DMMH | Veilederkompetanse for barnehagelærere

Veilederkompetanse for barnehagelærere

  • Publisert: 01.04.2025
  • Oppdatert: 01.04.2025

Veilederutdanning for praksislærere i barnehagen ved DMMH gir barnehagelærere verktøyene de trenger for å bli tryggere veiledere og ledere i barnehagen.

Barnehageansatt ser gjennom et leike stativ og smiler
Studenter trener på dialog og inkluderende kommunikasjon i studiet Veilederutdanning for praksislærere i barnehagen.

Verktøy for veiledning

Årsstudiet setter søkelys på hvordan barnehagelærere kan utvikle seg til dyktige mentorer og veiledere, med mål om å styrke deres kompetanse på området. Hensikten er å gjøre dem tryggere i rollen som veileder, slik at de kan bidra til et bedre læringsmiljø der alle føler seg sett, hørt og ivaretatt. 

Kari Nergaard er førsteamanuensis ved faggruppen for pedagogikk ved Institutt for pedagogikk og har mangeårig bakgrunn som styrer i barnehage. Hun har ansvar for første del av studiet, Veilederkompetanse (15stp). Nergaard er opptatt av betydningen av å møte mennesker med en empatisk og inkluderende holdning når de starter i jobb. 

- Emnet handler om å gjøre studentene bedre på veiledning og bli mer oppmerksom på hvordan de kommuniserer med andre.

Hun forteller at målet er å skape gode dialoger og sammen reflektere over hvordan de jobber i barnehagen, for å bygge et godt pedagogisk og kollegialt miljø. 

- Barnehagen skal være en lærende organisasjon og arbeidet med utvikling av kvalitet og kompetanse er en kontinuerlig prosess. Veiledning er viktige arbeidsmetoder for å skape refleksjonsprosesser og bevissthet over egen felles praksis. 

Hun deler videre at studentene anvender kompetansen sin gjennom å veilede studenter, lærlinger og medarbeidere i barnehagen, som en del av det pedagogiske lederansvaret de har på sin arbeidsplass. 

En estetisk tilnærming

Børge Kristoffersen er dosent ved faggruppen for drama ved Institutt for språk, kunst og kultur og er ansvarlig for emnet Profesjonsveiledning (15stp), som utgjør andre halvdel av studiet. Kristoffersen har bakgrunn som teaterpedagog og har i en årrekke jobbet med estetiske former for didaktikk og estetisk veiledning. Estetisk veiledning er en veiledningsmetode som bruker kreative og kunstneriske uttrykksformer for å formgi opplevd kunnskap, forteller han.

- Læring er i stor grad erfaringsbasert og en estetisk opplevelse vi gjør oss i øyeblikket i møte med omgivelsene. 

Praktisk og forskningsbasert

Han beskriver studiet som forskningsbasert med en sterk arbeidslivsrelevant tilnærming. Han viser til forskning som fastslår at nyansatte som får veiledning-, raskere blir innlemmet i arbeidsmiljøet og får en større faglig trygghet. For å gi studentene en erfaringsbasert tilnærming, benyttes ulike estetiske arbeidsformer som improvisasjon, rollespill og teater. Disse metodene hjelper studentene i å utvikle bedre praktiske evner til å tilrettelegge, lytte og lese situasjoner.

- Gjennom lek og estetiske erfaringer får vi en annen tilnærming til veiledning. Vi trener opp evnen til å se og høre den andre, gjennom dette skaper vi en mer dynamisk og inkluderende arbeidskultur.

Tryggere ansatte

Studiet bidrar også til økt bevissthet rundt mentorrollen, og hvordan profesjonsveiledning kan styrke kvaliteten i barnehagen som helhet. 

- Når vi gir veiledning til nyansatte, skaper vi også en mer bevisst kultur for læring og utvikling i barnehagen. Det gir ikke bare den nyansatte en god og trygg start, men løfter hele arbeidsmiljøet. 

Studiet gjennomføres med tre tredagers samlinger per semester, over to semester og består av to deltidsstudier på 15 studiepoeng hver. For opptak kreves en bachelorgrad som barnehagelærer, førskolelærer eller annen relevant pedagogisk utdanning, samt at du jobber i en barnehage.