
Et studium for deg som vil lede kvalitetsutvikling i barnehagen
Tormod Murud-Riser er høgskolelektor ved Faggruppe for pedagogikk og har hovedansvaret for studiet. Han har mange års praktisk erfaring med ledelse av utviklingsarbeid som pedagogisk leder. Studiet er rettet mot barnehagelærere og andre med relevant utdanning som ønsker å ta videreutdanning mens de er i jobb.
Gjennom studiet får du mulighet til å utvikle din kompetanse som leder knyttet til kvalitetsutvikling i barnehagen. Murud-Riser understreker at studiet utfyller og forsterker andre kvalitetstiltak, og er svært nyttig der hvor barnehagene for eksempel samarbeider med universitet- og høyskolesektoren gjennom Rekom, (Regional ordning for kompetanseutvikling i barnehagen).
- Her lærer du mye fagkunnskap om ledelse samtidig som du lærer hvordan disse kunnskapene åpner nye innganger til ledelse i din egen praksis. Ledelse er alltid rettet mot noe og dette er noe vi trenger kunnskap om. Vi ønsker at kunnskap om leke- og læringsmiljøet skal øke din evne til å kritisk undersøke, vurdere, forstå og utvikle dette i din barnehage, sammen med ditt team.
Pedagogisk ledelse og utvikling
Murud-Riser beskriver utviklingsarbeid i barnehagen som det å kritisk granske, undersøke og reflektere over egen pedagogisk praksis. Som leder handler det om å samle de ansatte rundt et felles fokus som alle kan kjenne eierskap til, noe som engasjerer og pirrer nysgjerrigheten.
- Fordi vårt viktigste arbeidsredskap er oss selv, handler studiet også om å utforske egne tenkemåter og væremåter. Temaer som tillit, trygghet, tilknytning og motivasjon står sentralt.
Utviklingsarbeid handler ikke om å finne de beste eller riktige måtene å gjøre noe på. Det handler om å sammen øke forståelsen som grunnlag for å utøve godt skjønn i møte med barna. Mange barnehager kan i perioder kjenne på at mye tid går med til brannslukking. Utviklingsarbeid kan være en måte å brannsikre på.
- Studiet har som mål å styrke studentenes evne til å lede kvalitetsutvikling i tråd med godt faglig skjønn. Studentene leder hvert sitt utviklingsarbeid i egen barnehage gjennom studieåret. Alle skriftlige arbeidskrav handler om å reflektere faglig over dette arbeidet.
Et fellesskap for deling og læring
Pedagogisk ledelse og læringsmiljø gir deg ikke bare faglig kunnskap, men også mulighet til å delta i et faglig fellesskap hvor du får gå i dialoger med andre studenters erfaringer, forståelser og meninger. Det er når disse ulike perspektivene møtes og brytes mot hverandre at utvikling og læring kan skje. Det legges stor vekt på dette i forelesningene, men spesielt mye i veiledninger i prosessgrupper på fire/fem studenter.
Tidligere studenter har uttrykt at studiet har gitt dem ny inspirasjon og hjelp til å vekke lidenskapen for barnehagefaget igjen. Det er ikke bare din egen ledelse som utvikles, men hele kollegiet.
Søknadsfrist er 15. april.