DMMH | Vil være en forkjemper for kunstfagenes plass i…

Vil være en forkjemper for kunstfagenes plass i utdanningssystemet

  • Publisert: 12.04.2025
  • Oppdatert: 12.04.2025

Hanne Gunnes er snart ferdig utdannet barnehagelærer med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk.

- Å være student på KF-linja er utrolig spennende

- Vi har vært en sammensveiset gjeng helt fra starten, og vi har lært utrolig mye i løpet av de tre årene våre på DMMH, forteller Gunnes, som gjerne deler det hun har lært de siste tre årene.

- Noe av det som har vært mest givende og spennende er alle de kunstfaglige prosjektene vi har vært gjennom. Det har vært alt fra å arrangere små konserter og teater for barnegrupper, til å fordype seg alene eller i grupper med hvert enkelt kunstfag. 

Musikk
- I musikk har vi blant annet lært å spille ukulele, som er et kjempefint instrument å kunne ta med seg inn i barnehagen, eller til egen glede og bruk. Det er lite som gir så god stemning på lange sommerkvelder som når noen tar fram ukulela, forteller hun. 

-Vi har også brukt en del tid på å utvikle et bredt sangrepertoar som vi kan bruke i barnehagen. 

Kunst og håndverk
- I kunst og håndverk har vi blant annet jobbet med å lage egne bildebøker og dukker til dukketeater. Vi har jobbet masse prosjektrettet og i prosess med for eksempel tegning. Det er utrolig spennende å jobbe sammen med ulike materialer der vi finner ut veien underveis. 

Drama
- I drama har vi holdt på med alt fra å jobbe med figur, det å gi liv og spenning til ulike objekter, til å jobbe med fortellerevne og det å skape univers sammen med barna. Vi har også jobbet masse fysisk opp mot teater og ulike forestillinger for barn. Det er bare fantasien som setter begrensninger for hva man kan få til. På KF-linja får man virkelig med seg mye i verktøykassa.
 
Spiller på hverandres styrker
Gunnes forteller at de jobber veldig tverrfaglig på linka. 

 - Det aller meste vi gjør er tverrfaglig arbeid, der de ulike kunstfagene blandes og utvides med alle våre ulike erfaringer og interesser. Noe av det som gang på gang overrasker meg i disse prosjektene er hvor godt vi får utnyttet de egenskapene, kompetansen og evnene hver enkelt av oss har. Jeg føler at jeg oppdager noe nytt om noen av oss i hvert eneste prosjekt. Og nå i tredjeklasse blir det lett å tenke: «Yes! Jeg kom på gruppe med deg, du som er så god til å …». 

Man lærer seg å spille på hverandres styrker, fortsetter hun. Men det kan også være krevende noen ganger.

- Ikke misforstå meg, gruppearbeid og prosjekter der vi er i prosess over tid er også utfordrende. Det blir noen lange dager, og litt konflikter nå og da. Men det er alltid verdt det! Dessuten tror jeg at disse prosjektene og gruppearbeidet, er kjempegod erfaring til man skal ut i arbeidslivet og jobbe i gode team i barnehagen.
 
Prosjekter
Gjennom de tre årene i bachelorløpet jobber studentene med mange prosjekter. 

- I år har vi hatt et prosjekt om barn og rom. Vi var ute i barnehagene og utforsket hvordan rommene man finner i en barnehage gir muligheter og utfordringer i det pedagogiske arbeidet. Så jobbet vi videre med det og lagde vår egne modeller av et rom i drømmebarnehagen. Dette prosjektet ble en blanding av å være ute i barnehagen, forelesninger, gruppearbeid og praktisk arbeid med stor kunstnerisk frihet som vi presenterte for hverandre til slutt. 

Studietur


I 2. studieår reiste klassen på studietur til Stockholm. 

- Der besøkte vi Reggio Emilia instituttet, og fikk med oss ulike kulturelle opplevelser med opera, musikal og museumsbesøk. Det var definitivt et høydepunkt! Både sosialt og faglig. Det har mildt sagt vært mange prosesser og ulike prosjekter både på skolen, ute i barnehager rundt om i Trondheim og på ulike andre steder.

Kunstfagenes plass i utdanningssystemet
En av grunnene til at Gunnes startet på KF-linja var at hun ønsker å bli en forkjemper for kunstfagene i det norske utdanningssystemet. 

 - Jeg valgte den kunstfaglige linja på DMMH av ulike grunner. Det at jeg ville gå barnehagelærerutdanningen var jeg ikke i tvil om i det hele tatt, jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med barn. Det som førte meg til den kunstfaglige linja var i likhet med dette, interessen jeg har for kunstfag, jeg har vokst opp med mye sang og musikk, og kreative prosjekter. Så det å få jobbe kreativt har alltid vært viktig for meg. Å få bruke tida mi på DMMH til å videreutvikle meg på dette ble veldig fristende, forteller hun. 

-I tillegg har jeg i løpet av egen skolegang hatt et nysgjerrig blikk på kunstfagenes plass i det norske utdanningssystemet. Jeg opplever at kunstfagene får alt for lite plass i den norske skolen, og at det finnes alt for få lærere med både engasjement og kompetanse for kunstfagene. Jeg synes det er merkelig at til tross for at forskning viser verdien kunstfagene har for barn og unges læring og trivsel, så forsvinner de mer og mer fra utdanningssystemet. 

LA LEKEN LEVE
- Jeg vil bli en barnehagelærer som har kompetanse og engasjement for kunstfagene, som blir med barna på ulike prosjekter, tegner, synger, bygger og leker. Jeg tror at kunstfagene er enormt viktige for barn! Kunstfagene taler til barnas språk, nemlig leken. I år var temaet på Barnehagedagen: «LA LEKEN LEVE». Som barnehagelærer er en av de viktigste oppgavene du har å legge til rette for leken til barna. Jeg tror at en barnehagelærer med kompetanse på kunstfag har gode muligheter for å få til dette.