Facebook
Gå til innholdet
Lukk

På ball

Barnas andre besøk på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Får vi møte Snø, spør barna straks de er innenfor døren på muséet. Ja kom - Snø skal på ball i dag! Åhhh, sier barna og ser smilende på hverandre. De samler seg rundt Isbjørndamen. Snø har skrevet brev til dem igjen. Hun inviterer barna med seg på ballet! Vil dere være med? Det vil barna. 

Sammen med formidleren trer de inn i en eventyraktig verden med ballkjoler og festantrekk i de fineste stoffer og lekreste farger, designet for elegante damer og stilige herrer. En verden med dans og glitter og romantikk i luften. Rammen for det hele er muséets utstilling «WOW! Ballkjoler og festantrekk». 

Først litt oppvarming. 

 • Hva er ball, spør formidleren
 • Bryllup, foreslår barna
 • Musikk og dans
 • Kaker
 • Fine klær

Til toner fra Nøtteknekkeren av Tchaikovsky lukker barna øynene og lytter mens formidleren skildrer ballets stemning, glitter og stas. Så får  de klær de kan pynte seg med - noen tar på et skjørt, en annen en vest, det er belter, hårbøyler, en flott jakke, en glitrende krone…Musikken spiller fortsatt, barna tar seg en dans i de fine klærne sine. Så går turen opp trappen til ballet.op-trappa-til-ball

Barna går langs utstilte kjoler og festklær, ser og kommenterer. Dette er de som er på ballet sammen med oss, sier formidleren. Men hva med Snø? Jo, nå skal dere høre, sier formidleren. Hun samler barna rundt seg, tar frem en stor bok og begynner å lese – Snø er med dem i eventyrets verden, som Askesnø – nesten som i Askepott! Askesnø er på slottsball, hun danser med prinsen, til stemorens og stesøstrenes ergrelse. Alle har de sine fineste klær på - med perler og glitrende stjerner. Barna og formidleren går inn blant ballets deltakere. Hvor er Askesnøs kjole? Hva kan være prinsens klær? Ser dere kjolen til stemoren og stesøstrene? Barna  gransker stoffer og detaljer, peker og finner. 


pa-ball

Eventyret fortsetter. Barna sitter tett sammen og lytter konsentrert. Hva skjer? Klokken slår tolv, Snø må dra – og mister gullskoen sin. Hva nå? Til slutt går det som det pleier å gå. Askesnø og prinsen får hverandre. «Snipp snapp snute så er eventyret ute», sier barna.

Alle kjolene og festklærne er det noen som har laget, sier formidleren. De kalles designere. Hva må man gjøre for å lage en kjole tror dere?

 

 • Tenke, foreslår en
 • Tegne, foreslår en annen
 • Ja, man må tenke og man må tegne, se for seg hvordan det kan bli
 • Nå skal dere får være klesdesignere og lage klær til Snø

 

Et bord er dekket opp med stoff og perler, glitter og bånd, tusjer og knapper. Barna får hver sitt ark med omrisset av Snø. De blir sittende å tenke litt. Sakte, men sikkert går de i gang med å designe klær til «sin» Snø. De kjenner på stoffer, finner noen de liker, prøver seg frem med perler, fargelegger, klipper, limer, ser litt på hverandre, går sine egne veger…

collage2

Barna jobber intenst og konsentrert. Får vi ta dem med hjem, undrer de.  I dag? Helt hjem? Ja det får dere, sier formidleren. Åtte  Snø-dukker pakkes varsomt i et nett og tas med tilbake til barnehagen

 

 • Vi filmet underveis
 • Tok bilder
 • Satte oss ned sammen med barna, to og to, og snakket om «Snø-dukkene» de hadde laget.

Publisert: 21.04.2019 18:16
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? Kontakt en av våre eksperter