
Et faglig og personlig fundament for rollen som leder
Barnehagepedagogikk 1 og 2 retter seg mot personer med pedagogisk bachelorgrad som ønsker å kvalifisere seg til en fast stilling som barnehagelærer, pedagogisk leder eller styrer.
- Studiet handler om å tilegne seg både kunnskap og kompetanse som er viktig for arbeidet de skal utføre i barnehagen, sier Fjæran.
Studentene som søker seg til utdanningen har allerede en pedagogisk utdanning og mange har erfaring fra barnehagefeltet. De sitter derfor med mye kunnskap som er verdifull i undervisningen både for oss som undervisere og medstudenter.
Spennende innhold
Barnehagepedagogikk del 1 er inndelt i følgende tema:
- Barns utvikling, lek og læring
- Ledelse, samarbeid og utviklingsarbeid
- Didaktiske perspektiv i barnehagen
Studiet er tverrfaglig og omfatter pedagogikk, samfunnsfag, norsk, fysisk aktivitet og helse, drama og musikk.
- Videreutdanningen gir studentene verktøy for utvikling av egne lederroller, bevisstgjøring av verdier og evne til kritisk refleksjoner. Noe som er et viktig grunnlag for å kunne lede refleksjon og drøfting av barnehagens arbeid til barns beste, sier Fjæran.
Praktisk relevans
Stine Marie Grønningsæter Aarsheim er opprinnelig utdannet allmennlærer med fordypning i norsk og estetiske fag. Etter å ha arbeidet en periode i barnehage innså hun at dette var en arbeidsplass som passet hennes interesser og engasjement for kunst og estetikk. Ved siden av jobben studerer hun nå Barnehagepedagogikk, del 2 Småbarnespedagogikk.
- Selv om studiet i sum tilsvarer et årsstudium fordelt over to år, føler jeg at jeg har lært mer her enn i mange av de årene jeg har studert tidligere. Studiet er kompakt, svært innholdsrikt, med en sterk faglig bredde.
Barnehagepedagogikk, del 2 har opptak neste år. Studiet gir blant annet innsikt i småbarnspedagogikk, språk, natur, kunst og bevegelse. Det legges også stor vekt på hvordan barn møter verden kroppslig og sanselig, forteller Aarsheim.
- Vi inviterer barnehager til å oppleve forestillinger og kunstprosjekter vi jobber med. Dette gir oss en praktisk tilnærming og bidrar til å styrke vårt syn på utviklingsperspektivet.
Refleksjon og dialog
Studentene på Barnehagepedagogikk 1 og 2 har ulik bakgrunn. Mange er utdannet allmennlærere eller barnevernspedagoger, men de kommer også fra andre pedagogiske utdanninger.
- Tilbakemeldinger og innspill fra studentene er en viktig del av utviklingen både i undervisningsøkter og av studiet. Vi ønsker å skape en kultur med dialogisk undervisning der ulike erfaringer, refleksjoner og meninger møtes og brytes mot hverandre i klasserommet, sier Fjæran.
Utdanningene gir studentene rom til å prate seg imellom om egne erfaringer og forskjellige pedagogiske spørsmål og problemstillinger, forteller Aarsheim.
- Nå føler jeg meg bedre rustet til å argumentere for en helhetlig barnehagepedagogikk som tar hensyn til barnas kroppslige væremåte.
En utdanning for framtidens barnehageledere
Barnehagepedagogikk 1 og 2 starter annethvert år. De kan tas i valgfri rekkefølge og kan kombineres med jobb. Begge er organisert i 3 samlingsuker på campus i Trondheim, og 2 ukers praksis som studentene kan ta nær hjemstedet sitt.
- Videreutdanningen holder et høyt faglig nivå og gir en helhetlig forståelse av barnehagepedagogikkens mange fagområder, sier student Aarsheim.
- Jeg vil anbefale alle som vurderer det, å søke med en gang. Man får utrolig mye igjen for det og jeg er veldig glad for at jeg søkte.