Prosjektet tar utgangspunkt i arbeidet som er gjort med innovasjonen "Lekeressurs".
Les kronikken "Menn i barnehagen" av Kari Emilsen og Birgitte Ljunggren, der prosjektet omtales.
Flere fylker har tatt opp idéen, og fylkesmannsembedene rundt om i landet organiserer dette på ulikt vis. I noen fylker går det under navnet Lekekompis.
Det er lite erfaringssamling fra de ulike fylkene, og Fylkesmannen i Oppland, DMMH, Likestillingssenteret og Østlandsforskning har nå startet opp et forsknings- og innovasjonsprosjekt for å samle inn og samordne dette.
Hovedmålet med prosjektet er å se hvilke faktorer som skal til for å rekruttere menn til å arbeide i barnehagen.
Barnehagene som deltar er Betel barnehage (Klæbu), Brekkåsen idrettsbarnehage (Melhus), Lundgaardsløkka barnehage (Fåberg), Jørstadmoen barnehage og Steinrøysa barnehage (Lillehammer).
Prosjektet har flere mål:
- Det overordnede målet:
Å finne bedre måter å jobbe på for å rekruttere og beholde menn i barnehagen
Å studere, videreutvikle og spre en ny måte å organisere rekrutterings- og kompetansestrategier i barnehager på - Et langsiktig mål:
Å bidra til rekruttering av menn til permanent arbeid i barnehagene - Et indirekte mål:
Å øke statusen til barnehagen som arbeidsplass
Prosjektet håper også å bidra til redusert frafall i videregående opplæring.
Gjennom prosjektet håper man blant annet å få kunnskap om:
- Hvilke holdninger gutter har til å jobbe i barnehage som et fremtidig yrke
- Hvordan barnehagen jobber med å rekruttere og beholde menn
- Hva rekrutterings- og kompetansestrategiene betyr for tjenesten barnehagene gir foreldre og barn
Lundgaardsløkka barnehage har deltatt i prosjektet siden 2009. I år hadde barnehagen 64 søkere og kan feire at de har tilbudt 100 stillinger til ungdomsskoleguttene på Fåberg.
Bjørn Håkon Andersen og Tove-Merete Åsegg Simensen fra Steinrøysa barnehage sier det er viktig å ha implementert prosjektet både i personal- og foreldregruppa. Barnehagen opplever at guttene er svært fornøyde, ofte får de søknader fra tidligere deltakere som søker på nytt, eller fra søsken av disse.For å nå ut til skoleelevene presenterer barnehagene seg på ungdomsskolene. Guttene må skrive en god søknad. Brekkåsen barnehage gjennomfører i tillegg til dette også individuelle intervjuer. Alle guttene får mannlig veileder når de kommer ut i barnehagen.
Barnehagene legger vekt på mangfoldet i søkermassen. De legger vekt på at alle passer i barnehagen, uansett hva slags interesser de har.
Som avslutning på prosjektet planlegges en nasjonal konferanse i 2017.