DMMH | Håndbok for søkere til meritteringsordningen

Håndbok for søkere til meritteringsordningen

I denne «håndboken» får du informasjon som kan være nyttig for deg som skal søke om status som merittert underviser.

Søknadsfrist

Det er mulig å søke om status som merittert underviser en gang i året. Neste søknadsfrist er 1. oktober. 

Kriterier

For å oppnå status som merittert underviser ved DMMH må følgende kriterier være oppfylt:

Studentens læring 

Det første kriteriet legger vekt på utvikling av kvaliteten i undervisningen. Her er det det varierte erfaringer fra undervisningsarbeid, systematisk arbeid over tid for å utvikle undervisningen og planer for videre utvikling av egen undervisningskompetanse som er det viktigste. 

1. En merittert underviser har med vekt på studenters læring utviklet sin undervisningskompetanse kvalitativt over tid. 

Dette innebærer at søkeren: 

1.1. har bred erfaring med varierte læringsaktiviteter, vurderingsformer og annet undervisningsarbeid som systematisk legger til rette for studentenes læring.

1.2. har arbeidet systematisk over tid med å videreutvikle egen undervisning og evner å kritisk reflektere over denne utviklingen, blant annet med utgangspunkt i systematisk evaluering av undervisning og læringsmiljø.

1.3. har samarbeidet om utvikling av undervisning med for eksempel studenter, kollegaer og ledelse.

1.4. har konkrete planer om videre utvikling av egen undervisningskompetanse.

Utforskende og vitenskapelig tilnærming

Det andre kriteriet vektlegger underviserens systematiske utprøving eller utvikling av læremidler og undervisningsmetoder og hvordan ulike undervisningsoppgaver begrunnes i relevant forskning, arbeid med tilbakemeldinger for å forbedre undervisningen og formidling av kompetanse og erfaringer fra undervisningsarbeid.

2. En merittert underviser har en utforskende og vitenskapelig tilnærming til undervisning og læring.

Dette innebærer at søkeren: 

2.1. systematisk anvender anerkjente teorier, begreper og kunnskapsbaserte metoder innen det relevante utdanningsfaglige feltet i begrunnelser og refleksjon over egen undervisning

2.2. på en systematisk måte har prøvd ut eller utviklet varierte læremidler (f.eks. digitale) eller undervisnings- og vurderingsformer som støtter studentenes læringsprosesser på en systematisk måte med relevans for eget fagområde.

2.4. har formidlet kompetanse fra arbeid med undervisning på ulike måter, f.eks. gjennom presentasjoner på konferanser, i rapporter, i tidsskriftartikler eller i interne fora.

Bidrag til utdanningskvalitet og samarbeid

Det tredje kriteriet dreier seg om initiering og ledelse av relevante prosjekter og utviklingsarbeid, hvor deling av erfaringer og konstruktivt samarbeid og strategisk utviklingsarbeid står sentralt. Kriteriene her er: 

3. En merittert underviser er en aktiv pedagogisk bidragsyter i fagmiljøers/institusjonens arbeid med utdanningskvalitet.

Dette innebærer at søkeren 

3.1. har initiert, vært sentral i arbeidet med eller ledet studieplanarbeid, pedagogisk og/eller fagdidaktisk utviklingsarbeid, studiekvalitetsarbeid og utredningsarbeid med relevans for utdanningen og profesjonen.

3.2. samarbeider og deler jevnlig erfaringer med kollegaer og samhandler med ledelse, studenter og eventuelle eksterne samarbeidspartnere for å utvikle profesjonskunnskap, undervisningskvalitet og faglige fellesskap om undervisnings- og studiekvalitet.

3.3. kan vise til plan om videre, strategisk utviklingsarbeid for å heve studiekvaliteten i fagmiljøet gjennom kollektive tiltak som bidrar til et bedre læringsmiljø for studentene.

Formelle krav til søknaden

Du skal levere en skriftlig søknad med vedlegg. Det er følgende formelle krav til søknaden:

  • Søknaden skal utformes som en pedagogisk mappe. Mappen skal dokumentere at kompetansekravene og kriteriene er oppfylt.
  • Omfanget av selve søknaden må ikke overstige 7000 ord. Du må selv oppgi antall ord i søknaden. Innholdsfortegnelse, vedleggs liste og litteraturreferanser kommer i tillegg.
  • Du kan ha maksimalt 10 vedlegg, i tillegg til tre obligatoriske vedlegg
  • Obligatoriske vedlegg: 
    • En uttalelse fra instituttleder som stiller seg bak søknaden din, der det også kommer fram hvilke planer enheten har for å gjøre bruk av den merittertes kompetanse. Det er laget en mal for denne uttalelsen som kan benyttes. 
    • En pedagogisk CV. Det er laget en mal som skal benyttes.
    • Dokumentasjon av gjennomført kurs i basiskompetanse (UH-ped.)
  • Samtlige vedlegg må være referert til og omtalt i søknadsteksten. Det er anledning til å samle uttalelser, attester og bekreftelser til ett vedlegg, men ut over dette, er det ikke anledning til å la ett vedlegg inneholde flere undervedlegg.
  • Søknaden må skrives på norsk (bokmål/nynorsk), svensk, dansk eller engelsk.

Format og struktur

Det er ingen spesifikke krav til format. Du kan levere søknaden som et PDF-dokument, en digital mappe eller et nettsted. Grafikk og bilder som har en illustrerende funksjon, kan bygges inn i løpende tekst. Antall lenker (i tillegg til eventuelle lenker i vedlegg i søknadsteksten) bør begrenses. 

Du står fritt til å strukturere søknaden slik du ønsker, men du må sørge for tydelig å vise hvordan og hvor du oppfyller kriteriene.

Pedagogisk mappe

Søknaden skal utformes som en pedagogisk mappe. En pedagogisk mappe er en systematisk og samlet fremstilling av en undervisers pedagogiske og fagdidaktiske erfaring og praksis, det vil si den kompetanse en underviser har ervervet seg gjennom egen praksis/kurs. Internasjonalt brukes begrepet «teaching portfolio». 

Utforming av mappen vil inngå i vurderingsordningen i UHped1 (basiskurs) hvor kandidatene må lage et utkast til pedagogiske mappe (3500 ord) som skal presenteres for medstudentene. På den måten innlemmes meritteringsordningen som del av en karrierestige på undervisningssiden for alle ansatte. 

Godkjenning av dokumentert basiskompetanse (UH-ped.) er en forutsetning for å kunne søke om status som merittert underviser.

Maler

  • Pedagogisk CV: Det er laget en  mal pedagogisk CV som skal benyttes av alle søkere.
  • Lederuttalelse: Alle søkere skal legge ved en uttalelse fra sin leder. Det er laget en mal for denne uttalelsen. Det er den lederen som har personalansvar for deg som skal skrive uttalelsen. 

Tips og ressurser til søknadsarbeidet

1. Start med en leserveiledning

  • Innled søknaden med en kort veiledning for leseren. Forklar hvordan søknaden er strukturert, hvilke valg du har gjort, og hvorfor du har valgt denne oppbygningen.

2. Lag en tydelig og logisk struktur

  • Sørg for at både du og leseren enkelt kan se hvordan og hvor du belyser kriteriene.
  • Unngå at leseren må lete i søknaden eller vedleggene for å finne ut hvor du svarer på de ulike kravene.

3. Dekk alle kriteriene i hovedteksten

  • Alle kriteriene må behandles direkte i søknadsteksten.
  • Hvis du har vedlegg, sørg for at de blir omtalt og forklart i søknaden.

4. Søknad og vedlegg må henge sammen

  • Vedleggene skal ikke stå alene, men fungere som dokumentasjon som bekrefter, konkretiserer og underbygger det du skriver i søknaden.
  • Sørg for at det er en klar kobling mellom søknadsteksten og vedleggene.

5. Gå utover beskrivelse – begrunn og reflekter

  • En meritteringssøknad skal ikke bare beskrive hva du har gjort og hvordan.
  • Begrunn valgene dine, reflekter over arbeidet ditt, og knytt det til relevant teori og forskning for å gi en faglig forankring.

6. Velg relevante vedlegg og organiser dem godt

  • Tenk nøye gjennom hvilke vedlegg du inkluderer – de skal være relevante og styrke søknaden.
  • Hvis du har flere bekreftelser og attester, kan du samle dem i ett dokument for å holde vedleggs mengden oversiktlig.
  • Gjør det tydelig for leseren hvorfor hvert vedlegg er relevant for søknaden.

Ved å følge disse retningslinjene sikrer du at søknaden din blir tydelig, sammenhengende og lett å navigere for vurderingskomiteen.

Her er noen kontrollspørsmål:

  • Svarer søknadsteksten på alle kriteriene?
  • Dokumenterer vedleggene det som fremkommer i søknadsteksten? Knyttes de til søknadsteksten? 
  • Har du sørget for ikke bare å beskrive, men også begrunne og reflektere over din undervisningsvirksomhet i søknaden?
  • Ivaretar søknaden de formelle kravene?
  • Er de obligatoriske vedleggene (pedagogisk CV og uttalelse fra leder med?
  • Kan søknadslenken og vedleggene åpnes av andre? 

Innsending av søknaden

Du sender meritteringssøknaden i sin helhet (inkludert vedlegg) via dette elektroniske søknadsskjemaet (skjema kommer).

Vurderingskomité og vurderingsarbeid

Komiteen består av en intern administrator, og to eksterne representanter med god kjennskap til ordningen (fortrinnsvis meritterte undervisere) og en studentrepresentant (skal vurdere studentperspektivet spesielt). 

Komiteens medlemmer bruker dette skjemaet i vurderingsarbeidet (skjema kommer).

Tildeling av status som merittert underviser krever enighet i hovedkomiteen. Det er ikke klagerett på eller tilsvarsrett til komiteens vurdering og konklusjon.

Tilbakemeldingen fra komiteen skal reflektere kriteriene. Ved avslag skal tilbakemeldingen også peke fremover på forbedringsområder.

Send inn din søknad

Søknad merittering DMMH 1. oktober.

Obligatoriske felter er merket med stjerne

Nettskjema til søknad her -  lenke til nettskjema kommer