er koselig å få være sammen gjennom alle deler av dagen, på alle mulige måter. Vi ser mer hvem vi er når vi gjør ting sammen, sier Sandra Brovold.

- På en vanlig skolehverdag er vi mer forsiktige, det er lettere å komme i kontakt med hverandre på tur. 

Hun støttes av Ida Eskedal Jensen. 

- Når vi er borte fra hverdagen og ikke har mobildekning blir livet hjemme fjernt. Det kommer det opp andre ting og følelser. Vi snakker sammen på en annen måte og finner andre løsninger. Vi gjør oss litt mer sårbare ved å være sammen hele tiden, det kan jo være litt skummelt, men vi lærer også å stå i det. 

- Turen ble en fin påminnelse om at vi alle bidrar, forteller Brovold. – Laget mitt ønsket å komme fort frem og jeg dro ned gruppa med tempoet mitt. Men jeg er god til å se andre ting, jeg fant en post som de andre i gruppa ikke klarte å finne. 

- Vi må snakke sammen og finne løsninger, sier Jensen. Det er fort å havne i noen usagte mønstre, vi må tørre å si fra for å få til et godt samspill. 

Student Jørgen Kjuul Sæther mener også at studentene lærer mye av å være på tur.

-Vi har forskjellige styrker og behov i gruppa, det må vi bare ta hensyn til. Selv er han turvant men han er opptatt av at de må tilpasse seg etter hverandre. Han synes turene løfter undervisningen.

- Det er mye morsommere å drøfte ting man har opplevd selv. Vi må jobbe med samarbeid, se andres behov og ta litt ledelse. Vi går mye på tur i barnehagen og det er viktig kunnskap å ta med seg dit.