- Bachelor
Barnehagelærerutdanning
- Studietype Heltid, 3 år
- Studiepoeng180
- Søkekode253 130
- Søknadsfrist15. april
1. mars med realkompetanse
Studieavgift: Kr. 2 900,- pr. sem. (inkl. semesteravgift til Studentsamskipnaden). Det kan i tillegg komme kostnader bl.a. til turer og ekskursjoner (se studieplan).
Barnehagelærer – en utdanning for deg som vil være en viktig del av barns liv
Ønsker du en variert, kreativ og aktiv utdanning med mange muligheter for jobb etterpå? Som barnehagelærer kan du bidra til at alle barn får en god start hvor de kan leke, mestre og lære ut fra sine egne forutsetninger.

Hva lærer du på barnehagelærerutdanningen?
Utdanningen er organisert i seks kunnskapsområder som gir deg et bredt faglig fundament.
Som barnehagelærer får du en sentral rolle i barns tidlige utvikling. Du legger til rette for at barn kan leke, undre seg og lære i trygge og stimulerende omgivelser. Dette innebærer å planlegge, gjennomføre og reflektere over det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Du blir også en leder og veileder for kolleger, som sammen med deg jobber for barnas beste.
Pedagogikk er et sentralt og sammenbindende fag i barnehagelærerstudiet, og binder disse kunnskapsområdene sammen. Det hjelper deg å forstå hvordan du kan støtte barns læring og utvikling på en profesjonell måte. Gjennom barnehagelærerstudiet får du godt innblikk i både teori og praksis, slik at du er godt rustet til jobben du skal gjøre som barnehagelærer.
Barnehagelærerutdanningen er et profesjonsstudium, som gir deg tittelen Barnehagelærer.
Trenger du mer informasjon om dette studiet?
«Kom skal vi leke!»
Lek er barns egen uttrykksform, og gjennom lek bearbeider barn inntrykk de har fått, de skaper nye forståelser, og tanker og følelser prøves ut. Det som fra utsiden kan se ut som bare tøys og moro – lek og latter, er egentlig seriøse og avanserte greier. Barn forstår mer om seg selv og sitt eget liv gjennom lek.

«Det er lekende lett», sier vi gjerne. Med det signaliserer vi at lek er lett og ukomplisert. I barnehagelærerstudiet vil du skjønne at lek er mer en «bare lek».
Kom å bli med på leken, da vel!
En reise mot fremtidens læring!
Å være leder i en barnehage handler om mer enn å administrere daglige oppgaver. Det er en mulighet til å forme fremtiden ved å skape et miljø der både barn og voksne kan utforske, lære og vokse. Som barnehagelærer er du en veiviser, en inspirasjonskilde og en trygg havn for de små, samtidig som du er en mentor og leder for personalet. I barnehagen legges grunnlaget for livslang læring. Her får barn muligheten til å utvikle sosiale ferdigheter, kreativitet og nysgjerrighet.
En god leder i barnehagen ser hvert barns unike potensial og tilrettelegger for at de kan blomstre. Som barnehagelærer er du ikke bare en pedagog for barna, men også en leder og veileder for kollegaene dine. Du bidrar til å skape en kultur der læring og refleksjon er en naturlig del av hverdagen. Bli med oss på denne reisen og oppdag hvordan du kan være en drivkraft i utviklingen av fremtidens barnehage.
Fra teori til praksis
Praksisperioder i barnehagen er en viktig læringsarena for deg som skal bli barnehagelærer. Praksis skal bidra til kontinuitet, sammenheng og progresjon. I tillegg gir praksisperiodene deg praktisk erfaring som er viktig for å utvikle nødvendige ferdigheter for å jobbe med barn i barnehagen. Praksisperiodene gir deg også muligheten til å omsette teoretisk kunnskap til handling, og du vil oppleve mange ulike situasjoner og erfare at ingen dag er lik.
Gjennom praksis vil du utvikle din egen pedagogiske tilnærming til barna og samtidig bygge erfaring og selvtillit i rollen som barnehagelærer. I den første praksisperioden er det viktig å arbeide med, og reflektere over, eget samspill med barna.
I løpet av studietiden skal du ha 100 dager praksis fordelt på alle studieårene, og dette er en obligatorisk del av utdanningen.
Fordypning
I tredje studieår kan du velge mellom ulike fordypningsemner. Fordypningen er på 30 studiepoeng og går over hele året. Dette gir deg sjansen til å dykke dypere ned i et tema som interesserer deg. Hvilke fordypningsemner som tilbys gjøres kjent høst i andre studieår, og du søker da på det emnet du ønsker å fordype deg i.
Fordypningsemnene bygger på kunnskapsområdene som er beskrevet over, og skal gi en faglig videreutvikling samt være relevant og profesjonsrettet for arbeid i barnehagen.
Opplev verden. Ta et semester i utlandet.
Som student ved DMMH kan du ta deler av studiet i utlandet. Et studieopphold i utlandet vil gi deg minner for livet. Du blir kjent med andre lands kulturer, samtidig som du opplever en spennende og annerledes studiehverdag.
Innholdet i utvekslingen varierer etter hvilken vertsinstitusjon man kommer til. Noen steder er det en blanding av undervisning og praksis, andre steder er det kun praksis. Uansett får du anledning til å få innsikt om andre lands barnekultur, barnehagevirksomhet og barnehagelærerutdanning.
Jobbmuligheter
Studenter som har valgt barnehagelærerutdanning får en kompetanse som barnehagene etterspør. Som utdannet barnehagelærer er du kvalifisert til en lederstilling i barnehagen og kan blant annet arbeide som
Pedagogisk leder i barnehage
Som pedagogisk leder vil du kunne få ansvar for å planlegge, lede og vurdere det pedagogiske innholdet i barnehagen, å lede og veilede dine kollegaer og for samarbeidet med barnas foreldre.
Styrer/enhetsleder for en barnehage
Som styrer vil du ha ansvar for den daglige ledelsen av barnehagen, og vil være både pedagogisk og administrativ leder. Du vil også ha et særskilt ansvar for at den enkelte medarbeider får brukt sin kompetanse.
Leder i skolefritidsordningen (SFO/AKS)
Pedagogisk leder og styrer har sammen et særlig ansvar for planlegging, gjennomføring, vurdering og utvikling av barnehagens innhold. De er også ansvarlige for å veilede det øvrige personalet slik at alle får en felles forståelse av barnehagens ansvar og oppgaver.
Hva vil du tjene som barnehagelærer?
En barnehagelærer i Norge tjener i gjennomsnitt 526.000 pr år. Dette ligger litt under gjennomsnittet i offentlig sektor og litt over gjennomsnittet i privat sektor. Dette er også om lag 100.000 mer enn det du har som minstelønn i barnehage som ufaglært assistent. Barnehagelærerstudiet gir deg altså automatisk et solid lønnshopp.
Opptakskrav og søknadsfrist
Generell studiekompetanse
For opptak til barnehagelærerutdanningen er det krav om generell studiekompetanse. Du kan lese mer om generell studiekompetanse på Samordna opptak sine nettsider. Søknadsfrist 15. april.
Realkompetanse
Du kan søke om opptak til barnehagelærerutdanningen på bakgrunn av realkompetanse. For opptak med grunnlag i realkompetanse kreves minst fem års yrkeserfaring, hvor minst tre av disse årene må være relevant erfaring. I tillegg kreves det dokumentasjon på norsk fra videregående skole (minimum grunnkurs/vg1). Les mer om realkompetanse. Søknadsfrist 1. mars.
Innpassing
Dersom du har fått opptak på et studieprogram ved DMMH, og har utdanning fra før som du ønsker å bruke inn i denne graden, kan du søke om innpassing av tidligere utdanning.
Videre studier. Ta en master.
Barnehagelærerutdanningen danner grunnlaget for opptak til masterutdanning. DMMH tilbyr et bredt studietilbud innen masterutdanninger:
Som barnehagelærer er du kvalifisert til tre av disse. Når det gjelder Master i barnekultur og kunstpedagogikk er opptakskravene som følger:
- Barnehagelærerutdanning med en kunst- og kulturrelatert fordypning
- En treårig bachelor som inkludert 60 sp. i det selvvalgte kunstfaget.
- En bachelor i musikk, kunst og håndverk eller drama/norsk litteratur inkludert 60 stp. praktisk- pedagogisk kompetanse
Det er alltids noe man lurer på.
Derfor har vi gjort det enkelt for deg om du har noen spørsmål.
Spørsmål om studiet eller opptak?
Spør en student
