
Hvordan kan barnehagelærere legge til rette for en mer aktiv hverdag for barna? Hvordan kan det fysiske og psykososiale miljøet i barnehagen optimaliseres for barns lek og utvikling? Dette er tematikk førsteamanuensis Karin Kippe fra videreutdanningen Fysisk-motorisk utvikling og aktivitet i barnehagen ønsker å belyse.
Forskningsbasert og praksisnært
Kippe har doktorgrad i profesjonspraksis i barnehagen og har bred erfaring innen forskning og undervisning på fysisk helse og psykososiale læringsmiljø. Hennes forskning belyser blant annet ansattes fysiske aktivitetsgrad i barnehagen, ansattes syn på fysisk aktivitet, og det pedagogiske miljøets kollektive bevissthet og praksis for å fremme aktivitet blant barna. Videreutdanningen hun er ansvarlig for er basert på oppdatert forskning og er tett knyttet til studentenes jobbhverdag. Søkeren må derfor være ansatt i en barnehage i løpet av studietiden.
Nyere forskning viser at barn i dag er mindre fysisk aktive enn det helsemyndighetene anbefaler. Kunnskap om fysisk aktivitet og helse er viktig i barnehagen fordi den gir barnehagelærere innsikt i tilrettelegging av barns bevegelse, skape en felles forståelse i personalet og møte samfunnsutviklingen som utfordrer barns aktivitetsnivå, understreker hun.
- Barnehagen er en betydningsfull arena for barns utvikling, trivsel og helse. Fysisk aktivitet og bevegelsesglede er avgjørende for barnas motoriske, kognitive og sosiale utvikling.
Studiets innhold
Kippe forteller videre at hoveddelen av studiet gir innsikt i ulike perspektiver på fysisk-motorisk utvikling og aktivitet, og hvordan dette henger sammen med barnehagens fysiske utforming og psykososiale miljø. Temaer som også belyses inkluderer:
- Barns fysiske utvikling og helse
- Lek og bevegelse som grunnlag for læring og trivsel
- Pedagogens rolle som aktiv deltaker og rollemodell
- Utforming av stimulerende og trygge lekemiljøer
- Relasjoner og vennskap i fysisk aktivitet
Studiet er samlingsbasert med tre samlingsuker per semester og opptil tre digitale studiedager per semester. Arbeidskravene inkluderer individuelle oppgaver, semesteroppgaver og hjemmeeksamen.
Opptakskrav
For å ta dette studiet må du ha bachelorgrad som barnehagelærer/førskolelærer eller en annen pedagogisk bachelorgrad med relevant videreutdanning som oppfyller kravene for stilling som pedagogisk leder i barnehagen.
- Studentene som tar dette studiet, har allerede verdifulle erfaringer som de kan bygge videre på. Studiet vektlegger dialog og kunnskapsutveksling mellom studenter og undervisere for å skape en dynamisk og praksisnær læringsprosess.
Hvorfor ta videreutdanning?
Gjennom studiet får studentene et solid teoretisk og praktisk fundament som gjør dem i stand til å planlegge, utforme og organisere et sunt fysisk og sosialt miljø som fremmer aktivitet, vennskap og trivsel. Det er svært relevant i dagens samfunn, hvor skjermbruk og stillesitting øker blant barn, påpeker Kippe.
- Ved å tilegne seg spesialisert kunnskap om fysisk aktivitet i barnehagen, vil studentene kunne ta en aktiv rolle i å fremme barns helse og trivsel. De får praktiske oppgaver de skal gjennomføre i egen barnehage, blant annet kartlegging av barnehagens fysiske miljø, aktivitetsnivå og tiltak, som kan brukes til å gjøre konkrete forbedringer i deres barnehage.
I tillegg til faglig fordypning, gir studiet en mulighet for personlig og profesjonell utvikling. Studentene får en økt kritisk forståelse av hvordan de kan utvikle det faktiske fysiske og sosiale miljøet i barnehagen. De vil også styrke sin evne til å samarbeide med kolleger og foreldre om viktige spørsmål knyttet til barns bevegelse, helse og utvikling.
Videreutdanningen gir også mulighet for videre studier, da den kan inngå i masterstudiet Barnehagekunnskap, forteller Kippe.