DMMH | Om meritteringsordningen

Om meritteringsordningen

OBS: Siden er under utvikling!

Her finner du informasjon om meritteringsordningen, målgruppe og de meritterte underviserne ved DMMH.  Du finner også informasjon til ledere og lenker til relevante ressurser og forskning om merittering hvis du vil vite mer . 

Hva er en merittert underviser?

En merittert underviser er en som utpreger seg med sitt gjennomgående og tydelige søkelys på studentenes læring i all sin undervisningsvirksomhet. Den meritterte underviseren kjennetegnes av innsats ut over det ordinære og jobber systematisk med videreutvikling av sin egen undervisning. Et annet kjennetegn er å ha en utforskende og vitenskapelig tilnærming i arbeidet med å planlegge, gjennomføre, vurdere, dokumentere og justere sin undervisningspraksis. Den meritterte underviseren kan dessuten reflektere over og begrunne sin undervisningspraksis ut fra relevant forskning og teori knyttet til høyere utdanning og eget fagfelt. Det handler med andre ord ikke bare om hva man gjør og hvordan man jobber, men i stor grad også om å få frem hvorfor man gjør det man gjør. Dessuten er merittering ikke begrenset til å dreie seg om egen undervisning. En merittert underviser er en lagspiller, en aktiv bidragsyter i fagmiljøets arbeid med å øke studiekvaliteten og en som formidler kompetanse og deler erfaringer med andre når det gjelder undervisningsarbeid.

Hvorfor merittering?

Stortingsmelding 16 (2016-2017) "Kultur for kvalitet i høyere utdanning" understreker behovet for å styrke utdanningsvirksomhetens status innen høyere utdanning. Det fremheves at undervisningskompetanse skal tillegges større vekt enn tidligere, ikke bare ved ansettelse, men også som en integrert del av karriereutviklingen.

Meritteringsordningen har som mål å anerkjenne og belønne fremragende undervisning, samtidig som den skal stimulere til økt innsats innen undervisning og læringsutvikling. Ordningen setter studentenes læring i sentrum og oppmuntrer til innovasjon og utviklingsarbeid innen undervisning.

Et systematisk fokus på utdanningskvalitet kan bidra til å bygge sterke faglige fellesskap knyttet til undervisning og læring. Å oppnå status som merittert underviser fungerer både som en anerkjennelse av undervisere som yter utover det vanlige, og som et tiltak for å styrke en felles læringskultur i akademia.

Meldingen gir også en mer detaljert beskrivelse av meritteringsordningen, inkludert informasjon om SoTL (Scholarship of Teaching and Learning), som danner grunnlaget for den norske meritteringsmodellen.
 

Merittering ved DMMH

I 2024 ble gjeldende meritteringsordning ved DMMH revidert og den ble vedtatt av høgskolestyret 24. september 2024. Ordningen er forankret i organisasjonens karrierepolitikk. 

Oppnår du status som merittert underviser ved DMMH, får du et varig lønnstillegg på 40 000. Som merittert underviser forplikter du deg til å bli en del av Pedagogisk akademi ved DMMH. Pedagogisk akademi skal være en 

a) kollegial arena for å dele kunnskap og erfaringer om utdanning og undervisningspraksis på tvers av organisasjonen – som skal komme organisasjonen til gode 

b) attraktiv arena for de meritterte, slik de blir mer synlig som ressurs for utvikling og styrking av undervisning ved DMMH. 
 

Hvem kan søke?

For å kunne søke om status som merittert underviser gjelder følgende:

  • Alle fast vitenskapelige ansatte har mulighet til å bli meritterte undervisere i tråd med vedtatte kriterier. 
  • Du må dokumentere utdanningsfaglig basiskompetanse i form av en pedagogisk mappe (se Håndbok for søkere).

Våre meritterte undervisere

DMMH har 5 meritterte undervisere:

Informasjon til ledere

Som leder kan du støtte og oppmuntre ansatte som søker om status som merittert underviser, både de som er klare til å søke nå og de som trenger tid til å jobbe systematisk før de kan søke i fremtiden. Du kan også legge til rette for at allerede meritterte undervisere fungerer som mentorer for nye søkere, ta opp merittering som tema i medarbeidersamtaler, og samarbeide med meritterte undervisere om tiltak for å styrke utdanningskvaliteten. Det er viktig at du som leder har god kjennskap til meritteringsordningen ved DMMH. Relevant informasjon om ordningen finner du på DMMH sine nettsider om merittering.

Søkeren må legge ved en uttalelse fra sin personalansvarlige leder, som bekrefter at lederen støtter søknaden om status som merittert underviser.

Vil du vite mer?

I håndbok for søkere finner du mer informasjon som beskriver kriteriene for en merittert underviser og gir deg informasjon og tips som kan være til hjelp i søknadsskrivingen. 
Det finnes også nyere forskning om meritteringsordningen i Norge: 

  • Aurvoll, C., Damsgaard, H. L., Enqvist-Jensen, C. & Fossland, T. (2024). Meritteringsordningen og universitets- og høgskolepedagogikk – hybride virksomheter i arbeid med utdanningskvalitet. I D. Husebø, L. Ferguson, O. R. Stalheim, I. C. Eriksen, R. Isaksen, A. Mavroudi og P. Wallin (Red.), Det universitets- og høgskolepedagogiske vitenskapsområdet i Norge – fremvekst, grunnlagstenkning og «state of the art» (s. 413–435). Cappelen Damm Akademisk. https://doi.org/10.23865/cdf.225.ch19 vitenskapelig publikasjon License: CC-BY 4.0
  • Aurvoll, C., Damsgaard, H. L. & Enqvist-Jensen, C. (2023). Merittering i støpeskjeen - den norske meritteringsordningens utbredelse og betydning. Uniped, 46(3), 201-212. https://doi.org/10.18261/uniped.46.3.6
     

Hvis du har spørsmål til meritteringsordningen ved DMMH, ta gjerne kontakt med: